Skip to main content

Slik tweak ClearType i Windows for bedre skjermlesbarhet

Slik tweak ClearType i Windows for bedre skjermlesbarhet

Geoffrey Carr

ClearType er font-utjevningsteknologi innebygd i Windows for å gjøre tekst mer lesbar på LCD-skjermer. Hvis teksten din ser litt sløret ut, kan det hende at du tilpasser ClearType-innstillingene dine definitivt.

Det er noen problemer som kan føre til liten blurriness. For det første bør du alltid bruke skjermens opprinnelige oppløsning. Windows bruker den opprinnelige oppløsningen som standard, men noen spill og andre programmer kan senke den og deretter ikke tilbakestille den riktig når de er ferdige. Også Windows håndterer ikke alltid høy DPI viser godt uten litt justering. Hvis ingen av disse er årsaken til uklare skriftproblemer, er det sjansene for at du tilpasser ClearType-innstillingene dine.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder for Windows 7, 8 og 10, der ClearType-tuner er innebygd. Hvis du fortsatt bruker Windows XP eller Vista, må du laste ned ClearType Tuner PowerToy for XP (som også fungerer i Vista) og følg instruksjonene i denne håndboken. Det fungerer veldig likt den innebygde tuneren vi diskuterer her.

Hva er ClearType?

ClearType er en font utjevningsteknologi som ble introdusert med Windows XP. Den er designet for å glatte fonter på skjermen med subpixelgjengivelse slik at de er mer lesbare på LCD-skjermer. Fonter kan lett se seg og pixelated på LCD-skjermer siden de har faste piksler. Dette var ikke et problem med tidligere CRT-skjermer, som ikke har faste piksler.

ClearType bruker flere fargeskygging på tekst for å gjøre det ser mer lesbart, mens tradisjonell tekstgjenoppretting bare viser bare svarte piksler som ofte kan vises på en LCD-skjerm. Så, med 500% forstørrelse, ser standard tekstgengivelse ut slik:

Når du aktiverer ClearType, ser tekstgengivelsen ut som dette. Legg merke til fargeskygging rundt tegnene, som gir fonter et mye jevnere utseende på LCD-skjermer.

Når du støter på zoomen til normale nivåer, kan du se forskjellen i lesbarhet når ClearType er slått av (til venstre) og slått på (på høyre side).

Slik slår du ClearType på eller av

ClearType er aktivert som standard i Windows 7, 8 og 10. For å slå ClearType av eller på, må du starte ClearType Text Tuner. Hit Start, skriv "cleartype", og velg deretter "Juster ClearType-tekst."

For å slå ClearType av eller på, velg eller fjern alternativet Slå på ClearType og klikk deretter på "Next".

Hvis du slår ClearType av, vil veiviseren opptre som om den skal kjøre deg gjennom ClearType-tuningsprosessen, men da gir du muligheten til å fullføre og lagre innstillingene dine. Hvis du slår ClearType på eller bare vil forlate ClearType på og tune det - vil veiviseren komme deg gjennom innstillingsprosessen (som vi vil dekke neste).

Tune ClearType for skjermen

I ClearType Text Tuner, når alternativet "Slå på ClearType" er aktivert, og du klikker "Next", får du muligheten til å tune ClearType for skjermen. Hvis du har mer enn én skjerm, får du valget om du vil stille alle skjermene dine til rette eller bare den du velger. Vi skal bare stille en i dette eksemplet, fordi all tuneren gjør det, kjører deg gjennom alle de samme trinnene igjen for hver skjerm du har. Hvis du bare har en skjerm, ser du ikke denne skjermen.

Det første tuner vil gjøre er å sørge for at skjermen er satt til sin opprinnelige oppløsning. Hvis det ikke er det, må du først endre dette. Hvis du er usikker på hvordan, les gjennom vår guide til bruk av skjermens opprinnelige oppløsning.

Deretter blir du tatt gjennom 4 eller 5 skjermer (avhengig av hvilken versjon av Windows) du blir bedt om å velge teksten som passer best ut av flere eksempler. Det markerte valget er din nåværende innstilling, men du kan klikke på eksemplet som ser best ut på hvert skjermbilde, og klikk deretter på "Neste". Bruk bare din beste dømmekraft og velg den som føles riktig for deg.

Når du er ferdig, klikk "Fullfør". Hvis du har mer enn én skjerm og valgt til å stille dem alle, vil du bli tatt gjennom samme innstillingstast for neste skjerm. Ellers er du ferdig og tuneren vil lukke.

Tuning ClearType kan definitivt hjelpe deg med å få den beste teksten på skjermen. Selv om du ikke har problemer med blurriness, vil du kanskje løpe gjennom innstillingsalternativene bare for å se om du optimaliserer din leseropplevelse på skjermen.

Link
Plus
Send
Send
Pin