Skip to main content

Den smertefri måten å Ditch din gamle Windows XP for en mer sikker Linux

Den smertefri måten å Ditch din gamle Windows XP for en mer sikker Linux

Geoffrey Carr

Windows XP er bare ikke sikker lenger! Hvis kostnadene til de nye Windows-operativsystemene er for store, er det en enkel og smertefri måte å få en helt gratis Linux på, hold den gamle Windows XP-installasjonen, og begynn å surfe sikkert.

Det er mange flotte funksjoner i Linux, og sikkerhet er en av de beste. Virus på desktopversjoner av Linux er uvanlige, faktisk bruker de fleste Linux-brukere bare på ideen om virus. I dag skal vi dekke hva som kan være den enkleste installasjonen av Linux noensinne som ikke engang krever oppstart fra en CD for å installere. Fortsett å lese for å se hvordan du kan oppgradere datamaskinen, holde Windows XP-installasjonen og prøvekjøre Linux for en tryggere databehandling.

Kan jeg ikke bare holde Windows XP?

Som vi diskuterte i forrige ukes flamme krigs sikkerhet artikkel på Windows XP, er det på tide å gi gamle XP sin gullklokke og sette den ut til beite. Vi snakket om å flytte videre av mange forskjellige grunner, viktigst blant dem sikkerhet; Microsoft begynner å avvikle støtten for det nå 10-årige operativsystemet, og bruker så lite ressurser som mulig for å fikse malware og sikkerhetsproblemer. Noen HTG-lesere var ikke begeistret over ideen om å gi opp sitt kjære XP-operativsystem, med henvisning til eldre maskinvare og høye kostnader for Windows 7 som grunner for ikke å blinke til et mer moderne OS. Det er imidlertid måter å forbedre nettleseropplevelsen din og ikke betale for en dyr ny versjon av Windows, og den enkleste måten kan være Linux.

  • Online Sikkerhet: Hvorfor bør du gi opp Windows XP for godt
  • Ars Technica: "Ti år med Windows XP: hvor lang levetid ble en forbannelse"

Ok, så hvorfor Linux?

Linux er et fritt og åpen kildeoperativsystem som kjører på mange forskjellige maskinvare, inkludert de fleste maskiner som Windows XP skal kjøre på. Det vil ikke kjøre Windows-programmer uten virtuelle maskiner (eller noen mucking rundt i WINE) slik at Windows-virus ikke vil påvirke det i det minste. De fleste distros av Linux har gratis brannmur programvare, og er lett oppdatert med gratis oppdateringer for sikkerhet. Og når en ny versjon av distroen din kommer ut, er det ingen kostnad å oppgradere heller.

Du kan også forvente masse gratis programvare for å erstatte det meste av hva du kanskje har betalt for på Windows. Men siden det meste er gjort av hobbyister, open source-grupper og små programvarefirmaer, har mange av de mest populære programmene (for eksempel Microsoft Office eller Adobe Photoshop) ikke native Linux-versjoner. Men gratis versjoner av programmer, som Libre Office og GIMP, kan fylle sin rolle godt, om ikke perfekt.

I tillegg til dette har mange distroer tatt store skritt for å være mer brukervennlige enn tidligere, slik at du kan forvente en bedre opplevelse enn du kunne ha til og med noen få korte år siden. Selv om det ikke er Windows, er det sikkert, gratis, og en fin måte å bla gjennom og nyte internett nesten problemfri. For ikke å nevne, en fin måte å lære mer om hvordan datamaskinen fungerer! La oss sjekke ut hvordan du kommer i gang på vår smertefrie Linux-opplevelse.

Kan jeg prøve Linux før jeg installerer den?

Absolutt! Et av de beste verktøyene i de siste årene er Live CD eller Live DVD-miljøene - hele operativsystemene som kjører uten å være installert på harddisken, direkte fra en CD eller DVD i den optiske stasjonen. Disse er gode måter å surfe på internett og verktøy rundt på en datamaskin i et helt sandkassert miljø uten risiko for skade på noe på systemet.

De fleste distros kommer med en Live CD, DVD eller USB Flash Drive-versjon som passer for brukeren som ønsker å prøve den før han forplikter seg til en installasjon. To av våre favoritter her på HTG er Ubuntu og Linux Mint, som begge gir noen av de beste brukeropplevelsene i Linux-databehandling. Bare last ned en Live CD eller Live DVD, brenne den til en plate, og start maskinen fra din optiske (CD eller DVD) -stasjon.

