Skip to main content

Slik bruker du egendefinerte ordbøker i Word 2013

Slik bruker du egendefinerte ordbøker i Word 2013

Geoffrey Carr

Hvis du har muligheten til å sjekke stavemåten mens du skriver inn Word 2013, kan du enkelt legge til ord i den tilpassede ordlisten, ved hjelp av kontekstmenyen. Men hva om du vil legge til eller slette mange egendefinerte ord, eller til og med legge til spesialiserte ordbøker?

Vi vil vise deg hvordan du legger til ord i og sletter ord fra en egendefinert ordbok i Word 2013, opprett en ny egendefinert ordliste, eller til og med legg til ordlister fra tredjepart.

For å få tilgang til de egendefinerte ordbøkene i Word 2013, klikk på FIL-kategorien.

Klikk på Alternativer i listen til venstre på skjermen.

I dialogboksen Ordalternativer klikker du på Proofing i listen over alternativer til venstre.

Bla ned til Når korrigering stavemåte i Microsoft Office-programmer og klikk på Egendefinerte ordbøker.

I dialogboksen Tilpassede ordbøker kan du manuelt redigere ordlisten i hver tilpasset ordliste. Velg den egendefinerte ordlisten i listen og klikk på Rediger ordliste.

Hvis du vil legge til et ord i den valgte egendefinerte ordlisten, skriver du inn et ord i tekstboksen (e), og klikker på Legg til. For å fjerne et ord, velg ordet i Ordliste listen og klikk Slett. Hvis du vil slette hele listen fra den egendefinerte ordboken, klikker du på Slett alt.

Du kan raskt legge til ord i den tilpassede ordboken ved å høyreklikke på et ord som har en rød, skarp understreke under den og velge Legg til i ordboksalternativ. Dette legger til de valgte ordene i standard tilpassede ordboken. For å endre hvilken tilpasset ordliste som standard, velg ønsket ordbok fra Ordliste og klikk Endre standard.

MERK: Alternativet Legg til i ordbok er bare tilgjengelig når alternativet for å sjekke stavemåte når du skriver, er også på. Dette alternativet er også på Proofing-skjermen i Når du korrigerer stavekontroll og grammatikk i Word-delen i dialogboksen Ordalternativer.

Du kan også legge til ordlister fra tredjeparts tilpassede ordbøker til Word for å utvide listen over ord som den refererer til når du sjekker staving. For å gjøre dette, klikker du Legg til i dialogboksen Tilpassede ordbøker.

Naviger til plasseringen til den tilpassede ordliste fra tredjepart du vil legge til, velg * .dic-filen, og klikk Åpne.

MERK: Som et eksempel fant vi en gratis medisinsk ordbok som vi bestemte oss for å legge til i Word.

Den ekstra tilpassede ordlisten vises i ordlistelisten.

Du kan også opprette flere nye tilpassede ordbøker, hvis du for eksempel vil skille ordlister. Hvis du vil opprette en ny tilpasset ordliste, klikker du Ny på dialogboksen Tilpassede ordbøker.

Plasseringen for de egendefinerte ordbøkene er C: Users AppData Roaming Microsoft UProof som standard. Dette er katalogen som er valgt i dialogboksen Opprett egendefinert ordbok. Skriv inn et navn for den nye egendefinerte ordlisten i redigeringsfeltet Filnavn, og klikk på Lagre.

MERK: Pass på at du beholder .dic-utvidelsen på filnavnet.

Hvis du vil legge til ord i den nye egendefinerte ordlisten, velger du ordlisten i listen og klikker på Rediger ordliste. Legg til ønskede ord ved hjelp av Legg til-knappen og klikk OK for å lukke dialogboksen.

Hvis du vil fjerne en tilpasset ordliste du ikke vil bruke lenger, velger du ordlisten i listen og klikker Fjern.

MERK: .dic-filen er IKKE fjernet fra harddisken, bare fra listen over egendefinerte ordbøker som Word bruker.

Når du lager en ny tilpasset ordliste, forbinder Word alle språk med ordboken. Det betyr at ordboken brukes til å kontrollere stavemåte av tekst på hvilket som helst språk. Du kan knytte et bestemt språk til en egendefinert ordbok, så Word bruker den ordlisten bare når du sjekker stavingen av tekst på det aktuelle språket.

Hvis du vil endre språket som er tilknyttet en egendefinert ordliste, velger du ønsket ordbok i listen og velger et språk fra rullegardinlisten Ordliste.

Når du er ferdig med å sette opp egendefinerte ordbøker, klikker du OK i dialogboksen Tilpassede ordbøker for å lukke den og lagre endringene dine.

Når du har satt opp dine egendefinerte ordbøker slik du vil ha dem, kan du sikkerhetskopiere dem, slik at du ikke trenger å gå i trøbbel med å sette dem opp igjen. Du kan også enkelt overføre dem til en annen datamaskin. Vi har tidligere publisert en artikkel som snakker om å overføre og flytte Microsoft Office-tilpassede ordlisten for Office 2003 og 2007, men den fungerer fortsatt på samme måte i Office 2010 og Office 2013.

Link
Plus
Send
Send
Pin