Skip to main content

Juster skjermen for bedre skjermoppløsning i Windows 10

Juster skjermen for bedre skjermoppløsning i Windows 10

Geoffrey Carr

De skjermoppløsning Innstillinger av Windows PC-skjerm er en viktig faktor å vurdere når du bruker en datamaskin. Høyre skjermoppløsning muliggjør full visning av datamaskinens skrivebord og bedre visning av innhold.

Som standard velger Windows 10/8/7 de beste skjerminnstillingene i forhold til skjermoppløsning, skjermoppdateringsfrekvens og farge i henhold til skjermen. Hvis det er separate grafikkdrivere installert på PCen, må du installere de riktige og nyeste driverne også på systemet for å få optimal bruk. Skjerminnstillingene avhenger av typen av skjermen, skjerminnstillingene for en LCD eller en CRT-skjerm er forskjellige.

Juster skjermen for bedre skjermoppløsning

LCD-skjermer kalles også flatskjerm-skjermer, og for tiden brukes de stort sett. De er langt lettere og tynnere enn store CRT-skjermer, som inneholder tunge glassrør. LCD-skjermer kommer også i et bredere spekter av former og størrelser, som inkluderer widescreen-skjermer og standardbredde-skjermer, med forhold på 16: 9 eller 16:10 bredde til høyde for widescreen-modeller og 4: 3 for standardbredde-modeller . Bærbare datamaskiner bruker også flatskjerm-skjermer.

For både LCD- og CRT-skjermer er det punktene per tomme (DPI) som alle teller, jo høyere blir det, jo bedre og skarpere oppløsning vil den gi. Oppløsningen du bruker er avhengig av resolusjonene skjermen din støtter. Ved høyere oppløsninger, som for eksempel 1900 x 1200 piksler, vises elementer skarpere og mindre, slik at det gir mer plass på skjermen. Ved lavere oppløsninger, for eksempel 800 x 600 piksler, passer færre gjenstander på skjermen.

Med Windows kan du øke eller redusere størrelsen på tekst og andre elementer på skjermen samtidig som skjermsettet ditt er optimal oppløsning.

De beste skjerminnstillingene for en LCD-skjerm

Hvis du har en LCD-skjerm, kontroller du skjermoppløsningen. Det anbefales å holde skjermoppløsningen til sin opprinnelige oppløsning for å gi den den beste skjermopplevelsen.

 1. Høyreklikk på skrivebordet og velg deretter Skjermoppløsning.
 2. Klikk på rullegardinlisten ved siden av Oppløsning. Sjekk om oppløsningen er merket (anbefalt). Dette er din LCD-skjerms opprinnelige oppløsning - vanligvis den høyeste oppløsningen din skjerm kan støtte.

Skjermens produsent eller forhandler skal også kunne fortelle deg den opprinnelige oppløsningen for LCD-skjermen. (CRT-skjermer har ikke en opprinnelig oppløsning.)

En LCD-skjerm som kjører ved sin opprinnelige oppløsning viser vanligvis tekst bedre enn en CRT-skjerm. LCD-skjermer kan teknisk støtte lavere oppløsninger enn deres opprinnelige oppløsning, men teksten ser ikke så skarpt ut, og bildet kan være lite, sentrert på skjermen, kantet med svart eller ser strakt ut.

Lese: Løs problemet med skriftstørrelse når du arbeider med flere apper.

Oppløsning basert på LCD-skjermstørrelse

Skjermstørrelse Anbefalt oppløsning (i piksler)
19-tommers standardforhold LCD-skjerm 1280 × 1024
20-tommers standardforhold LCD-skjerm 1600 × 1200
20 og 22-tommers widescreen LCD-skjermer 1680 × 1050
24-tommers widescreen LCD-skjerm 1920 × 1200
Bærbar PC-skjermstørrelse Anbefalt oppløsning (i piksler)
13- til 15-tommer standard forhold laptop skjerm 1400 × 1050
13- til 15-tommers widescreen bærbar PC-skjerm 1280 × 800
17-tommers widescreen bærbar PC-skjerm 1680 × 1050

Still farge for en LCD-skjerm

For å få den beste fargen som vises på LCD-skjermen, må du sørge for å sette den til 32-biters farge. Denne målingen refererer til fargedybde, som er antall fargeværdier som kan tilordnes til en enkelt piksel i et bilde. Fargedybde kan variere fra 1 bit (svart-hvitt) til 32 biter (over 16,7 millioner farger).

 1. Høyreklikk på skrivebordet og velg deretter Skjermoppløsning.
 2. Klikk på Avanserte innstillinger, og klikk deretter kategorien Monitor.
 3. Under Farger velger du True Color (32 bit), og deretter klikker du OK.

De riktige skjerminnstillingene for en CRT-skjerm

For en CRT-skjerm er det viktig å endre skjermoppløsningen til den høyeste oppløsningen som gir 32-biters farge og minst en 72-Hertz-oppdateringsfrekvens. Hvis skjermen blinker eller ser på skjermen, er ubehagelig, øk oppdateringshastigheten til du er komfortabel med den. Jo høyere oppdateringsfrekvens, desto mindre sannsynlig vil det være noen merkbar flimmer

Oppløsning basert på CRT-skjermstørrelse

Skjermstørrelse Anbefalt oppløsning (i piksler)
15-tommers CRT-skjerm 1024 × 768
17- til 19-tommers CRT-skjerm 1280 × 1024
20-tommers og større CRT-skjerm 1600 × 1200

Sett fargen for en CRT-skjerm

Windows-farger og temaer virker best når du har skjermen satt til 32-biters farge. Du kan sette skjermen til 24-biters farge, men du får ikke se alle de visuelle effekter. Hvis du stiller skjermen til 16-biters farge, kan bilder som skal være glatte, ikke vises riktig.

 1. Høyreklikk på skrivebordet og velg Skjermoppløsning.
 2. Klikk på Avanserte innstillinger, og klikk deretter kategorien Monitor.
 3. Under Farger velger du True Color (32 bit), og deretter klikker du OK. (Hvis du ikke kan velge en 32-biters farge, må du kontrollere at oppløsningen er så høy som mulig, og prøv deretter igjen.)

Husk å alltid bruke de beste grafikkdriverne som er tilgjengelige for PCen din, selv om Windows 7 har standarddrivere i den - men for beste resultat, sjekk alltid støtte og nedlasting av maskinvareprodusentens nettsted for produsenten av enheten. Intel, Nvidia og ATI er noen kjente navn i grafikkminneprodusentene.

Dette innlegget vil hjelpe deg med å fikse problemer etter at du har flyttet til større skjerm med høyere skjermoppløsning.

Relaterte innlegg:

 • Er skjermsparere nødvendig og fortsatt nødvendig?
 • Komplett liste over hurtigtaster for Windows Live Writer
 • Gratis Windows Metro Style Template for Visual Basic brukere
 • Hvordan sette opp to skjermer på Windows 10
 • Løs problemer etter å ha flyttet til større skjerm med høyere skjermoppløsning

Link
Plus
Send
Send
Pin