Skip to main content

Sjekk harddisken for feil, helse, dårlige sektorer i Windows

Sjekk harddisken for feil, helse, dårlige sektorer i Windows

Geoffrey Carr

Fra tid til annen er det en god praksis å sjekke harddisken din (harddisk) for feil ved hjelp av et verktøy som er innebygd i Windows, kalt CHKDSK (for Check Disk). Det er viktig at du holder et koll på harddiskens helse.

Hvordan skjer harddiskfeil? Annet enn CD / DVD-stasjonen på din PC eller laptop, er harddisken den eneste komponenten med bevegelige deler, som spinner med hastigheter opptil 7200 omdreininger per minutt, enten du gjør noe på datamaskinen eller ikke. På grunn av dette er slitasje utført og filfeil eller til og med dårlige sektorer på selve den fysiske disken kan forekomme. Strømforstyrrelser, bumping eller dropping av PCen (spesielt bærbare datamaskiner) kan også forårsake feil.

Hva kan CHKDSK gjøre? Det kan se etter klyngefeil og filproblemer. Ofte kan du ikke innse at harddisken din har en feil før du kjører CHKDSK eller et annet program. For eksempel visste jeg ikke at harddisken på min bærbare datamaskin hadde en feil før jeg forsøkte å lage et diskbilde med Acronis True Image. Det advarte meg om at stasjonen hadde feil som trengte å bli løst før bildeskaperingen kunne finne sted.

La oss kjøre CHKDSK. Det er faktisk to måter å gjøre dette på, en grafisk og en kommandolinjeversjon. For å kjøre den grafiske versjonen, klikk Start> Computer og høyreklikk stasjonen for å sjekke (vanligvis C :) og klikk deretter Egenskaper. Gå til fanen Verktøy. Klikk på Sjekk nå-knappen.

I vinduet som vises, er det to alternativer:

  • Løs automatisk filsystemfeil (merket som standard), og
  • Skann etter og prøv å gjenopprette dårlige sektorer

For første gang, la boksene avkrysses og klikk Start og vent på en rapport. Klikk på Detaljer-pilen for å få hele rapporten.

Hvis det ikke finnes feil, er det bra! Hvis imidlertid feil ble oppdaget, kjør deretter CHKDSK med 'Automatisk reparasjon av filsystemfeil' merket. Merk at hvis du forsøker å kjøre dette på Windows-partisjonen, vil det fortelle deg at filsystemet er i bruk, og vil du sjekke om feil neste gang du starter datamaskinen din? Klikk "Planlegg diskkontroll", og neste gang du starter Windows-PCen på nytt, vil CHKDSK-verktøyet kjøre før Windows starter. Når det er ferdig, vil det vise en skjermrapport.

Når det gjelder alternativet # 2 ovenfor, vil dette føre til at CHKDSK utfører en sektor-til-sektor overflatekontroll av harddisken, noe som vil ta litt tid. Hvis Check Disk finner en dårlig sektor, forsøker den automatisk å gjenopprette all informasjon som er lagret i sektoren, og det markerer sektoren som defekt, slik at det ikke lenger kan lagres informasjon der. Dette er hva som skjedde med harddisken min; Det er en 4KB 'dårlig sektor' som Windows unngår å bruke, så jeg kan bruke verktøy som Acronis True Image uten problemer.

Ta en titt på CHKDSK snart og hold dataene dine trygge fra feil.

Gjestens innlegg etter: James Fisher, Microsoft MVP.

Gå hit for å lære om diskfeilkontroll i Windows. og her hvis du vil avbryte en planlagt ChkDsk.

Relaterte innlegg:

  • Overflate 3 spesifikasjoner, pris. Sammenligning med Surface Pro 3
  • Apple iPad vs Microsoft Surface RT Tablet - Battle for Glory!
  • Surface Pro 3 spesifikasjoner, funksjoner, bilder og video
  • Surface Team svarer på spørsmål om overfladetabletten
  • Egenskaper av overflate som gjør at iPad ser ut datert

Link
Plus
Send
Send
Pin