Skip to main content

Hva er NVRAM, og når skal jeg tilbakestille den på min Mac?

Hva er NVRAM, og når skal jeg tilbakestille den på min Mac?

Geoffrey Carr

Hvis du feilsøker Mac-en din, har du sikkert sett dette rådet før: Tilbakestill NVRAM. Noen foruminteresserte snakker om dette som en kur-all løsning på Mac-instabilitet, men hva er NVRAM? Og hvilke problemer kan det faktisk løse?

Hva er NVRAM?

La oss begynne med å forklare hva som egentlig gjør NVRAM. Hvis du slår av Mac-volumet ditt, starter du det på nytt, og du hører ikke den ikoniske oppstartslyden. Hvordan trekker Macen av det? Fordi voluminnstillinger er lagret i NVRAM, som Macs fastvare har tilgang til, selv før macOS starter oppstart. I følge Apples offisielle instruksjoner lagrer NVRAM også ting som skjermoppløsning, tidssoneinformasjon, og avgjørende hvilken harddisk du vil starte fra.

Dette er all nyttig informasjon for at systemet ditt skal ha det før støvlene, men i noen tilfeller kan korrupte NVRAM forårsake Mac-glitcher eller til og med forhindre at macOS starter. Hvis du har problemer med å starte Mac-en, ser et spørsmålstegn under oppstart, eller finner ut at maskinen din støter kontinuerlig fra feil harddisk, kan det hende at du rydder NVRAM. Det vil ikke fikse alt, men det gjør det ikke vondt å prøve, selv om du kanskje må tilbakestille tidssone, oppløsning eller andre innstillinger som om du bruker egendefinerte.

Slik tilbakestiller du NVRAM

Hvis du vil nullstille NVRAM, er det to hovedmetoder. Den første (og mest pålitelige) metoden starter med å stenge datamaskinen. Deretter trykker du på strømknappen. Så snart du hører oppstartslyden, trykker du på og holder tasterne Kommando, Valg, P og R sammen.

Hold nøklene nede. Til slutt starter Macen din på nytt, og du vil høre oppstartslåsen igjen. Ta gjerne slippe nøklene når det skjer. NVRAM bør nullstilles og datamaskinen skal starte opp normalt.

Hvis du eier en sen 2016 MacBook Pro (og antagelig andre Macer laget siden da) fungerer det litt annerledes. Apple drepte sin klassiske oppstartsljud, så du vil ikke høre den. I stedet slår du bare hurtigtast snarveien rett etter at du har slått på Mac, og holder da nøklene i 20 sekunder. Din NVRAM bør nullstilles.

Slik ser du hva som er i din NVRAM

Nysgjerrig om hva som egentlig er i din NVRAM? Åpne terminalen i MacOS, som du finner i Programmer> Verktøy. Type nvram -xp, og trykk deretter på Enter. Du vil se hele innholdet i NVRAM.

Forvent ikke at dette skal gjøre for god lesing. Du vil gjenkjenne noen få ting, som volumnivåer (bildet ovenfor), men du vil også se en rekke kryptiske nøkler. Det som er her, vil variere mye avhengig av hvilken type Mac du har, og andre detaljer om enheten din.

Mens vi har terminalen åpen, er det også mulig å fjerne NVRAM herfra, med kommandoen nvram -c. Du må starte Macen på nytt for tilbakestilling for å fullføre, og derfor er tastaturgenveismetoden ovenfor generelt betraktet som en bedre innsats.

Å fjerne NVRAM-en vil ikke løse alle Mac-problemene dine, men det kan løse noen, spesielt hvis du har problemer med å få Mac-en din til å starte. Det er også muligens en god ide hvis du har problemer med innstillingene for volum eller skjermoppløsning.

Fotokreditter: Christoph Bauer, EricRobson214

Link
Plus
Send
Send
Pin