Skip to main content

Beginner Geek: Slik kobler du en bærbar datamaskin til et fjernsyn

Beginner Geek: Slik kobler du en bærbar datamaskin til et fjernsyn

Geoffrey Carr

Å koble en stasjonær datamaskin til en skjerm er enkel; du bare plugger den inn og den fungerer. Koble en bærbar PC til en fjernsyn bør være like enkelt, ikke sant? Vel, ikke alltid. Les videre da vi forklarer flere måter å koble til en bærbar PC til din TV.

Tilkoblingstyper

TV-apparater, i hvert fall de nyere, støtter vanligvis mange forskjellige tilkoblinger, så det handler om å finne den som gjør at datamaskinen din kan koble seg til den. Jo nyere din bærbare og TV, jo lettere denne prosessen blir, og jo bedre blir video- og lydkvaliteten.

HDMI-tilkoblinger

Alle moderne TV-apparater har HDMI-innganger, og det er for tiden den beste måten å koble til en hvilken som helst enhet til en TV. HDMI gir overlegen lyd og video i en lettvektskabel som er lett å koble til og ta bort. Hvis du prøver å koble den bærbare datamaskinen til en TV du kjøpte de siste årene (HDMI var i utbredt bruk så tidlig som 2005), så vil HDMI være veien å gå.

HDMI til HDMI

Den vanligste og grunnleggende måten å koble til HDMI-porten til din TV, kommer fra HDMI-porten på den bærbare datamaskinen. Som med TVer, vil de fleste nylig produserte bærbare datamaskiner ha en HDMI-port på dem. HDMI-kabler er billige og koble til enhetene dine med denne metoden vil være en bris, spesielt siden de er svært enkle å komme forbi.

DVI til HDMI

Du ser sannsynligvis aldri en bærbar PC eller en TV med en DVI-port på den. Det er imidlertid ganske vanlig å finne dem på stasjonære datamaskiner. DVI bruker digitale signaler til å sende videoutgang, slik at den lett kan tilpasses til HDMI samtidig som den opprettholder god kvalitet. Den største ulempen ved å bruke DVI i stedet for HDMI er at den ikke bærer lyd.

HDMI til Thunderbolt eller Mini DisplayPort

Thunderbolt og Mini DisplayPort bruker identiske tilkoblinger, og en kan brukes til å levere video og lyd av høy kvalitet til din TV via HDMI. Siden begge tilkoblingene er digitale, kan de også konverteres til DVI. Du kan også kjøpe en adapter for å konvertere en av disse tilkoblingene til VGA. Husk at hvis du dro DVI- eller VGA-ruten, ville du miste lyd.

HDMI til DisplayPort

DisplayPort kan enkelt konverteres til DVI eller HDMI (alle tre er digitale). Du vil beholde enestående video- og lydkvalitet ved å bruke din DisplayPort-tilkobling, slik at den er på samme nivå som ved bruk av HDMI, men kabelen er åpenbart mindre vanlig.

VGA-tilkoblinger

VGA til VGA

VGA-tilkoblinger er vanlige på datamaskiner og fjernsyn, men blir utdaterte, slik at du kanskje ikke ser dem på nyere bærbare modeller. VGA kan produsere et godt utseende, men er ikke i samme liga som sine digitale motstykker (HDMI, DVI). VGA kan heller ikke bære lyd. Porten i bildet ovenfor er merket "RGB" - RGB og VGA er kompatible, men forklaringen er utenfor rammen av denne artikkelen.

VGA til DVI

Det ville være litt uvanlig å ty til denne forbindelsen, da det er mye mer sannsynlig at du vil kunne koble til enhetene med bare VGA eller i det minste DVI til HDMI. Det er imidlertid noen tilfeller der du må bruke denne tilkoblingstypen. Du får den analoge kvaliteten som VGA gir, og må finne en annen måte å få lyd på.

Lydtilkoblinger

Hvis du bruker VGA eller DVI til å koble datamaskinen til en TV, må du finne en annen måte å få lyden på. Du har i utgangspunktet to valg: Du kan bruke eksterne høyttalere som du kobler til datamaskinen din (eller bruk høyttalerne som er innebygd i din bærbare datamaskin), eller du kan bruke en separat lydkabel til å sende lyden fra datamaskinen til TVen.

Vanligvis vil TV-en din akseptere en 3,5 mm-kabel som kan brukes i forbindelse med videosignalet.

Trådløse tilkoblinger

Hvis du helst vil kutte ledningen og gå trådløst, er det mange produkter tilgjengelig som kan overføre datamaskinens videosignal til din TV over ditt WiFi-nettverk. Netgear Push2TV er et slikt eksempel, men det er mange alternativer, så se deg om en god pris og høyt vurderte anmeldelser.

Disse produktene er små enheter som kan koble til TV-en via HDMI og deretter koble til trådløst til datamaskinen. Dette kan ikke være en ideell løsning for streaming av virkelig høyytelsesvideo, som om du har tenkt å bruke den til å spille videospill. Men med en god tilkobling til ruteren din, bør du ikke ha noe problem med streaming av 1080p video på denne måten.

De er plugget inn, nå hva?

Med din bærbare PC koblet til TVen, bør begge enhetene gjenkjenne tilkoblingen og justere automatisk. En melding kan dukke opp på TVen din, og spørre deg om du vil bytte til den nye innspillingen den oppdaget.

Hvis TVen din ikke automatisk oppdager og justerer seg for den nye tilkoblingen, må du manuelt velge riktig inngang på TVen din. Hvis du er på riktig inngang og fortsatt ikke ser et bilde, må du justere skjerminnstillingene på datamaskinen.

Den enkleste måten er å trykke på Start-tasten + P. Derfra kan du bestemme hvordan du vil bruke TV-skjermen (klone, utvide osv.).

Windows 8:

Windows 7:

Link
Plus
Send
Send
Pin