Skip to main content

Trenger jeg å kalibrere min monitor for fotografering?

Trenger jeg å kalibrere min monitor for fotografering?

Geoffrey Carr

Tilbring nok tid på fotograferingsnettsteder, og før eller senere kommer du inn i en artikkel som forteller deg hvor viktig kalibrering av skjermens farge er for fotografiet, men det er egentlig? La oss finne det ut.

Hva er fargekalibrering?

Ikke alle skjermer viser fargene det samme. Noen paneler er "varmere" (mer gul) eller "kjøligere" (blåere). På bildet nedenfor kan du se en varm hvitaktig farge og en kul hvitaktig farge; det er ikke perfekt, men det bør gi deg en ide om forskjellen. Hvis alt var tynt med noen av disse fargene, ville øynene tolke det som hvitt.

Apper som f.lux og funksjoner som Night Shift gjør skjermen varmere om natten bevisst fordi - i det minste i teorien - det bør stoppe skjermene som påvirker søvncyklussen så mye.

En varm eller kul skjerm endrer hvordan alle fargene vises i bildet ditt. Jeg har litt overdrevet effekten i bildene nedenfor for å gjøre det tydeligere. Bildet til venstre er varmere enn det til høyre, men de er ellers identiske. Mens hvert bilde ser bra ut individuelt, ser de underlig ut side ved side.

Dette er hvor fargekalibrering kommer inn. Ved å kalibrere de hvite verdiene på skjermen og andre ting som lysstyrke og metning til de riktige nøytrale verdiene, ser du bildene dine riktig. Slik ser bildet over.

Når fargekalibrering gjelder

Det er tider når nøyaktig fargeforhold, men de er vanligvis begrenset til profesjonell bruk. For eksempel er super nøyaktig farge viktig når:

  • Du er en profesjonell produktfotograf, og du må sørge for at alt ser helt riktig ut til livet.
  • Du jobber med andre mennesker, og du må alle jobbe med samme fargesituasjon, for eksempel når du samarbeider med designere.
  • Du skriver ut bildene dine profesjonelt.

Kort sagt, hvis du er profesjonell betalt for fotografiet eller jobber med andre som blir betalt, er fargekalibrering et must. Hvis ikke, les så videre.

Når fargekalibrering ikke betyr noe

Fargekalibrering er litt av en syndebøtte. Jo, det er viktig for visse ting, men det er ikke alt, og slutt på alt. Og hvis du tar dårlige bilder, vil fargekalibrering ikke fikse dem.

Fargekalibrering spiller ingen rolle om du bruker en billig skjerm eller TV som skjermen. Det er nesten helt sikkert ute av stand til å vise nøyaktige farger, uansett hvor mye kalibrering du gjør. Hvis du ikke bruker minst et par hundre dollar på en god IPS-skjerm, vil fargekalibrering ikke hjelpe mye.

På samme måte kan du ikke nøyaktig kalibrere de fleste bærbare skjermer. Det er noen high-end bærbare datamaskiner hvor det kan gjøre en forskjell; folk har hatt en viss suksess for å forbedre nøyaktigheten av MacBook Pro-skjermer med kalibrering, men de er fortsatt ikke like nøyaktige som gode bordskjermer som er designet for å vise farger perfekt. Hvis du redigerer bilder på den bærbare datamaskinen, og du vil ha en kalibrert skjerm, trenger du en ekstern skjerm.

Fargekalibrering spiller ingen rolle om du ikke bruker betydelige mengder tid på å redigere bildene dine. Hvis du ikke gjør mye arbeid i Photoshop eller Lightroom, vil den beste fargekalibrering skjermen gjør, vise deg problemer du ikke fikser. Poenget med å kalibrere skjermen er at du kan redigere med tillit.

Hvis du primært deler bildene dine online eller sender dem til venner og familie, må du huske at de sannsynligvis ikke bruker kalibrerte skjermer. Selv om skjermen din er perfekt kalibrert, vil ting fortsatt se ut på deres. Det kan være enda mer feil siden, hvis du redigerer bildet ditt på en Mac eller iPhone, og sender dem til andre Mac- eller iPhone-brukere, ser det trolig ut som det er ganske likt.

Fargekalibrering er for profesjonelle - eller ekstremt dedikerte amatører. Jeg argumenterer ikke for at det er ubetydelig i noen situasjoner, men generelt vil fargekalibrering ikke gjøre stor forskjell for de fleste fotografer. Det er ingen grunn til å bruke tid og penger til å kalibrere en skjerm som ikke kan kalibreres.

Hva du trenger å vite om kalibrering av skjermer

Hvis du har bestemt deg for å kalibrere skjermen, og du har utstyr som kan kalibreres, må du få et tredjepartsverktøy som X-Rite ColorMunki ($ 170). Disse verktøyene bygger automatisk en nøyaktig fargeprofil for oppsettet ditt, slik at du er garantert nøyaktige farger hele tiden. Du kan også raskt og enkelt kalibrere skjermen på nytt eller kalibrere nye skjermer.

Både Windows og MacOS har innebygde verktøy, slik at du kan kalibrere skjermen. Ikke engang tenke på å bruke dem. Du vil gjøre ting verre. Stol på meg; Jeg har prøvd dem. Windows- og macOS-verktøyene er fine for å justere skjermen, så det ser subjektivt ut til deg når du spiller spill eller ser på filmer. Og det er fint å ha flere skjermer, og du vil at fargene skal passe bedre mellom dem. Men de innebygde verktøyene er bare ikke gode nok - og øynene dine er ikke pålitelige nok - for å få en fargekorrig visning.


Hvis du er seriøs med fotografiet ditt og har et skjermbilde du kan kalibrere, så fortsett og gjør det. For de fleste, men fargekalibrering kommer ikke til å gjøre en stor forskjell i arbeidsflyten sin.

Link
Plus
Send
Send
Pin