Skip to main content

Hva er Ethereum, og hva er smarte kontrakter?

Hva er Ethereum, og hva er smarte kontrakter?

Geoffrey Carr

Ethereum er en desentralisert databehandlingsplattform. Det genererer et crytocurrency token kjent som eter. Programmører kan skrive "smarte kontrakter" på Ethereum blockchain, og disse kontraktene blir automatisk utført i henhold til deres kode.

Hva er Ethereum?

Ethereum blir ofte nevnt i samme pust som Bitcoin, men det er ganske annerledes. Bitcoin er et cryptocurrency og decentralisert betalingsnettverk som gjør at Bitcoin-tokens kan overføres mellom brukere.

Ethereum-prosjektet har større mål. Som Ethereum-nettsiden sier, er "Ethereum en decentralisert plattform som driver smarte kontrakter." Disse kontraktene kjører på "Ethereum Virtual Machine", et distribuert datanettverk bestående av alle enhetene som kjører Ethereum-noder.

Den "desentraliserte plattformen" -delen betyr at alle kan sette opp og kjøre et Ethereum-nummer, på samme måte som alle kan kjøre en Bitcoin-node. Alle som ønsker å kjøre en "smart kontrakt" på knutepunktene, må betale operatørene av disse nodeene i Ether, som er et kryptokurvenstegn knyttet til Ethereum. Dermed gir folk som kjører Ether-noder, databehandlingskraft og blir betalt i Ether, på samme måte som hvordan folk som kjører Bitcoin-noder, leverer hashingskraft og blir betalt i Bitcoin.

Med andre ord, mens Bitcoin bare er et blockchain- og betalingsnettverk, er Ethereum et distribuert databehandlingsnettverk med en blokkkjede som kan brukes til mange andre ting. Detaljert informasjon er tilgjengelig i Ethereum-vitboken.

Hva er Eter?

Eter er det digitale token (eller kryptokurrency) knyttet til Ethereum blockchain. Med andre ord, Ether er mynten og Ethereum er plattformen. Men folk bruker nå ofte disse vilkårene om hverandre. For eksempel, Coinbase tillater deg å kjøpe Ethereum-som det betyr Ether tokens.

Dette er teknisk "altcoin", som egentlig bare betyr en ikke-Bitcoin cryptocurrency. Som Bitcoin er Ether støttet av en desentralisert blokkkjede - i dette tilfellet, Ethereum blockchain.

Utviklere som ønsker å lage apper, eller "smarte kontrakter" på Ethereum-blokkeringen, trenger at Ether-token skal betale noder for å være vert, mens brukere av Ethereum-baserte apper kan kreve at Ether betaler for tjenester i disse appene. Folk kan også selge tjenester utenfor Ethereum-nettverket og akseptere betaling i Ether, eller Ether-tokens kan selges for kontanter på utveksling, akkurat som Bitcoin.

Hvorfor er Decentralized Applications Interessant?

Bitcoin blockchain lagrer en historie om Bitcoin-transaksjoner, og det er det. Ethereum blockchain lagrer Ether tokens i folks lommebøker, men den lagrer også den nyeste tilstanden til hver smart kontrakt, så vel som hver smart kontrakts kode.

En blockchain er en distribuert hovedbok lagret på flere steder, så det betyr at de smarte kontraktdataene lagres av disse Ethereum-noder. Hvis du oppretter en "smart kontrakt", også kjent som en applikasjon, på blockchain, lagres den og drives på en desentral måte.

Til sammenligning, tenk på mange av de applikasjonene vi bruker i dag. Dette inkluderer e-postprogrammer som Gmail, notatbøker som Microsoft OneNote, og alt annet der du bruker en app, og lagrer dataene dine på et selskaps servere. Hvis firmaet lagrer dataene, forbyder kontoer, slår av appen eller går tom for virksomheten, vil du miste all data du hadde i den appen, med mindre du hadde en kopi uten sikkerhetskopiering.

