Skip to main content

Hva er tillit, og hvorfor kjører det på min Mac?

Hva er tillit, og hvorfor kjører det på min Mac?

Geoffrey Carr

Så du fant noe som kalles trustd som kjører på din Mac, og lurer nå på om det kan være ... klarert. Den gode nyheten er at du ikke har noe å bekymre deg for: dette er en del av MacOS.

Denne artikkelen er en del av vår pågående serie som forklarer ulike prosesser som finnes i Activity Monitor, som kernel_task, hidd, mdsworker, installd, WindowServer, blued, launchd, dbfseventsd, coreaudiod og mange andre. Vet ikke hva disse tjenestene er? Bedre begynn å lese!

Dagens prosess, trustd, er en del av MacOS selv, og har vært siden 10.12 Sierra. Det er en demon, som betyr at det er en prosess som går i bakgrunnen som utfører kritiske systemoppgaver. For å være spesifikk, administrerer og forvalter trustd sertifikater.

Å sitere trustd man siden:

trustd provides services for evaluating trust in certificates for all processes on the system.

Så hva er et sertifikat? Det er en digital signatur som leser brukeren for å verifisere nettstedidentiteter og beskytte mot imposters. Når du bruker Safari, for eksempel, bekrefter disse sertifikatene at nettadressen du ser på, faktisk er fra det domenet du ber om. Disse sertifikatene brukes også til å kryptere webtrafikken din med HTTPS. Du kan undersøke sertifikatene selv ved å klikke på låsesymbolet ved siden av en URL:

På macOS brukes disse sertifikatene også av Mail og Meldinger for å bekrefte identiteter. Det er tillit som undersøker og styrer disse sertifikatene bak kulissene, og det er derfor hvem som helst som setter opp en tredjeparts brannmur, vil se nærmere konstante varsler om tillit. Bekreftelse av disse sertifikatene betyr at den er koblet til nettet, dobbeltsjekker at alt er på nivået.

Datamaskinen leveres med en liste over klarerte og blokkerte sertifikater; andre legges til datamaskinen når du laster inn et bestemt nettsted. Du kan se på sertifikatene som er på systemet ditt, med Nøkkelringstilgang, et program du finner i Programmer> Verktøy.

Klikk på "Sertifikater" -knappen nederst til høyre og Nøkkelring Access filtrerer ut alt annet. Det er den beste måten å se hva tillit gjør på datamaskinen din. Det er også den eneste måten å sjekke om farlige sertifikater på din Mac.

Fotokreditt: Fabian Irsara

Link
Plus
Send
Send
Pin