Skip to main content

Slik sitter du foran datamaskinen: Datamaskin ergonomi

Slik sitter du foran datamaskinen: Datamaskin ergonomi

Geoffrey Carr

Noen mennesker bruker mer enn 6-10 timer om dagen foran datamaskiner. De er så absorbert i deres aktiviteter at de ikke tar hensyn til deres stillinger. Noen kan bøye seg tungt for å se på skjermen eller tastaturet, mens andre kan skrive hardt med håndleddene sine i luften hele tiden. Feil stillinger fører til helseproblemer som ryggsmerter, skulder- og håndleddsmerter, brennende føtter, karpaltunnelsyndrom og synstap - spesielt hvis du er over 40 år. I denne artikkelen diskuterer vi riktig holdning til å sitte foran datamaskinen .

Hvordan sitte foran datamaskinen

Resten er et must

Studien av hvordan en persons kropp oppfører seg under ulike oppgaver, virkningen av slik kroppsadferd, og forskning om å gi optimale forhold for å unngå skade, kalles ergonomi. Arbeidsplass Ergonomi er generelt optimalisering av arbeidsplassen slik at kroppsskaden reduseres. Dette oppnås ved å gi riktig belysning, ventilasjon og ved å gi ting som plasserer mindre stress på kroppen. Ved datamaskiner er det stolen, skrivebordet, datatastaturet og musen etc.

Det vanligste problemet blant folk som jobber lenge på datamaskiner er vondt i korsryggen. Dette genererer over tid og er vanskelig å behandle, gjør folk avhengige av smertestillende midler, etc.

For å unngå dette, bruk en stol som er justerbar. Skrået på stolens bakside skal være rundt 100 til 110 prosent. 90 prosent er for rett og vil ikke være noe trøst. Mer enn 125 prosent vil legge stress på andre deler av kroppen - nakke og øyne spesielt. 100 til 110 prosent er ideell for å holde bakproblemene borte - forutsatt at du hviler hele ryggen på stolen tilbake.

Hvis stolen ikke er konstruert for å gi støtte til øvre og nedre rygg, bruk små puter til å støtte øvre rygg mot skuldre og nedre rygg. Hold ryggen hviler så lenge som mulig. Hvis du må lene seg frem av en eller annen grunn, sørg for at du tar pauser og fortsetter å hvile ryggen med jevne mellomrom.

Armstøtte og skuldre

Hvis stolen har hvilestøtte, bruk den slik at trykket på skuldrene reduseres. På stoler uten hvilestøtte er hele trykket plassert på skuldrene. Hvis du ikke kan kjøpe en stol med hvilestøtte, kan du plassere albuene på beina etter å ha krysset dem. Men denne løsningen for å krysse bena og plassere albuer på beina kan også være farlig i det lange løp. Det er greit i korte perioder. Husk at hvis du holder bena krysset (som hviler en fot på kneet til et annet ben), vil blodstrømmen til beina bli påvirket.

For å unngå problemer med beina og å ta vare på skuldrene dine, bruk a stol med armlener. Hvis armlenet er justerbart, er det enda bedre fordi en størrelse ikke passer til alle. Hvis du ikke har en stol med armlen, prøv å kjøpe en så snart som mulig. Du vil ikke leve med skulder smerte hele livet ditt.

Håndledd hvile er viktig

Når du snakker om riktig holdning til å sitte foran en datamaskin, er det viktig å merke posisjonen til håndleddene. Den grunnleggende tingen er å gi hvile til håndleddene. Mange av oss fortsetter å skrive med håndledd i luften. Denne øvelsen plasserer for mye stress på håndleddene, og hvis det fortsetter i lengre perioder, vil det føre til permanent håndleddsmerte.

Hvis din er en bærbar PC, kommer den med håndleddstøtte på hver side av pekefeltet. Hvis du bruker vanlige tastaturer, er det mange tastaturer som er basert på ergonomi. Microsoft forsket for å lage tastaturer som sanserer brukerstressnivå. Basert på forskningen, Microsoft og mange selskaper som Logitech, kom Amkette og andre opp med avtagbare tastaturer som kan justeres for å gi hvile til håndleddene mens du reduserer stresset på fingrene når du skriver.

Hvis du ikke har en ergonomisk tastatur og du planlegger ikke å kjøpe en umiddelbart, husk å ta pauser når du skriver for lengre timer. Hver femten minutter, hvil håndleddene dine og legg hendene på benet eller et sted behagelig for et minutt eller to.

Lese: Øvelser for datamaskiner - Nerd Fitness

Benene skal få hvile

Den øvre delen av bena dine (over knærne) skal være fullstendig rustet på stoler. Hvis den delen av bena blir hevet fordi stolen er mindre, er du risikere knesmerter. På samme måte må du sørge for at stolen er av høyde som føttene dine kan ordne riktig ta på bakken. Føttene skal plasseres vinkelrett til bakken.

Ovennevnte kan oppnås ved hjelp av en justerbar stol. Hvis du ikke er i stand til å kjøpe en med en gang, kan du bruke puter eller noe for å øke høyden og holde beina roet. I tillegg, fortsett å endre posisjonen til beina fra tid til annen hvis du sitter for lenge. Hvis du for eksempel plasserer en fot over hælen på det andre benet eller legger et ben over den andre en stund, kan det forhindre lenger eksponering for ubehag som kan føre til permanent skade på kroppen din.

Nakke og øyne

For å hindre sykdom som Glaukom og Schilosis, bør du være ser ned på skjermen. Ikke sett deg i en posisjon der du må trekke nakken opp og spenne musklene. Ikke bruk en posisjon som gjør at du ser over rettlinjen (en rett linje betyr at du bruker øyne på forsiden uten å heve dem).

I tillegg til det ovenfor er det anbefalt at du beveger deg vekk fra datamaskinen med jevne mellomrom. Mens på en datamaskin, glemmer folk å blinke - som øker stresset på netthinnen.Dette bør aldri tas lett, da det kan føre til blindhet. Det finnes tredjepartsprogrammer som minne deg om å ta en pause fra å stirre på skjermen som Pause4Relax eller Eye Relax.

Kort sagt, når vi snakker om riktig holdning til å sitte foran datamaskinen, snakker vi om ergonomi: øvelsen for å unngå ubehag for enhver del av kroppen din. Din rygg, ben, nakke og føtter skal være godt uthvilt. Øynene dine skal fortsette å blinke og se enten rett eller litt lavere på skjermen. Å ta tvunget pauser fra databehandling er alltid en god ide!

Les neste: Helseproblemer forårsaket av overbelastning av smarttelefoner.

Relaterte innlegg:

  • 5 helseproblemer, bør hver over 40 datamaskin bruker være oppmerksom på!
  • Øvelser for datamaskiner og kontorarbeidere - Nerd Fitness
  • PC Stresstest gratis programvare for Windows 10/8/7
  • Typer av tastatur maskinvare og teknologier for Windows PC
  • Forskjellen mellom Cloud computing og Grid computing

Link
Plus
Send
Send
Pin