Skip to main content

10 raske måter å øke hastigheten på en langsom PC som kjører Windows 7, 8 eller 10

10 raske måter å øke hastigheten på en langsom PC som kjører Windows 7, 8 eller 10

Geoffrey Carr

Windows-PCer trenger ikke å bremse over tid. Om PCen din gradvis har blitt langsommere, eller det plutselig stoppet for noen minutter siden, kan det være ganske mange grunner til at langsomheten.

Som med alle PC-problemer, vær ikke redd for å gi datamaskinen en omstart hvis noe ikke fungerer som det skal. Dette kan fikse mange problemer og er raskere enn å forsøke å feilsøke og løse problemet manuelt.

Finn ressurs-sultne programmer

PCen kjører sakte fordi noe bruker opp disse ressursene. Hvis det plutselig kjører langsommere, kan en runaway-prosess bruke 99% av CPU-ressursene dine, for eksempel. Eller det kan hende at et program opplever en minnelekkasje og bruker mye minne, slik at PCen din bytter til disk. Alternativt kan det hende at et program bruker disken mye, noe som forårsaker at andre programmer tregner når de trenger å laste data fra eller lagre det på disken.

For å finne ut, åpne Oppgavebehandling. Du kan høyreklikke på oppgavelinjen og velge "Oppgavebehandling" alternativet, eller trykk Ctrl + Shift + Escape for å åpne den. I Windows 8, 8.1 og 10 gir den nye oppgavebehandleren et oppgradert grensesnitt som fargekoderapplikasjoner bruker mange ressurser. Klikk på "CPU," "Memory" og "Disk" overskrifter for å sortere listen av programmene som bruker de fleste ressursene. Hvis en applikasjon bruker for mye ressurser, vil du kanskje lukke det normalt - hvis du ikke kan, velg det her og klikk "Avslutt oppgave" for å tvinge det til å lukke.

Lukk systemmagasinprogrammer

Mange applikasjoner har en tendens til å kjøre i systemstatusfeltet eller varslingsområdet. Disse programmene starter ofte ved oppstart og fortsetter å løpe i bakgrunnen, men forblir skjult bak pilikonet i nederste høyre hjørne av skjermen. Klikk på pilpilen øverst i systemstatusfeltet, høyreklikk på noen programmer du ikke trenger å kjøre i bakgrunnen, og lukk dem for å frigjøre ressurser.

Deaktiver Startup Programs

Bedre ennå, unngå at programmene startes ved oppstart for å lagre minne og CPU-sykluser, samt øke påloggingsprosessen.

På Windows 8, 8.1 og 10 er det nå en oppstartshåndtering i oppgaveledelsen du kan bruke til å administrere oppstartsprogrammer. Høyreklikk på oppgavelinjen og velg "Oppgavebehandling" eller trykk Ctrl + Shift + Escape for å starte den. Klikk over til Startup-kategorien og deaktiver oppstartsprogrammer du ikke trenger. Windows forteller deg hvilke applikasjoner som senker oppstartsprosessen din mest.

Reduser Animasjoner

Windows bruker ganske mange animasjoner, og disse animasjonene kan få PCen til å virke litt tregere. For eksempel kan Windows minimere og maksimere Windows umiddelbart hvis du deaktiverer de tilknyttede animasjonene.

For å deaktivere animasjoner, trykk på Windows Nøkkel + X eller høyreklikk Start-knappen og velg "System." Klikk "Advanced System Settings" til venstre og klikk "Innstillinger" -knappen under Ytelse. Velg "Juster for best ytelse" under Visual Effects for å deaktivere alle animasjonene, eller velg "Tilpasset" og deaktiver de individuelle animasjonene du ikke vil se. Fjern for eksempel "Animer vinduer når du minimerer og maksimerer" for å deaktivere minimering og maksimering av animasjoner.

Lys nettleseren din

Det er en god sjanse for at du bruker nettleseren din, så nettleseren din kan bare være litt treg. Det er en god ide å bruke så få nettleserutvidelser, eller tilleggsprogrammer, som mulig - de senker nettleseren din og får det til å bruke mer minne.

