Skip to main content

Hvorfor trenger du ikke å installere en tredjeparts brannmur (og når du gjør det)

Hvorfor trenger du ikke å installere en tredjeparts brannmur (og når du gjør det)

Geoffrey Carr

Brannmurer er et viktig sikkerhetsprogram, og noen prøver alltid å selge deg en ny. Men Windows har kommet med sin egen solide brannmur siden Windows XP SP2, og det er mer enn godt nok.

Du trenger heller ikke en full Internet-sikkerhet suite. Alt du virkelig trenger å installere på Windows 7 er et antivirusprogram - og Windows 8 kommer endelig med et antivirusprogram.

Hvorfor du absolutt trenger en brannmur

Hovedfunksjonen til en brannmur er å blokkere uanmeldte innkommende tilkoblinger. Brannmurer kan blokkere ulike typer tilkoblinger intelligent - for eksempel kan de tillate tilgang til nettverksfilandeler og andre tjenester når den bærbare datamaskinen er koblet til hjemmenettverket, men ikke når den er koblet til et offentlig Wi-Fi-nettverk i en kaffebar.

En brannmur bidrar til å blokkere tilkoblinger til potensielt utsatte tjenester og kontrollerer tilgangen til nettverkstjenester - særlig filaktier, men også andre typer tjenester - som bare skal være tilgjengelige på pålitelige nettverk.

Før Windows XP SP2, da Windows-brannmuren ble oppgradert og aktivert som standard, ble Windows XP-systemer koblet direkte til Internett smittet etter fire minutter i gjennomsnitt. Ormer som Blaster-ormen prøvde å koble direkte til alle. Fordi det ikke hadde en brannmur, la Windows Blaster orm rett inn.

En brannmur ville ha beskyttet seg mot dette, selv om den underliggende Windows-programvaren er sårbar. Selv om en moderne versjon av Windows er utsatt for en slik orm, vil det være ekstremt vanskelig å infisere datamaskinen fordi brannmuren blokkerer all slik innkommende trafikk.

Hvorfor Windows-brannmuren er vanligvis god nok

Windows-brannmuren gjør nøyaktig samme jobb for å blokkere innkommende tilkoblinger som en tredjeparts brannmur. Tredjeparts brannmurer som den som følger med Norton, kan komme opp oftere, informere deg om at de jobber og ber om innspill, men Windows-brannmuren gjør stadig sin takknemlige jobb i bakgrunnen.

Den er aktivert som standard og skal fortsatt aktiveres med mindre du har deaktivert den manuelt eller installert en tredjeparts brannmur. Du finner grensesnittet under Windows-brannmur i kontrollpanelet.

Når et program ønsker å motta innkommende tilkoblinger, må det opprettes en brannmurregel eller dukke opp en dialog og be deg om tillatelse.

Hvis alt du bryr deg om, har en brannmur for å blokkere innkommende tilkoblinger, er det ingenting galt med Windows-brannmuren.

Når du vil ha en tredjeparts brannmur

Som standard er Windows-brannmuren bare gjør det som er veldig viktig: blokkere innkommende tilkoblinger. Den har noen mer avanserte funksjoner, men de er i et skjult, vanskeligere å bruke grensesnitt.

For eksempel lar de fleste tredjeparts brannmurer enkelt å kontrollere hvilke programmer på datamaskinen din som kan koble til Internett. De vil dukke opp en boks når et program først starter en utgående forbindelse. Dette lar deg kontrollere hvilke programmer på datamaskinen din som kan få tilgang til Internett, og blokkere bestemte programmer fra å koble til. Dette kan være litt irriterende, men det gir deg mer kontroll hvis du er en strømbruker.

Redaktørens merknad: Hvis du vil ha en brannmur med mange funksjoner, er GlassWire en tredjeparts brannmur som vi virkelig elsker. I stedet for bare å være en brannmur, viser den deg også vakre grafer av nettverksaktivitet, slik at du kan finne ut hvilken applikasjon som er koblet til hvor og hvor mye båndbredde et enkelt program bruker.

GlassWire har også en verktøykasse med nettverkssikkerhetskontroller som systemfilendring deteksjon, enhet liste endring gjenkjenning, app info endring gjenkjenning, ARP spoofing overvåking. Det er ikke bare en brannmur, men et fullt inntrengingsdeteksjonssystem.

De har en gratis versjon som fungerer bra, men vi foreslår at du betaler for den fulle versjonen, som har flere funksjoner enn vi selv kan liste. Det er vel verdt det.

Avanserte Windows-brannmurfunksjoner

Windows-brannmuren har faktisk flere funksjoner enn du kanskje forventer, selv om grensesnittet ikke er så vennlig:

  • Windows tilbyr et avansert brannmurkonfigurasjonsgrensesnitt der du kan opprette avanserte brannmurregler. Du kan opprette regler som blokkerer bestemte programmer fra å koble til Internett, eller bare la et program kommunisere med bestemte adresser.
  • Du kan bruke et tredjepartsverktøy for å utvide Windows-brannmuren, og tvinger den til å be deg om tillatelse hver gang et nytt program vil koble til Internett.

Sammenlign dette grensesnittet med GlassWire og beslutningen er ganske klar: Hvis du bare vil ha grunnleggende, hold deg fast i Windows-brannmuren. Hvis du vil ha noe mer avansert, er GlassWire mye bedre enn den "Avanserte" Windows-brannmuren.


En tredjeparts brannmur er et kraftbrukerverktøy - ikke et viktig sikkerhetsprogram. Windows-brannmuren er solid og pålitelig. Mens folk kan kvele om sikkerhetsdeteksjonshastigheten til Microsoft Security Essentials / Windows Defender, gjør Windows-brannmuren like bra en jobb med å blokkere innkommende tilkoblinger som andre brannmurer.

Link
Plus
Send
Send
Pin