Skip to main content

Hvordan Firefox integrerer med Facebook og andre sosiale nettverk

Hvordan Firefox integrerer med Facebook og andre sosiale nettverk

Geoffrey Carr

Du har kanskje ikke lagt merke til, men Firefox inneholder nå en "Sosial API" som gjør at Facebook og andre sosiale nettverk kan integreres med nettleseren din. Firefox gir Facebook en måte å integrere med nettleseren din og holde deg overalt på nettet.

Disse funksjonene er litt som minner om Flock, en Firefox-avledet "sosial nettleser" som ikke klarte å få trekkraft for noen år siden. Denne gangen blir funksjonene bakt inn i Firefox og er valgfrie - du vil ikke se dem med mindre du installerer en sosial leverandør.

Hva er en sosial API?

Firefoxs sosiale API gjør det mulig for nettsteder å registrere seg som "sosiale leverandører". De integrerer med Firefox-nettleseren din, og viser informasjon i et sidebar som forblir med Firefox, uansett hvor du går på nettet. Det er litt som tjenestespesifikke nettleserutvidelser, men det gjør det enklere for webtjenester å integrere med nettleseren din enn de kunne, hvis de måtte kode sine egne utvidelser fra bunnen av.

Disse tjenestene kan vise informasjon og kontroller i nettleserens "krom" - som i verktøylinjen og sidebjelken. De kan installeres uten at nettleseren starter på nytt og brukes umiddelbart.

Hvordan virker det?

Forutsatt at du bruker Firefox 21 eller nyere, må du bare gå til en tjeneste side, klikke på Slå på-knappen, og leverandøren vil bli aktivert i Firefox-nettleseren din umiddelbart.

Du får nye knapper på nettleserens verktøylinje som lar deg bruke, deaktivere og fjerne den sosiale leverandøren.

Hvilke nettsteder bruker det i dag?

Den sosiale API ble introdusert i Firefox 17 sammen med Facebook som den eneste sosiale leverandøren. Med utgivelsen av Firefox 21 er flere tjenester nå tilgjengelige:

  • Facebook Messenger: Med Facebook Messenger for Firefox kan du integrere Facebook Messenger med nettleseren din, slik at du kan chatte på Facebook hvor som helst du er på nettet.
  • Mixi: Det japanske sosiale nettverket Mixi har en sosial leverandør for Firefox-integrasjon.
  • msnNOW: Microsofts msnNOW viser deg trendende historier fra hele nettet i et sidebar i nettleseren.
  • Cliqz: Cliqz leverer en strøm av personlige nyheter - også i en sidebar i nettleseren.

Hvorfor skal jeg bry meg?

Hvis du er Facebook-bruker og vil integrere Facebook, chatter i nettleseren din, kan dette være en interessant løsning for deg.

For øyeblikket er det ikke mye annen grunn til å bry seg - med mindre du er interessert i det japanske sosiale nettverket Mixi, Microsofts obskure msnNOW, eller Cliqz nyhetsaggregat. Vi tviler på at mange mennesker vil ha et sidebar med de nyeste trendene fra msnNOW eller Cliqz.

Det som er mest interessant om Social API er Mozillas langsiktige visjon, som de lagt ut i deres blogginnlegg:

“The Social API has endless potential for integrating social networks, e-mail, finance, music, cloud possibilities, services, to-do lists, sports, news and other applications into your Firefox experience.  We designed the Social API to make it easier and more convenient to use the Web the way you want.  Soon we’ll add even more ways to integrate your favorite Web services into your Firefox Web experience.” (Source)

Social API ser ut til å være mer enn en måte for sosiale nettverk og nyhetstjenester for å bombardere deg med informasjon - det ser ut til å være et rammeverk som Mozilla ønsker at alle typer webtjenester skal integreres med, inkludert elektronisk e-post, musikk og å gjøre liste tjenester.

Om det sosiale API-en vil ta av og bli omfavnet av flere tjenester, er det uklart. Det er absolutt ikke oppmuntrende at Firefox er fremhevet obskure tjenester som Cliqz og msnNOW i sin første utgave, og har tydeligvis ikke fått støtte fra større navn som Twitter og Google.


For øyeblikket er den sosiale APIen underwhelming - unntatt kanskje for Facebook-rusmisbrukere. Det kan være en stor del av Firefox-fremtiden, eller det kan være en funksjon som ender opp med å bli ignorert, for eksempel bruk av mikroformater for dynamiske bokmerketitler.

Link
Plus
Send
Send
Pin