Skip to main content

Slik søker du Google som en pro: 11 triks du må vite

Slik søker du Google som en pro: 11 triks du må vite

Geoffrey Carr

Google er et kraftig verktøy, men du mister mye av den kraften hvis du bare skriver ord inn i den. Master Google og finn de beste resultatene raskere med disse søketrenene.

Enten du er en uerfaren bruker eller en erfaren profesjonell, finner du sannsynligvis minst én søkemotor du ikke var klar over her. Mange av Googles søkeoperatører er ikke så godt kjent.

Eksakte ord og setninger

En av de mest grunnleggende og allment kjente søketreninger bruker anførselstegn for å søke etter et eksakt uttrykk. For eksempel, utfør følgende søk, og du får bare sider som inneholder ordet "Hei" etterfulgt av ordet "Verden".

“Hello World”

Denne samme metoden fungerer nå for eksakte ordspørsmål. Hvis du for eksempel søker etter "gruvedrift", vil Google også vise sider som inneholder ordene "gruvearbeidere". Tidligere ville du bruke et plustegn og søke etter + gruvedrift, men nå må du legge inn ordet i anførselstegn:

“mining”

Ekskluderer et ord

Minustegnet lar deg spesifisere ord som ikke skal vises i resultatene dine. Hvis du for eksempel leter etter sider om Linux-distribusjoner som ikke nevner Ubuntu, kan du bruke følgende søk:

linux distributions -ubuntu

Nettstedssøk

Operatørstedet: lar deg utføre et søk på et bestemt nettsted. La oss si at du leter etter informasjon om Windows 7 på How-To Geek. Du kan bruke følgende søk

site:howtogeek.com windows 7

Du kan også bruke operatøren til nettstedet: til å spesifisere et domene. Hvis du for eksempel ser etter referanser av høy kvalitet, kan du bruke site: .edu å bare trekke opp resultater fra .edu-domener.

Relaterte ord

Tilde (~) operatøren er motsatt av å legge inn et enkelt ord i sitater - det søker etter relaterte ord, ikke bare det ordet du skriver. Hvis du for eksempel kjørte følgende søk, ville du finne søkeresultater med ord som ligner på "geek":

~geek

Tilsynelatende er "Linux" det mest liknende ordet til geek, etterfulgt av "gresk". "Nerd" kommer i tredje. (Hei, ingen sa at Google var perfekt.)

The Wildcard

Asterisken (*) er et jokertegn som kan matche ethvert ord. Hvis du for eksempel vil se hvilke selskaper Google har kjøpt og hvor mye de betalte, kan du bruke dette søket:

“google purchased * for * dollars”

Tidsserier

En lite kjent søkoperatør lar deg spesifisere et bestemt tidsintervall. For eksempel, bruk følgende søk for å finne resultater om Ubuntu fra mellom 2008 og 2010:

ubuntu 2008..2010

Filtype

Filetypen: Operatøren lar deg søke etter filer av en bestemt filtype. For eksempel kan du søke etter bare PDF-filer.

filetype:pdf how to geek

Ett ord eller det andre

Med "OR" -operatøren kan du finne ord som inneholder ett eller flere ord. Hvis du for eksempel bruker følgende søk, trekker du opp resultater som inneholder enten ordet "Ubuntu" eller ordet "Linux". Ordet "OR" må være i stor bokstav.

ubuntu OR linux

Orddefinisjoner

Du trenger ikke Google et ord og ser etter en ordlistekobling hvis du vil se definisjonen. Bruk følgende søketeknikk, og du vil se en inline-definisjon:

define:word

Kalkulator

Bruk Google i stedet for å trekke en ut eller starte en kalkulator-app. Bruk +, -, * og / symbolene til å angi aritmetiske operasjoner. Du kan også bruke parentes til mer kompliserte uttrykk. Her er et eksempel:

(4 + 2) * (6 / 3)

Enhetskonverteringer

Kalkulatoren kan også konvertere mellom enheter. Skriv bare "X [enheter] i [enheter]". Her er et eksempel:

5 nautical miles in kilometers


Kombiner disse søkeoperatørene for å lage mer komplekse søk. Vil du søke på et bestemt nettsted for en PDF-fil, opprettet mellom 2001 og 2003, som inneholder et bestemt uttrykk, men ikke et annet uttrykk? Gå videre.

Link
Plus
Send
Send
Pin