Skip to main content

Slik unngår du datamaskinen øyenstamme og hold øynene dine sunne

Slik unngår du datamaskinen øyenstamme og hold øynene dine sunne

Geoffrey Carr

Øynene dine er viktige, og stirrer på en skjerm hele dagen, gjør dem ikke favoriserer. Det finnes en rekke forebyggende tiltak du kan ta for å unngå øyeøvelser - for eksempel å organisere et funksjonelt arbeidsområde og modulerende lyseksponering. La oss ta en nærmere titt.

Grunnleggende om øyestamme

Øyestrening er et symptom som manifesterer når du øker øynene dine over lengre tid. Dette kan skje med en langvarig aktivitet der du fokuserer på en avstand for lenge nok, men er spesielt sant når du ser på en elektronisk opplyst skjerm.

Øyestrening kan forårsake noen av følgende symptomer:

 • Smerte og spenning rundt øynene og / eller templene (som kan spre seg til hode, nakke og rygg)
 • Øyetørhet og / eller rødhet
 • Utmattelse
 • Følsomhet for lys
 • Hodepine
 • Vanskelighetsgrad å utføre visuelle oppgaver
 • Tåkesyn
 • Dobbeltsyn

Øyestrening fører ikke til permanent skade på det visuelle systemet, men det er ubehagelig og kan holde deg fra å få jobben gjort. Årsakene til øyet trening varierer for alle, og kan endres over tid. De tre hovedtyper av årsaker til øyestrening er et utilstrekkelig arbeidsområdeoppsett, ineffektiv belysning og mangel på riktig øyevern.

La oss se på hvordan du skal adressere alle tre for å unngå øynene.

Endre arbeidsvaner

Øyestrening kan føre til mye strid, gjennom smertefull hodepine og sløret syn. Men bare å endre noen av arbeidsvanene dine, kan gå langt for å lindre øyestråling.

Forstørre tekst: Øynene dine må strekke for å lese liten tekst, så hold teksten stor for å gi øynene en pause. Når du arbeider i tekstredigerere eller ser på elektroniske materialer, bruker du hurtigtast til å forstørre tekst etter behov. (Dette holder vanligvis Ctrl eller Command-knappen på tastaturet og zoomer med rullehjulet på musen eller ved hjelp av en berøringsplatebevegelse.) For de tekstområdene på nettsiden som har en tendens til å være for trangt, trekk dem over til din favoritt tekstredigerer til ha mer plass. Alltid forstørre til en størrelse som føles behagelig. Hvis du må flytte hodet ditt nær skjermen, knipse eller ikke føle seg avslappet mens du leser, er teksten fortsatt for liten (eller skjermen din er for langt unna). Og mens du er i det, må du kontrollere at skjermoppløsningen er høy.

Les frakoblet: Intensiv lesing på en dataskjerm er ikke ideell for produktivitet fordi øynene dine til slutt vil trette ut. Når du kommer over en lang artikkel eller et dokument, skriv ut det (i stor nok skriving selvfølgelig). Les deretter det i ditt eget tempo og i riktig belysning. Hvis du heller ikke bruker en skriver, og du har en e-leser, med en skjerm som er nærmere papirteksten og ikke trenger bakgrunnsbelysning, kan du bruke en tjeneste som Send til tenne for å flytte den til annen enhet. Vær oppmerksom på at lesing av tekst på en mobil LCD, som en telefon eller en vanlig tablett, egentlig ikke er bedre enn en dataskjerm.

Arbeid i spurts: Datamaskinen er satt opp for praktisk talt ikke-stoppet arbeid, men du er ikke en maskin. Du må ta pauser for å lade opp, og så gjør øynene dine. Regelen 20-20-20 er lett å huske: Ta en 20-sekunders pause hvert 20. minutt, og se på noe minst 20 meter unna. Hvis du jobber på et kontor og ikke ønsker å se ut som du har avstand, ta hyppige, men korte turer til vannkjøleren eller toalett for å gi øynene dine en pause.

Sett på skjermen igjen: Når du stirrer på datamaskinens skjerm, blinker du naturligvis sjeldnere. Så øynene dine blir ikke naturlig smurt så ofte. Dette fører til øye tørrhet og rødhet. For å redusere denne effekten, plasser skjermen litt under øynivå. På den måten må øynene dine ikke være så åpne (og eksponerte) for at du skal kunne se. Den ideelle ergonomiske posisjonen for en skjerm er å ha øynennivået omtrent en tredjedel av veien fra toppen av skjermen, men å ha det litt lavere kan hjelpe hvis du ofte føler øynene slitne.

Slappe av: Arbeid er viktig, men du må være avslappet nok slik at spenning og stress ikke kommer i veien. Ta hyppige korte pauser i løpet av dagen, og lengre bryter en til to ganger per dag, slik at du kan få tankene dine på jobb. Vandring er bra fordi du også får litt mosjon og frisk luft. På skrivebordet kan du gjøre nakkeruller, skulderkrok og arm svinger for å strekke ut nakken og skuldrene. Gni dine templer for å frigjøre hodespenningen. Gi øynene dine perioder med mørke for å hvile ved å lukke øynene eller kuppe håndflatene dine over dine øyne (helst i et stille miljø).

