Skip to main content

Hva er optisk forvrengning i fotografering?

Hva er optisk forvrengning i fotografering?

Geoffrey Carr

Objektiver er ikke bare dumme rør som du legger til kameraet ditt; De manipulerer lys på komplekse måter. En av sidene påvirker dette er optisk forvrengning. La oss se nærmere på det.

Du er mest sannsynlig å legge merke til optisk forvrengning i bildene dine når du tar bilder av ting med rette linjelignende bygninger. Det som egentlig er en rett linje i virkeligheten, kan virke bøyd på bildet ditt. Du kan se dette med vindusrammen i eksemplet nedenfor. Jeg har lagt til noen retningslinjer for å gjøre forvrengningen enklere å se. Legg merke til hvordan treplatene bøyer seg litt, spesielt når du beveger deg lenger fra midten av bildet.

Optisk forvrengning er forskjellig fra perspektivforvrengning, hvor forskjellige linser med forskjellige brennvidder gir forskjellige synsfelt og viser forgrunns- og bakgrunnsobjekter annerledes. For mer om perspektivforvrengning, sjekk ut artikkelen vår på vanlig brennvidde.

Det er to hovedtyper av optisk forvrengning: tønnsforvrengning (sett over) og pinneforvrengning. La oss se på hverandre.

Barrel Distortion

Med tønnsforvrengning ser det ut som rette linjer bøyer utover fra midten av bildet. Det oppstår vanligvis når du skyter med et vidvinkelobjektiv, men du ser samme effekt med andre, lengre linser under visse omstendigheter. En overdrevet versjon av forvrengningsmønsteret ser slik ut.

Det som skjer er at forstørrelsen av bildet avtar når du beveger deg videre mot kantene, noe som gir effekten av bøyelinjer. Det kalles fat forvrengning fordi bildet ser ut som det er kartlagt på en sfære eller fat. Du kan virkelig se den effekten i GIF nedenfor.

Barrelforvrengning er den vanligste forvrengningen du vil komme inn i, spesielt hvis du skyter med vidvinkelobjektiver. Mens det er mulig å justere det ved hjelp av Photoshop eller Lightroom, vil du aldri bli kvitt det helt, siden det er en egenskap av linsene du bruker. Profesjonelle arkitekturfotografer bruker tusenvis av dollar på vidvinkelobjektiver som ikke har det av en grunn.

Det største problemet med tønnsforvrengning er ikke hva det gjør med rette linjer i landskaps- eller arkitektoniske bilder, men hva det gjør med portretter. I bildet nedenfor kan du se at nesen min ser veldig rar ut, og mitt normalt spektakulære ansikt ser ut som noe fra en Hollywood-skapningsfunksjon.

Barrelforvrengning er en av grunnene til at de beste portrettlinsene pleier å være telefoto-linser; vidvinkelobjektiver er ikke veldig flatterende.

Spindelforvrengning

Pincushion-forvrengning er, i noen henseender, det motsatte av tønnsforvrengning. Det oppstår vanligvis når du skyter med en lang teleobjektiv - si 200 mm - og det får linjer til å bøye innover mot midten av bildet. Nedenfor er et overdrevet forvrengningsmønster.

Forstørrelsen av bildet øker nærmere kantene, noe som gir den tilsynelatende bøyeffekten. Det er tydeligere nærmere kantene på bildet, som i dette bildet av et skap i kjøkkenet mitt. Jeg har lagt til en veiledning og en nærbilde slik at du kan se effekten.

Pincushion forvrengning er ganske vanlig med billigere teleobjektiver. Dyrere linser har elementer som minimerer effekten. Spesielt er telefotoenden av lang zoomobjektiv som f.eks. En 18-300mm linse, en tendens til å vise den.

Merk: Det er en annen forvrengningstype som kalles overskapsforvrengning, som er en kombinasjon av både tønne og pincushion-forvrengning. Det er såkalt fordi forvrengningslinjene i den øverste halvdelen av bildet tar på formen på et håndtak. Det er den sjeldneste forvrengningen, og du vil normalt bare se den hvis du jobber med gamle filmlinser.

Hva kan du gjøre om optisk forvrengning?

Optisk forvrengning er en egenskap av utstyret du bruker, og som sådan kan du egentlig ikke gjøre mye om det når du skyter andre enn å være klar over at det skjer og kjenner utstyret ditt. Hvis du har mye penger å investere, kan du kjøpe dyre linser som har mindre optisk forvrengning. Hvis du ikke er villig til å sette den slags penger inn i det, må du bare akseptere litt forvrengning.

Forvrengning er imidlertid ikke alltid en dårlig ting. Barrel distortion er en del av å bruke et vidvinkelobjektiv og kan faktisk legge til dramaet med landskapsbilder; pincushion forvrengning kan gjøre portrettfag ser tynnere ut. Virkeligheten er hvis du prøver å skyte et perfekt teglmønster, det kan ha en negativ innvirkning på bildet ditt, men hvis du skyter et ekte verdensfag, og du er ikke helt opp i ansiktet med en veldig vidvinkel objektiv, så vil du sannsynligvis ikke merke det for mye.

Skottet under, for eksempel, er et portrett tatt med en vidvinkelobjektiv på 17 mm på et fullrammekamera, som er nesten like bredt som vidvinkelobjektiver.

Her er et landskapsskudd med samme brennvidde. Det er litt fatforvrengning som skjer, men hvem bryr seg?

Du kan også gjøre mye for å fikse forvrengning ved hjelp av Photoshop eller Lightroom. De har innebygd verktøy som kan bruke forvrengningsprofiler for hundrevis av de mest populære linsene.

I Photoshop åpner du bildet og går til Filtre> Linsekorreksjon.Hvis Adobe har en forvrengningsprofil for objektivet, blir den automatisk brukt.

I Lightroom, i utviklingsmodulen under objektivkorreksjoner, merk av for "Aktiver profilkorrigeringer" -boksen.

Disse verktøyene eliminerer ikke helt forvrengning, men de vil minimere effekten.


Optisk forvrengning er bare en del av å ta bilder med ufullkomne linser - og alle linser er av sin natur ufullkomne. Du kan redusere effekten av forvrengningen ved å være klar over hvorfor (og når) det skjer, velge riktig utstyr for bildet, og bruk postbehandlingen.

Link
Plus
Send
Send
Pin