Skip to main content

Slik synkroniserer og installerer du raskt programmene på Ubuntu

Slik synkroniserer og installerer du raskt programmene på Ubuntu

Geoffrey Carr

Det første som en Linux bruker gjør etter installasjon av Linux, er å installere favorittpakker. Ubuntu gjør dette enkelt ved å synkronisere de installerte applikasjonene mellom datamaskiner. Og terminalbrukere kan installere favorittpakker med en enkelt kommando.

Enten du reinstallerer Ubuntu fra grunnen, installerer Ubuntu på en ny datamaskin, eller utfører en ny installasjon av den nyeste versjonen, kan disse triksene spare deg litt tid.

Ubuntu Software Center Sync

Ubuntu Software Center har en programsynkroniseringsfunksjon. For å få tilgang til det, klikk på Fil-menyen i Ubuntu Software Center og velg Sync Between Computers.

Registreringsvinduet ber deg om å opprette en "Ubuntu Software Center-konto", men dette er misvisende. Ubuntu Software Center fungerer med Ubuntu single sign-on-kontoer - hvis du allerede har en Ubuntu One eller Launchpad-konto, har du allerede en enkelt påloggningskonto.

Når du har logget på, kan du klikke over til fanen Installert og se programvaren du har installert på hver av de tilkoblede datamaskinene. Velg en datamaskin, og Ubuntu vil sammenligne de installerte pakkene med pakkene som er installert på ditt nåværende system. Denne funksjonen gjør det enkelt å installere pakker etter at du har installert Ubuntu fra bunnen av, selv om du ikke husker pakkene du hadde installert.

Denne funksjonen er litt begrenset for øyeblikket. Den fungerer bare med pakker fra Ubuntus standardbeholdere, slik at pakker fra personlige pakkearkiver (PPAer) eller pakker du har installert fra utenfor et programvarelager, ikke vises i listen. Det kan heller ikke automatisk installere programmer på den andre datamaskinen din - du må åpne listen og installere programmer manuelt.

Terminalkommandoer

En annen rask måte å installere om programvare på, er fra kommandolinjen. Spesielt, den apt-get installasjon kommandoen aksepterer et ubegrenset antall pakkenavn samtidig. I stedet for å jakte gjennom Ubuntu Software Center og installere dem en etter en, kan du installere alle favorittpakker med en enkelt kommando.

For eksempel, la oss si at du vil installere Chromium-nettleseren, Pidgin IM-klienten og Adobe Flash-plugin-modulen. Bare kjør følgende kommando i en terminal:

sudo apt-get install chromium-browser pidgin flashplugin-installer

Du kan legge til et ubegrenset antall pakkenavn til denne kommandoen, i hvilken som helst rekkefølge - det trenger ikke å være alfabetisk.

Du kan også mate en liste over pakkenavn til sudo apt-get fjerne kommandoen for å raskt fjerne noen pakker som kommer forhåndsinstallert.

Hvis du bruker pakker fra PPAer, kjør det aktuelle sudo apt-add-repository kommandoer for hver PPA før sudo apt-get install kommando. Dette får alle dine favorittpakker installert med bare noen få kommandoer - hvis du vil automatisere det enda lenger, opprett et shell-skript med disse kommandoene.

Tredjepartsskript

Noen har laget egne shell-skript for å automatisere prosessen med å installere pakker, legge til PPA, og fjerne pakker etter installering av Ubuntu.

Silverwavs Cleanstart er et slikt skript. For å bruke skriptet, oppretter du en egendefinert package.list-fil som inneholder en liste over pakker du vil installere. Denne listen kan kategoriseres og ha beskrivelser - Cleanstart-skriptet filtrerer ut og ignorerer beskrivelsene. Filen cleanstart-packages.list.sh er et skallskript som installerer pakkene som er angitt i package.list-filen. Den virkelige fordelen her er at du kan ha en organisert packages.list-fil - med beskrivelser - som du kan lagre dine installerte pakker inn. Det faktiske skriptet gjør lite mer enn å fjerne formateringen og matche listen over pakker til apt-get installasjon kommando, som du kan gjøre selv.

Hvis du leter etter et skript som gjør mer, er det også And Any Voids installasjonsskript. Det ble inspirert av Cleanstart og lar deg spesifisere PPAer å legge til og pakker for å fjerne i konfigurasjonsfilen. Skriptet gjør mer enn Cleanstart, men du kan fortsatt gjøre det samme med noen få kommandoer.

(Og Any Void-siden er på fransk, men skriptene er på engelsk. Hvis du surfer med Chrome, tilbyr Chrome å oversette siden for deg.)


Hvordan installerer du favorittprogramvaren din etter at du har installert Ubuntu? Legg igjen en kommando og gi oss beskjed hvis du har triks å dele.

Link
Plus
Send
Send
Pin