Vær oppmerksom på lys

Utilstrekkelig belysning er en annen viktig årsak til øyestrening. For mye belysning overbelyser og irriterer øyet. For liten belysning får øynene til belastning for å se. Det er flere måter å justere belysningen i miljøet for å finne det som passer best for deg.

Juster skjermens lysstyrke og kontrastinnstillinger: Gå til skjerminnstillingene dine og reduser lysstyrken og kontrasten til du finner balansen som er enklest på øynene dine. Du vil bli overrasket over hvor lyse og kontrasterte standardinnstillingene er. Pass på at skrivebordet og fargeskjemaet heller ikke berører øynene dine. Velg nøytrale og mørkere farger med minimal kontrast til du finner den riktige fargebalansen.Legg også merke til lysstyrken og kontrastnivået på ulike nettsider og dokumenter. Hvis du har problemer med å lese en side med grå tekst på en svart bakgrunn, kopier og lim inn i et nytt dokument med mørk tekst på en hvit bakgrunn.

Juster andre lys i rommet: Selv om skjermen og skrivebordet er innstilt for optimal bruk, kan lys fra omgivelsene irritere øynene dine. Hvis rommet er for mørkt, kan det påvirke skjermens generelle lysstyrke. Hvis rommet er for lyst, kan det skape en refleks på skjermen. Unngå blending som går direkte inn i øynene dine. Dette skjer ofte når du står overfor et avdekket vindu. Unngå blending kommer fra en lyskilde rett bak deg. Vurder å bruke en anti-glare skjerm hvis nødvendig. Og posisjonslysene er vinklet bakfra, da lys som skinner direkte på lesesiden din (f.eks. Skrivebord) er mer harde enn lys som hopper av overflaten i en liten vinkel. En bias lysstripe kan være en enkel måte å legge til nok lys for å se alt på skrivebordet uten å skinne et lys direkte inn i øynene dine.

Ha på solbriller: Når du ikke er foran datamaskinen, kan du fremdeles beskytte øynene mot innkommende lys. Dette hjelper dem å utholde lengre perioder foran skjermen. Bruk solbriller utendørs (eller til og med innendørs hvis nødvendig). Pass på at linsene har UV-beskyttelse. Hvis de ikke gjør det, vil de ha motsatt effekt og bare trette øynene dine. (Dette skyldes at det mørkere miljøet som skapes av de tonede linsene, vil føre til at irisene dine utvides og mottar mer lys.) Polariserte linser (som også har UV-beskyttelse) er ideelle fordi de minimerer reflekser. Hvis du trenger korrigerende briller for å se tekst, kan optometristen lage deg et par med et ekstra lag med UV-beskyttelse lagt til.

Hold øynene dine sunne

I tillegg til å endre arbeidsvaner og ta hensyn til belysning, følg disse tipsene for å holde øynene dine sunne:

 • Ha øynene dine sjekket årlig.
 • Hvis du bruker korrigerende linser, spør din optometrist hvis de passer godt for din grad av bruk av datamaskinen.
 • Hvis du bruker kontaktlinser, må du holde en flaske med hydratiserende øyedråper som er praktiske på jobben og hjemme. (Den "watch pocket" i jeans og slacks er perfekt for dette.)
 • Få nok hvile, opprettholde et sunt kosthold, og hold deg hydrert. Dette gir deg en generell boost, slik at du ikke er trøtt eller mottakelig for ekstra stress eller spenning.
 • Øv øynene dine når du ikke jobber på datamaskinen ved å fokusere på et nært objekt (innen 6 tommer) i noen sekunder og deretter fokusere på et fjernt objekt. Dette avtaler og utvider objektivene dine.
 • Gi øynene en pause etter arbeidstiden. Påfør kølte teposer eller agurkskiver på slutten av dagen. Og ikke overbelast på mer stimulering som kan trette øynene dine, ved å se på TV eller lese en liten skriftbok uten riktig forstørrelse og belysning.

Prøv ut et lett filter på datamaskinen og telefonen

I de siste årene har Microsoft, Apple og Google alle gjort noen praktiske innkvartering for å hjelpe brukerne å holde øyeflekker i sjakk. Den mest dramatiske av disse er allment kjent som et "Night Light", et programvarefilter som senker det blå og hvite lyset som kommer fra en skjerm og øker rødt lys, noe som gir mindre direkte belastning på øynene dine.

I Windows 10 er funksjonen kjent som "Night Light." I MacOS og iOS er det "Night Shift." På Android er funksjonen "Night Mode". For Samsung-telefoner kalles det "Blue Light Filter." Alt av dem tillater deg å sette en daglig tidsplan for å slå funksjonen av og på, og justere intensiteten av effekten høyere eller lavere. Og hvis du ikke finner disse funksjonene tilstrekkelig, vil du kanskje prøve noe som Flux, som er mer tilpassbart.

Bildekilde: Shutterstock / fizes, Shutterstock / ruigsantos

Link
Plus
Send
Send
Pin