Skip to main content

Hva er "Medium Format" i fotografering?

Hva er "Medium Format" i fotografering?

Geoffrey Carr

Før opptaket av digital fotografering var det mye mindre standardisert. Det var utallige filmer tilgjengelig i forskjellige størrelser som du kunne skyte på kameraer fra et dusin forskjellige produsenter.

I disse dager, utenom smarttelefoner, har du tre hovedkameraprodusenter (Canon, Nikon og Sony) og to hovedkamera størrelser: APS-C avlesningssensorer og full-frame sensorer. Andre eldre variasjoner, som mediumformat, har gått tilbake til margene der de har spesialisert bruk. Men hva gjør de?

Hva er mediumformatfotografi?

Medium formatfotografering bruker tradisjonelt 120 filmstørrelsen. Det er betydelig større enn 35mm filmstørrelse, som er grunnlaget for moderne digital fotografering. På samme måte bruker mediumformat digital fotografering en sensor som er større enn 35mm full frame-standarden.

En full-frame sensor er omtrent like stor som en enkelt ramme på 35mm film-36mm x 24mm, og gamle linser kan ofte gjøres arbeid på nye kameraer.

Det er mer variasjon i mediumformatfotografi. Den anvendte 120-filmen var 60 mm bred, men eksponeringer kunne skuttes med forskjellige forskjellige forhold, for eksempel 1: 1 (for eksponering på rundt 60 mm x 60 mm) eller 1,2: 1 (for eksponering på rundt 60 mm x 72 mm). Det er fortsatt noe av samme variasjon med digitalt mediumformat. Du kan få sensorer som kommer i størrelser som 54mm x 44mm eller 44mm x 33mm.

Mens det er noen dedikerte digitale mediumformatkameraer, som PhaseOne XF, på grunn av hvordan mediumformede filmkameraer ble designet, kan du enkelt konvertere en til et digitalt kamera med en "digital back". Dette er bare en digital sensor som slår på plass der filmholderen tradisjonelt har gått. Du kan ta et Hasselblad fra 70-tallet, likt dem som brukes i Apollo-oppdragene, og gjør det til et moderne digitalkamera.

Hva er fordelen med et mediumformatkamera?

Mellomformatkameraer, enten film eller digital, har en stor fordel over 35mm kameraer: bildekvalitet.

Siden sensoren er så mye større, kan produsentene legge til flere megapiksler (opptil 100MP i noen tilfeller!) Uten å gjøre fotosittene på sensoren noe mindre enn de ville være på et fullbildet kamera. De kan til og med bruke større photosites og har fortsatt et høyere oppløsningsbilde. En 50MP Hasselblad-sensor er for eksempel omtrent 70% større enn en 50MP full-frame sensor som den som finnes i Canon 5DS. Med et mediumformatkamera får du i utgangspunktet større, bedre bilder.

Bilder fra et mediumformatkamera ser litt annerledes ut, og til mange mennesker bedre enn de fra en fullframkallings- eller avlesningssensorkamera. Dette er hovedsakelig nede for å ha et bredere synsfelt enn en DSLR ville ha på samme lengde linse. Du kan få alle fordelene ved en lang linse (grunne dybdeskarphet, bakgrunnskomprimering, minimal forvrengning) mens du har synsfeltet på en vidvinkelobjektiv. Se på hvor grunt dybdeskarpheten i bildet ovenfor er mens du fortsatt har en vidvinkel. Et bilde som dette er umulig med en DSLR.

Bildekvalitet er ikke det eneste mediumformatkameraet har å gå for dem; de er også normalt "systemkameraer". Dette betyr at de er bygd rundt utskiftbare deler i stedet for en enkelt kamerahus. Dette gjør det mulig å konvertere gamle mellomstore kameraer til digitale kameraer. Med de fleste mediumformatsystemer kan du bruke forskjellige seere, film og digitale rygger, fokuseringssystemer og så videre.

Hva brukes mellomstore kameraer til?

Ulempen med mellomstore kameraer er at de er store, store, tunge og skjøre. De har også mindre avanserte autofokus-systemer og langsommere utskriftsmoduser. Dette begrenser dem til visse bruksområder.

Hovedbruk for mediumformatkameraer er i mote og reklamefotografering. De fleste deksler for magasiner som Vogue eller Esquire er skutt med et mediumformatkamera. Det er samme historie med annonser. Hvis du jobber i et studio, er alt du bryr deg om bildekvalitet; Du trenger ikke allsidigheten som en DSLR bringer. Utseendet og oppløsningen til et mediumformatkamera er en klar fordel.


Hvis du er en amatørfotograf, er sjansene at du aldri kommer til å se et mediumformatkamera i naturen. De utgjør en liten brøkdel av alle kameraene som brukes. Nå skjønner du imidlertid litt mer om de gigantiske kameraene fotograferne i USAs neste toppmodell bruker.

Image Credits: Hasselblad, Benjamin Balázs, Ryan Winterbotham.

Link
Plus
Send
Send
Pin