Skip to main content

Hvordan tilpasse og bruk lesemodus i Word

Hvordan tilpasse og bruk lesemodus i Word

Geoffrey Carr

Word kommer med noen nyttige oppsett for å vise dokumentene dine i ulike situasjoner. Disse oppsettene inkluderer en utskriftsvennlig oppsett, et websidelayout og en ny layout som i Word 2013 heter "Lesemodus" som er rettet mot å vise dokumenter på moderne enheter som tabletter.

"Lesemodus" justerer dokumentet i henhold til skjermstørrelsen. Dette gjelder ikke bare teksten, men også innhold som bilder, videoer, tabeller etc. Du bla gjennom dokumentet ditt i "Lesemodus" horisontalt, i stedet for vertikalt, for bedre visning og lesing på tabletter.

MERK: "Lesemodus" er forskjellig fra "skrivebeskyttet modus". "Skrivebeskyttet modus" er en beskyttet modus for dokumenter som forhindrer endringer i å bli gjort til et dokument i en hvilken som helst oppsett for sikkerhetsformål. "Lesemodus" er for å endre utformingen av et dokument for bedre og enklere visning.

For å aktivere "Lesemodus" for gjeldende dokument, klikk på "Vis" -fanen.

I «Visninger» -delen av «Vis» -fanen klikker du «Lesemodus».

MERK: Du kan også aktivere "Lesemodus" ved å klikke på bokikonet på høyre side av statuslinjen nederst i Word-vinduet.

Dokumentet vises i et distraheringsfritt vindu med en leserverktøylinje øverst i vinduet.

Det finnes et par måter å bla gjennom sidene i dokumentet. Du kan bruke pilene til venstre og høyre på skjermen, eller du kan klikke på høyre og venstre piltast på tastaturet.

Du kan zoome inn og ut av dokumentet ved hjelp av glidebryteren på høyre side av statuslinjen. Den valgte prosentandelen vises til høyre for skyveknappen. For å zoome inn på en bestemt gjenstand, for eksempel et bilde, dobbeltklikker du på objektet.

Hvis du vil ha enda mer distraheringsfri godhet, kan du automatisk skjule verktøylinjen øverst i vinduet.

Vinduet settes automatisk på full skjerm og verktøylinjen gjemmer deg, og lar deg få noen kontroller i øvre høyre hjørne av vinduet. For å få tilgang til menyene på verktøylinjen Reading, klikk på "..." -knappen.

For å vise menyene og filnavnet permanent igjen, klikk på knappen "Vis alltid verktøylinje".

Menyene og filnavnet blir gjenopprettet, men vinduet er igjen i fullskjermmodus. For å gå ut av fullskjermmodus og gå tilbake til resizable vindu, klikk på "Gjenopprett ned" -knappen.

Som standard blir ubehandlede dokumenter, som e-postvedlegg, åpne i "Lesemodus". Hvis du ikke vil at dette skal være standard, klikker du på "File" øverst til venstre i verktøylinjen Reading.

På "Info" backstage skjermen, klikk "Options" i listen over elementer til venstre.

Skjermbildet "Generelt" skal vises som standard. Hvis ikke, klikk "Generelt" i listen over elementer til venstre. I avsnittet "Oppstartsalternativer" merker du av for «Åpne e-postvedlegg og andre ubehandlede filer i lesevisning», så det er ingen merketrykk i boksen. Klikk "OK" for å godta endringen og lukk dialogboksen.

Du kan også enkelt navigere gjennom dokumentet ved å klikke "VIS" på verktøylinjen Reading og velge "Navigasjonsrute" i rullegardinmenyen.

Navigasjonspanelet lar deg enkelt hoppe rundt dokumentet ditt ved å vise en oversikt over dokumentet ditt ved hjelp av overskriftene, slik at du kan klikke på hvilken som helst overskrift for å hoppe til den delen. Du kan også bruke den til å finne tekst- og Word-objekter, for eksempel tabeller og bilder, og å navigere gjennom dokumentet ditt ved hjelp av miniatyrbilder av sidene.

Lukk navigasjonspanelet ved å klikke på "X" i øverste høyre hjørne av ruten.

Selv om du ikke kan redigere dokumentet ditt i "Lesemodus", kan du legge til kommentarer. For å sette inn en kommentar markerer du teksten du vil kommentere med, høyreklikk på den uthevede teksten og velg "Ny kommentar" fra hurtigmenyen.

MERK: Denne popup-menyen inneholder også flere kommandoer som gjør at du kan "Kopier", "Definer" eller "Oversett" den valgte teksten, samt bruke en "Høydepunkt" til den. Kommandoen "Søk med Bing" er også tilgjengelig på "VERKTØYER" -menyen på verktøylinjen Reading.

En kommentarfelt vises på høyre side av vinduet under et callout-ikon. Skriv inn din kommentar i boksen og klikk "X" for å lukke kommentaren. Du kan også klikke hvor som helst utenfor kommentarfeltet for å lukke det.

Teksten du valgte, vises som uthevet når kommentaren er åpen.

Når du lukker kommentaren, kan du åpne den igjen ved å klikke på ikonet for utrop på høyre side av vinduet.

Hvis du vil se alle kommentarene i dokumentet, klikker du på "VIS" på verktøylinjen Reading og velger "Vis kommentarer" fra rullegardinmenyen.

Kommentarene vises i en kolonne til høyre for innholdet i dokumentet ditt med linjer som forbinder dem med innholdet de refererer til. For å skjule kommentarene igjen, velg "Vis kommentarer" fra "VIS" -menyen igjen.

Som standard vises innholdet i dokumentet i to kolonner. Du kan ikke merke dette hvis vinduet ikke er stort nok. Du kan endre bredden på disse kolonnene ved å velge "Kolonnebredde" fra "VIS" -menyen, og deretter velge "Smal" eller "Bred".

Fargen på siden i "Lesemodus" er som standard hvit. Hvis du vil bruke en annen "Sidefarge", på menyen "VIS" for å gjøre det lettere for øynene dine, kan du velge "Sepia", som vil gjøre vinduet mindre lyst, eller "Inverse", hvis du er leser om natten eller i et mørkt eller dunkelt rom.

Tidligere viste vi deg hvordan du endrer bredden på kolonnene. Hva om du ikke vil se dokumentet ditt i kolonner? Du kan slå av dette ved å velge "Layout" fra "VIS" -menyen og deretter velge "Paper Layout". Dokumentet ditt vises i en kolonne, uansett hvorvidt du lager vinduet. Innstillingene "Kolonnebredde" og "Sidefarge" er gråtonede og ikke tilgjengelige.

Det finnes flere verktøy tilgjengelig i "Lesemodus". Med "VERKTØYER" -menyen kan du finne "Finn" -tekst (dette åpner "Navigasjonspanelet"), "Søk med Bing" (åpner Bing i en nettleser for å søke på internett), og "Angre Skriving i Kommentar" og "Gjenta Skriving i kommentar ".

Du kan gå tilbake til redigering av dokumentet ved å velge "Rediger dokument" fra "VIS" -menyen.

Hvis du foretrekker tastatursnarveier, kan du også trykke "Alt + W + F" for å åpne et dokument i "Lesemodus".

Link
Plus
Send
Send
Pin