Gå inn i nettleserens utvidelser eller tilleggsprogrammer, og fjern tilleggsprogrammer du ikke trenger. Du bør også vurdere å aktivere klikk-til-spill-plugin-moduler. Forhindring av Flash og annet innhold fra lasting vil forhindre ubetydelig Flash-innhold fra å bruke CPU-tid.

Skann etter skadelig programvare og Adware

Det er også en sjanse for at datamaskinen din er treg fordi skadelig programvare bremser den ned og går i bakgrunnen. Dette kan ikke være skadet malware - det kan være programvare som forstyrrer nettleseren din for å spore den og legge til flere annonser, for eksempel.

For å være ekstra trygg, skann datamaskinen med et antivirusprogram. Du bør også skanne den med Malwarebytes, som fanger mange "potensielt uønskede programmer" (PUP) som de fleste antivirusprogrammer pleier å ignorere. Disse programmene prøver å snike seg inn på datamaskinen når du installerer annen programvare, og du vil absolutt ikke ha dem.

Gratis diskplass

Hvis harddisken din er nesten helt full, kan datamaskinen din kjøre merkbart tregere. Du vil la datamaskinen få plass til å jobbe på harddisken din. Følg vår guide for å frigjøre plass på din Windows-PC for å frigjøre rom. Du trenger ikke noen tredjeparts programvare - bare å kjøre Diskopprydding-verktøyet som følger med i Windows, kan hjelpe ganske mye.

Defragmentere harddisken

Defragmentering av harddisken din burde faktisk ikke være nødvendig på moderne versjoner av Windows. Det defragmenterer automatisk mekaniske harddisker i bakgrunnen. Solid state-stasjoner trenger ikke virkelig tradisjonell defragmentering, selv om moderne versjoner av Windows vil "optimalisere" dem - og det er greit.

Du bør ikke bekymre deg for defragmentering mesteparten av tiden.Men hvis du har en mekanisk harddisk og du bare har lagt mange filer på stasjonen - for eksempel å kopiere en stor database eller gigabyte av PC-spillfiler - kan disse filene defragmenteres fordi Windows ikke har kommet seg rundt å defragmentere dem ennå. I denne situasjonen vil du kanskje åpne diskdefragmenteringsverktøyet og utføre en skanning for å se om du må kjøre et manuell defragmenteringsprogram.

Avinstaller programmer du ikke bruker

Åpne Kontrollpanel, finn listen over installerte programmer, og avinstaller programmer du ikke bruker og ikke trenger fra PCen. Dette kan hjelpe til med å øke hastigheten på PCen, da disse programmene kan inkludere bakgrunnsprosesser, autostartoppføringer, systemtjenester, kontekstmenyoppføringer og andre ting som kan bremse PCen din. Det vil også spare plass på harddisken din og forbedre systemets sikkerhet - for eksempel bør du definitivt ikke ha Java installert hvis du ikke bruker det.

Tilbakestill PCen / Installer Windows

Hvis de andre tipsene her ikke løste problemet, er den en tidløse løsningen for å fikse Windows-problemer - bortsett fra å starte datamaskinen på nytt, selvfølgelig - en ny Windows-installasjon.

På moderne versjoner av Windows - det vil si Windows 8, 8.1 og 10 - er det lettere å få en ny Windows-installasjon enn noensinne. Du trenger ikke å få Windows installasjonsmedier og installere Windows på nytt. I stedet kan du bare bruke funksjonen "Tilbakestill din PC" innebygd i Windows for å få et nytt, friskt Windows-system. Dette ligner på å installere Windows på nytt og vil tørke de installerte programmene og systeminnstillingene dine mens du holder filene dine.


Hvis PC-en fortsatt bruker en mekanisk harddisk, oppgraderer du til en solid-state-stasjon - eller bare sikrer at din neste PC har en SSD - vil du også gi deg en dramatisk ytelsesforbedring. I en tidsalder der de fleste ikke vil legge merke til raskere prosessorer og grafikkprosessorer, vil solid state-lagring tilby den største single-boosten i total systemytelse for de fleste.

Link
Plus
Send
Send
Pin