Hvis du brukte en app bygget på toppen av Ethereum, vil både koden som utgjør appen (den smarte kontraktskoden) og personopplysninger (tilstanden til den smarte kontrakten) bli lagret på blokkkjeden. Når du brukte en app og endret dataene dine, ville alle Ethereum noder oppdatere tilstanden til den smarte kontrakten. Dette betyr at det ikke er noe sentralt "feilbrudd" som kan ta bort tilgangen til dataene eller slå av appen du bruker. Dine data og selve appens kode vil bli sikkerhetskopiert over hele verden, og ingen kan ta alle disse notatene offline. Selvfølgelig vil dataene dine krypteres av blockchain slik at ingen andre kan lese den.

Hva er smarte kontrakter?

Smarte kontrakter er applikasjoner som kjører på Ethereum Virtual Machine. Dette er en desentralisert "verdenscomputer" der datakraften leveres av alle disse Ethereum-noder. Eventuelle noder som gir datakraft er betalt for den ressursen i Ether tokens.

De kalles smarte kontrakter fordi du kan skrive "kontrakter" som automatisk blir utført når kravene er oppfylt.

For eksempel, tenk å bygge en Kickstarter-lignende crowdfunding-tjeneste på toppen av Ethereum. Noen kunne sette opp en Ethereum smart kontrakt som ville samle penger til å bli sendt til noen andre. Den smarte kontrakten kan skrives for å si at når $ 100.000 av valuta legges til bassenget, vil det bli sendt til mottakeren. Eller, hvis verdien på $ 100 000 ikke er oppfylt innen en måned, vil all valuta bli sendt tilbake til de opprinnelige innehaverne av valutaen. Selvfølgelig vil dette bruke Ether tokens i stedet for amerikanske dollar.

Alt dette vil skje i henhold til den smarte kontraktskoden, som automatisk utfører transaksjonene uten at det er behov for en pålitelig tredjepart å holde pengene og avtale seg på transaksjonen.For eksempel tar Kickstarter en 5% avgift på toppen av en betalingsavgift på 3% til 5%, noe som vil bety $ 8000 til $ 10000 i gebyrer på et $ 100,000 crowdfunding-prosjekt. En smart kontrakt ville ikke kreve betalende avgifter til en tredjepart som Kickstarter.

Smarte kontrakter kan brukes til mange forskjellige ting. Utviklere kan lage smarte kontrakter som gir funksjoner til andre smarte kontrakter, likt hvordan programvarebiblioteker fungerer. Eller smarte kontrakter kan rett og slett brukes som et program for å lagre informasjon på Ethereum blockchain.

For å faktisk utføre smart kontraktskode, må noen sende nok Ether som transaksjonsavgift - hvor mye avhenger av de nødvendige databehandlingsressursene. Dette betaler Ethereum noder for å delta og gi sin datakraft.

CryptoKitties Bruk Smart Kontrakter

En av de mest kjente applikasjonene som er bygget med smarte kontrakter på Ethereum-nettverket, er CryptoKitties, som regner seg som "en av verdens første spill som skal bygges på blockchain-teknologi."

I hovedsak er CryptoKitties en form for digital "collectible" lagret på Ethereum blockchain. CryptoKitties gir en god demonstrasjon av evnen til å lagre og bytte digitale elementer på Ethereum-nettverket.

Nye CryptoKitties blir generert gjennom "avl." Dette innebærer å velge to base CryptoKitties og bruke Ether tokens for å drive en smart kontrakt. Kontrakter bruker de to valgte kattene til å gyte en ny CryptoKitty. Disse kattene og detaljene i avlsprosessen lagres på Ethereum blockchains offentlige storger.

Du kan "eie" CryptoKitties, som er lagret på Ethereum blockchain ledger. Du kan selge eller handle dem til andre, eller kjøpe dem. Dette er forskjellig fra å bruke en smarttelefonapp som lar deg kjøpe, handle og avle katter. De vil vanligvis lagres på appens egne servere, og du kan miste dine dyrebare digitale kjæledyr hvis selskapet slår av appen eller bannet kontoen din. Men fordi CryptoKitties er lagret på blockchain, kan det ikke skje. Ingen kan ta kattene dine bort fra deg.

I desember 2017 hadde tilfeldigvis rundt Bitcoins all-time høye priser folk brukt Ether-verdien på mer enn $ 12 millioner på CryptoKitties, og den dyreste CryptoKitty ble solgt for rundt $ 120.000.

Som Ether, Bitcoin og dyre malerier er CryptoKitties verdt hva folk er villige til å betale for dem.

Link
Plus
Send
Send
Pin