Skip to main content

Slik kjører du grafiske Linux-skrivebordsprogrammer fra Windows 10s Bash Shell

Slik kjører du grafiske Linux-skrivebordsprogrammer fra Windows 10s Bash Shell

Geoffrey Carr

Windows 10s Bash-skall støtter ikke offisielt grafiske Linux-skrivebordsprogrammer. Microsoft sier denne funksjonen er kun utviklet for utviklere som ønsker å kjøre Linux-terminalverktøy. Men det underliggende "Windows Subsystem for Linux" er kraftigere enn Microsoft lar på.

Det er mulig å kjøre grafiske Linux-applikasjoner i Windows 10, men husk at det ikke støttes offisielt. Ikke alle Linux-programmer fungerer, og grafiske applikasjoner er enda mer komplekse og mindre testet. Men disse bør bli mer stabile over tid, siden Microsoft forbedrer det underliggende Windows Subsystem for Linux.

Windows 10s Bash-skjerm støtter bare 64-biters binære filer, slik at du ikke kan installere og kjøre 32-biters Linux-programvare.

Slik fungerer dette

Først, la oss løpe nøyaktig hvordan dette virker, slik at du kan få litt forståelse av hva vi gjør her.

Windows 10 inneholder et underliggende "Windows Subsystem for Linux" som gjør at Windows 10 kan kjøre Linux-programvare ved å oversette Linux-systemanrop til Windows-systemanrop.

Når du kjører en Linux-distribusjon som Ubuntu, laster den ned og installerer et komplett Ubuntu brukerområdebilde på datamaskinen. Dette inkluderer nøyaktig samme binarier eller programmer som ville kjøre på Ubuntu. At "Bash on Ubuntu on Windows" miljø fungerer takket være det underliggende Windows Subsystem for Linux.

Microsoft ønsker ikke å bruke noen tid på å arbeide med grafisk programvare, da denne funksjonen er ment for kommandolinjeprodusentverktøy. Men den viktigste tekniske grunnen til at grafiske applikasjoner ikke støttes, er at de krever en "X-server" for å gi det grafiske grensesnittet. På et typisk Linux-skrivebord vises den "X-serveren" automatisk når du starter datamaskinen, og det gjør hele skrivebordet og programmene du bruker.

Men prøv å åpne en grafisk applikasjon fra Bash på Windows, og det vil klage på at det ikke kan åpne en skjerm.

Det er imidlertid X-serverprogrammer du kan installere på et Windows-skrivebord, men. Vanligvis brukes disse til å gjøre Linux-programmer kjører på andre datamaskiner. "X11" -protokollen er ganske gammel og ble designet med muligheten til å kjøre over en nettverkstilkobling.

Hvis du installerer et X-serverprogram på Windows-skrivebordet og endrer en innstilling i Bash-skallet, sender programmene deres grafiske utdata til X-serverprogrammet, og de vises på Windows-skrivebordet. Alt skal fungere bra, forutsatt at disse programmene ikke er avhengige av Linux-systemanrop at Windows Subsystem for Linux ennå ikke støtter.

Trinn ett: Installer en X Server

Det finnes flere forskjellige X-servere du kan installere på Windows, men vi anbefaler Xming. Last ned den og installer den på din Windows 10-PC.

Installasjonsprosessen er enkel: Du kan bare godta standardinnstillingene. Den starter automatisk og kjøres i systemstatusfeltet, og venter på at du skal kjøre grafiske programmer.

Trinn to: Installer programmet

Du kan installere grafiske Linux-skrivebordsprogrammer som du kan hvilket som helst annet program, ved hjelp av apt-get-kommandoen i det Ubuntu-baserte Bash-miljøet. For eksempel, la oss si at du vil installere den grafiske, GTK-baserte vim-editoren. Du vil kjøre følgende kommando i Bash-vinduet:

sudo apt-get install vim-gtk

Det vil gå gjennom installasjonsprosessen i kommandolinjevinduet, akkurat som det gjør på Ubuntu.

Trinn tre: Still inn visningsomgivelsen Variabel

Nå må du sette miljøvariabelen "DISPLAY" for å peke på X-serveren som kjører på din Windows 10-PC. Hvis du ikke gjør dette, vil grafiske applikasjoner ganske enkelt ikke starte.

For å gjøre dette, kjør følgende kommando i Bash-miljøet:

export DISPLAY=:0

Denne innstillingen gjelder bare for din nåværende Bash-økt. Hvis du lukker vinduet, vil Bash glemme det. Du må løpe denne kommandoen hver gang du åpner Bash igjen og vil kjøre et grafisk program.

Trinn fire: Start et program

Du kan nå bare starte en grafisk applikasjon ved å skrive navnet på det kjørbare, som om du vil skrive noen annen kommando. For eksempel, for å starte vim-gtk, vil du kjøre:

gvim

Det er så enkelt. Hvis programmet krasjer etter lanseringen, vil Linux-systemanropene det krever kanskje ikke støttes av Windows Subsystem for Linux. Det er ikke mye du kan gjøre med dette. Men gi det et skudd, og du kan finne ut at appene du trenger, fungerer bra!

Du kan også kombinere det tredje og fjerde trinnet, hvis du vil. I stedet for å eksportere DISPLAY-variabelen en gang for en hel Bash-shell-sesjon, ville du bare kjøre et grafisk program med følgende kommando:

DISPLAY=:0 command

For eksempel, for å starte gvim, vil du kjøre:

DISPLAY=:0 gvim

Husk at dette ikke støttes offisielt, så det kan føre til feil med mer komplekse applikasjoner. En virtuell maskin er en mer pålitelig løsning for å kjøre mange grafiske Linux-skrivebordsprogrammer på Windows 10, men dette er en fin løsning for noen av de enklere tingene.

Link
Plus
Send
Send
Pin