Skip to main content

USB Type-C Forklaret: Hva er USB-C og hvorfor vil du ønske det

USB Type-C Forklaret: Hva er USB-C og hvorfor vil du ønske det

Geoffrey Carr

USB-C er den fremvoksende standarden for lading og overføring av data. Akkurat nå er det inkludert i enheter som de nyeste bærbare datamaskiner, telefoner og tabletter og gitt tid - det vil spre seg til stort sett alt som for tiden bruker den eldre, større USB-kontakten.

USB-C har en ny, mindre kontaktform som er reversibel, slik at det er lettere å koble til. USB-C-kablene kan bære betydelig mer strøm, slik at de kan brukes til å lade større enheter som bærbare datamaskiner. De tilbyr også opp til dobbel overføringshastighet på USB 3 på 10 Gbps. Selv om kontakter ikke er bakoverkompatible, er standardene, så adaptere kan brukes med eldre enheter.

Selv om spesifikasjonene for USB-C ble publisert første gang i 2014, er det egentlig bare det siste året som teknologien har tatt på. Det er nå å skape en ekte erstatning for ikke bare eldre USB-standarder, men også andre standarder som Thunderbolt og DisplayPort. Testing er selv i arbeidene for å levere en ny USB-lydstandard ved hjelp av USB-C som en potensiell erstatning for 3,5 mm lydkontakt. USB-C er nært sammenflettet med andre nye standarder, like godt som USB 3.1 for raskere hastigheter og USB Power Delivery for bedre strømforsyning via USB-tilkoblinger.

Type-C har en ny kontaktform

USB Type-C har en ny, liten fysisk kontakt-omtrent størrelsen på en mikro-USB-kontakt. USB-C-kontakten i seg selv kan støtte ulike spennende nye USB-standarder som USB 3.1 og USB strømforsyning (USB PD).

Standard USB-kontakten du er mest kjent med, er USB Type-A. Selv som vi har flyttet fra USB 1 til USB 2 og videre til moderne USB 3-enheter, har kontakten forblitt den samme. Det er så stort som alltid, og det plugger bare på en måte (som åpenbart aldri måten du prøver å koble den i første gang). Men da enheter ble mindre og tynnere, passet de massive USB-porterne seg ikke akkurat. Dette ga opphav til mange andre USB-kontaktformer som "mikro" og "mini" -kontakter.

Denne vanskelige samlingen av annerledes formede kontakter for enheter med forskjellig størrelse kommer til slutt til slutt. USB Type-C tilbyr en ny tilkoblingsstandard som er veldig liten. Det er omtrent en tredjedel av størrelsen på en gammel USB Type-A-kontakt. Dette er en enkelt kontaktstandard som alle enheter skal kunne bruke. Du trenger bare en enkelt kabel, enten du kobler en ekstern harddisk til din bærbare datamaskin eller lader smarttelefonen din fra en USB-lader. Den ene lille kontakten er liten nok til å passe inn i en super-tynn mobilenhet, men også kraftig nok til å koble til alle eksterne enheter du vil ha den bærbare datamaskinen. Kabelen i seg selv har USB Type-C-kontakter i begge ender - det er alt en kontakt.

USB-C gir mye å like. Den er reversibel, slik at du ikke lenger må vende kontakten rundt minst tre ganger på jakt etter riktig orientering. Det er en enkelt USB-kontaktform som alle enheter skal adoptere, slik at du ikke trenger å holde masse forskjellige USB-kabler med forskjellige kontaktformer for de forskjellige enhetene dine. Og du vil ikke ha mer massive porter som tar opp en unødvendig mengde plass på stadig tynnere enheter.

USB Type-C-porter kan også støtte en rekke forskjellige protokoller ved hjelp av "alternative moduser", som lar deg ha adaptere som kan sende ut HDMI, VGA, DisplayPort eller andre typer tilkoblinger fra den ene USB-porten. Apples USB-C Digital Multiport Adapter er et godt eksempel på dette, og tilbyr en adapter som gjør det mulig å koble til en HDMI, VGA, større USB Type-A-kontakter og mindre USB Type-C-kontakt via en enkelt port. Rotet på USB, HDMI, DisplayPort, VGA og strømporte på typiske bærbare datamaskiner kan strømlinjeformes til en enkelt type port.