Vi snakker mest om disse to distrosene i dag, selv om vi oppfordrer Linux-geeks til å legge igjen kommentarer og vennlige forslag til deres favorittdistros å dele med alle leserne vi håper vil gi opp XP.

  • Last ned Ubuntu Live CD
  • Last ned Linux Mint Live CD

Hvordan får jeg Linux på datamaskinen min?

Hvis du enten har prøvd Linux eller bare vil dykke rett inn med en installasjon, er den mest smertefrie måten å komme i gang med Dual Booting Linux, Windows Installer WUBI. Linux Mint har et lignende program (basert direkte fra kilden til WUBI) kalt Mint4Win. La oss ta en kort titt på hvor enkelt det er å få Linux på en Windows-maskin og begynne å surfe på Internett sikrere.

Pek nettleseren din til wubi-installer.org for å laste ned det offisielt støttede Windows-programmet som installerer Ubuntu på Windows 7, Vista eller XP-maskinen.

Last ned programmet, kjør det i Windows, og hold internettforbindelsen åpen. WUBI håndterer hele resten av installasjonen når du forteller hvor du skal installere, hvor mye plass som skal gi Linux på harddisken din, og ulike andre innstillinger, slik som skrivebordsmiljøet skal brukes. Ubuntu vil fungere bra for de fleste alle, selv om Kubuntu kan være mer brukervennlig for Windows-brukere og Xubuntu er et godt miljø for lesere med eldre, mer underpowered datamaskiner.

Det er ganske mye det-det er smertefritt og involverer ikke repartitioning-stasjoner eller formatering og mister noen av Windows-dataene dine. WUBI lager en diskbildefil på en av stasjonene dine og håndterer i det hele tatt alt! Du kan starte og vende tilbake til Windows XP når som helst hvis du trenger det for noen programmer du bare ikke kan synes å finne for Linux.

  • Last ned WUBI for Ubuntu

Som for Linux Mint: som WUBI / Ubuntu-opplevelsen, tilbyr Mint et Windows-installasjonsprogram på både 32-biters og 64-biters versjoner av CD-versjonen av deres nyeste versjon. (FYI, Hvis du ikke er sikker på hvilken versjon du vil bruke, vil du være sikker på å plukke 32 bit-versjonen.)

Siden det er basert på samme programvare, kan du forvente en meget lignende opplevelse til WUBI, bortsett fra at du laster ned ISO, brenner den til en CD, og ​​kjører Windows-installatøren fra den aktuelle platen.

  • Last ned Linux Mint Live CDer

Begynn å bruke ditt skinnende nye og sikrere OS!

Når installasjonen er ferdig (det kan ta en time, kanskje lenger), vil du være klar til å starte på nytt og bruke det nye operativsystemet. Det er massevis av dokumentasjon på Ubuntu, og mye samfunnsstøtte for nybegynnere, ikke bare på How to Geek, men også på laster av andre steder på internett. Hvis du får problemer med å installere Linux med WUBI, er det også en god dekning av hvordan du feilsøker den installasjonen også.

  • Slik Geek: Linux Artikler
  • Feilsøking WUBI installasjoner: WUBI Guide
  • Ubuntu Wiki Knowledge Base
  • Støttefora: Ubuntuforums.org

Ha det gøy å utforske et nytt OS og komme inn i en verden av gratis og åpen kildekode programvare! Linux er en fin måte å lære mer om datamaskiner og hvordan de fungerer, og også en fin måte å bla gjennom på internett uten å bruke den gamle, slitne og usikre Windows XP-installasjonen. Fans av Linux, dele opplevelsen din - hjelp konvertere Windows XP-brukere med forslagene dine, favorittdistros for Windows-brukere og din open source-databehandling.

Image Credits: Undervurder aldri Linux av Eric Adeleye, tilgjengelig under Creative Commons. Lightscribed CD av martinlaas, tilgjengelig under Creative Commons. Noen skjermbilder tatt fra ulike sammenhengende kunnskapsbaser for Linux Mint og WUBI, antok rettmessig bruk.

Link
Plus
Send
Send
Pin