Skip to main content

De forskjellige typer lyspærer du kan kjøpe, og hvordan du velger

De forskjellige typer lyspærer du kan kjøpe, og hvordan du velger

Geoffrey Carr

Energieffektive lyspærer er en fin måte å spare penger på energiregningen, for ikke å nevne at pærene dine varer lenger. Men det er flere typer lyspærer der ute, og flere typer som er energieffektive. Her er hva du bør vite om de forskjellige typer lyspærer og hvilke som er verdt å kjøpe.

Det er bare en håndfull pærer som faktisk er ment for husholdningsbruk, så vi vil fokusere på dem i denne veiledningen. Hver type lyspære virker annerledes og bruker opp forskjellige energimengder, så la oss ta en titt på de som du mest sannsynlig vil trenge inn i, og som er best for deg.

Glødende: Gamle og billige, men ikke veldig effektive

Glødepærer bruker noen av de eldste teknologiene rundt, som dateres tilbake til 1800-tallet da den første oppfatningen av en glødelampe ble introdusert av Humphry Day. Det var ikke før i det senere århundre da Thomas Edison opprettet en økonomisk levedyktig glødelampe som senere ville bli en stift i hver husstand.

Glødepærer oppnår lys ved å varme opp en trådfilament ved hjelp av elektrisitet, som deretter produserer en glød, og den vedlagte glassglass hindrer den oppvarmede ledningen fra å brenne og fange brann ved å blokkere oksygen.

Det er veldig enkel teknologi, og disse pærene er veldig billige. Det er de pærene du har brukt i huset ditt mesteparten av livet ditt. Imidlertid bruker de mest strøm ut av gjengen, så de er ikke det beste alternativet for lommeboken i det lange løp. De fleste husholdnings glødelamper bruker alt fra 40 watt til 100 watt elektrisitet. Det kan ikke virke som en hel masse, men vent til vi snakker om noen andre alternativer.

Fluorescerende: Ikke ideelt for de fleste husholdningsbruk

Fluorescerende lys brukes hovedsakelig til kommersielle og industrielle formål. Du ser dem i de fleste offentlige bygninger som matbutikker, skoler, banker, etc., og det er fordi lysstråler gir av mye av lys, som er nyttig i større rom. Men alle kan kjøpe dem og bruke dem i garasjer, verksteder og andre lignende områder.

Videre bruker fluorescerende lys mindre energi enn glødelamper generelt. Så mens en glødelampe på 60 watt kan sette ut rundt 800 lumen, kan et typisk lysrør utstøte rundt 3000 lumen, med bare 35 watt eller så. En av fallbackene er at fluorescerende lys tar litt tid å varme opp og oppnå full lysstyrke, mens glødelampe er øyeblikkelig.

Lysrør er også litt farligere, siden de inneholder kvikksølvgass på innsiden. Disse lysene fungerer ved å sende en elektrisk strøm gjennom kvikksølvgassen, som produserer et ultrafiolett lys som gjør det fluorescerende belegget på innsiden av røret til lyst glød, noe som skaper lys. Hvis et rør bryter, kan kvikksølgassen flykte, noe som er farlig å puste inn.

CFL: Middle-of-the-Road i effektivitet, farlig hvis de bryter

For noen år siden ble CFL-pærer sett som den frie nåde til glødelamper. CFL står for kompakt fluorescerende lys, slik du kanskje har gjettet, er CFL-pærer bare en mer kompakt versjon av lysstoffrør, og ble laget for å erstatte husholdnings glødelamper.

CFL-pærer fungerer på samme måte som vanlige fluorescerende rør, noe som også betyr at de tar litt tid å varme opp og inneholde skadelig kvikksølvgass. Men de er også mye mer energieffektive enn glødelamper. For eksempel kan en CFL-pære enkelt replikere en glødelampe på 60 watt, men vil bare bruke rundt 15 watt for å oppnå samme lysstyrke. I tillegg er kostnaden for CFL-pærer ganske lav. Imidlertid er de fortsatt ikke det beste når det gjelder energieffektivitet.

LED: kostbar, men svært effektiv, og verdt det på lang sikt

Gullstandarden akkurat nå i belysningsindustrien er LED, som står for lysemitterende diode. LED er en teknologi som har eksistert en stund. Hvis du ser på din TV, høyttalere eller noe annet som er elektronisk, kan du merke et lite lite lys som indikerer om enheten er på eller ikke. Det er små lysdioder.

LED-lys i form av pærer er imidlertid fortsatt ganske nye, og dermed er de dyrere enn andre typer lyspærer. Men LED-pærer varer vei lengre enn glødelamper og glødelamper. Selv de billigere, mindre pålitelige LED-lampene kan vare rundt 10.000 timer, som er ca 10x lengre enn en glødelampe. Dessuten er de sikrere enn fluorescerende pærer, de blir ikke engang veldig varme.

Imidlertid er en hvilken som helst anstendig LED-lampe vurdert til rundt 25 000 timer, så det er lite sannsynlig at du må erstatte lampen når som helst snart. Selv om du forlot en LED-pære på i åtte timer hver eneste dag, ville det ta rundt 8,5 år for det å nå slutten av levetiden. Så, mens du bruker mer oppe, trenger du ikke å erstatte LED-pærer nesten like ofte som andre typer. I tillegg kan du dra nytte av nytterabatter for å spare penger på disse LED-lampene.

Alle smarte pærer (som Philips Hue, Osram Lightify, GE Link, etc.) er LED-pærer, så når du bruker store penger på et smart lyssett, har du tryggheten om at pærene vil vare i betydelig lang tid . I tillegg er det alle forskjellige typer smarte pærer du kan kjøpe også.

En ulempe til LED-pærer, skjønt, som at de noen ganger kan avgi en svak humming noise hvis du dim dem ned. Det er ikke veldig irriterende, men hvis det er dødt stille og du lytter etter det, kan det være ganske tydelig.

Til slutt vil vi si LED-pærer er pærene å få. De er litt dyre, men du kan lett finne noen for så lite som $ 2,50 per pære, og energibesparelsene i det lange løp er definitivt verdt det.

Bilder av Jan-Erik Finnberg / Flickr, Jeff Wilcox / Flickr, Daniel Oines / Flickr

Link
Plus
Send
Send
Pin