USB-C, USB PD, og ​​strømleveranse

USB PD-spesifikasjonen er også nært sammenflettet med USB Type-C. For tiden gir en USB 2.0-tilkobling opp til 2,5 watt strøm nok til å lade telefonen eller nettbrettet ditt, men det handler om det. USB PD-spesifikasjonen som støttes av USB-C, gir denne strømtilførselen til 100 watt. Det er toveis, så en enhet kan enten sende eller motta strøm. Og denne kraften kan overføres samtidig at enheten overfører data over tilkoblingen. Denne typen strømforsyning kan til og med la deg lade en bærbar datamaskin, som vanligvis krever opptil 60 watt.

Apples nye MacBook og Googles nye Chromebook Pixel bruker begge sine USB-C-porter som ladestasjoner. USB-C kan stave enden av alle de proprietære bærbare laderkablene, med alt lading via en standard USB-tilkobling. Du kan til og med lade den bærbare datamaskinen fra en av de bærbare batteripakkene du lader smarttelefonene og andre bærbare enheter fra i dag. Du kan koble den bærbare datamaskinen til en ekstern skjerm som er koblet til en strømkabel, og at eksternt display vil lade opp den bærbare datamaskinen når du brukte den som en ekstern skjerm - alt via den ene lille USB Type-C-tilkoblingen.

Det er en fangst, skjønt-i det minste for øyeblikket. Bare fordi en enhet eller kabel støtter USB-C, betyr det nødvendigvis at den også støtter USB PD. Så, du må sørge for at enhetene og kablene du kjøper støtter både USB-C og USB PD.

USB-C, USB 3.1 og Overføringshastigheter

USB 3.1 er en ny USB-standard. USB 3s teoretiske båndbredde er 5 Gbps, mens USB 3,1 er 10 Gbps. Det er dobbelt båndbredde - like fort som en første generasjons Thunderbolt-kontakt.

USB Type-C er ikke det samme som USB 3.1, skjønt. USB Type-C er bare en kontaktform, og den underliggende teknologien kan bare være USB 2 eller USB 3.0. Faktisk bruker Nokias N1 Android-nettbrett en USB Type-C-kontakt, men under er det alle USB 2.0-ikke engang USB 3.0. Imidlertid er disse teknologiene nært beslektet. Når du kjøper enheter, trenger du bare å holde øye med detaljene og sørg for at du kjøper enheter (og kabler) som støtter USB 3.1.

Bakoverkompatibilitet

Den fysiske USB-C-kontakten er ikke bakoverkompatibel, men den underliggende USB-standarden er. Du kan ikke koble til eldre USB-enheter til en moderne, liten USB-C-port, og du kan heller ikke koble en USB-C-kontakt til en eldre, større USB-port. Men det betyr ikke at du må kaste bort alle dine gamle eksterne enheter. USB 3.1 er fortsatt bakoverkompatibel med eldre versjoner av USB, så du trenger bare en fysisk adapter med en USB-C-kontakt i den ene enden og en større USB-port i eldre i den andre enden. Du kan deretter koble de eldre enhetene direkte til en USB Type-C-port.

Realistisk vil mange datamaskiner ha både USB Type-C-porter og større USB Type-A-porter for den nærmeste fremtiden-lignende Googles Chromebook Pixel. Du kan sakte overgang fra gamle enheter, få nye eksterne enheter med USB Type-C-kontakter. Selv om du får en datamaskin med bare USB Type-C-porter, vil Apples nye MacBook, adaptere og hubber fylle gapet.


USB Type-C er en verdig oppgradering. Det lager bølger på nyere MacBooks og noen mobile enheter, men det er ikke en Apple- eller mobil-eneste teknologi. Etter hvert som tiden går, vises USB-C i flere og flere enheter av alle typer. USB-C kan til og med erstatte Lightning-kontakten på Apples iPhones og iPads en dag. Lightning har ikke mange fordeler i forhold til USB Type-C, i tillegg til å være en proprietær standard Apple kan kreve lisensavgifter for. Tenk deg en dag da dine Android-brukende venner trenger en kostnad, og du trenger ikke å gi den sorgfulle "Beklager, jeg har nettopp fått en iPhone lader" -linje!

Link
Plus
Send
Send
Pin