Skip to main content

Falske nyheter nettsteder: Et voksende problem og hva det betyr i dagens verden

Falske nyheter nettsteder: Et voksende problem og hva det betyr i dagens verden

Geoffrey Carr

En populær sarkasme med internett er - 'Hvis den er online, må den være sant'. For noen tiår siden var internett et veldig sensurert sted, der noe som dukket opp, trolig ville være fra et autoritetssted. Det stole på at folk som er bygget på internett over tiden, blir videreført til dato.

Pressfriheten har blitt en debatt

I et parlamentarisk system kalles pressen den fjerde demokratiske eiendommen etter lovgiver, leder og rettsvesen. Dette er en tittel velfortjent av det, fordi mens alle andre mekanismer kan mislykkes, kan folket, deres bevissthet og den berørte offentlige mening ikke.

Publikum har all rett til å forbli godt informert, og dermed har nesten alle nasjoner over hele verden (få unntak fra hverandre) mandat til frihet fra pressen. Mediene og pressene har ikke mindre kraft enn noen annen demokratisk eiendom. De kan utløse protester, endre regjeringer og manipulere loven i det lange løp.

Men med stor kraft kommer stort ansvar. Hvis media skiller seg mot korrupte praksis eller blir partisk mot en bestemt person eller ideologi, kan det knuse grunnlaget for demokratiet, for folk kan danne feile meninger.

Hvordan har media endret seg over tid?

Når viktigheten av media var en viktig debatt tilbake på 1900-tallet, var det begrenset til aviser eller skrevet Press generelt. Med tiden skiftet det seg til tv-medier, og nå handler det om online media, sosiale medier og telefonappbaserte medier.

Selv om anerkjente myndighetsorganisasjoner fortsatt håndterer de andre skjemaene, er elektroniske medier og sosiale medier fortsatt uregulert.

Sosiale medier har stor innvirkning på den yngre generasjonen fordi de bruker mesteparten av tiden på sosiale nettverk. Dermed leser de de fleste av sine nyheter i sine feeder når de logger på Facebook eller Twitter.

Uansett hva som er sett, er det sannsynlig å bli oppfattet som sant. Imidlertid er sosiale medier i en viss grad et uttrykk for individuell mening som må være forutinntatt. Men enda mer, er det navet for markedsføring av propaganda nyheter. Det kan ikke være så lett å bli lurt av falske nyheter generelt når de søges gjennom søkemotorer, men sosiale medier gjør det ukjent.

Fake News vs Satire

En ting er satire, hvor hensikten med å skrive falske nyheter er humor. Det er nevnt som en ansvarsfraskrivelse at historien er feil, og til tider er det tydelig av overskriften. Men falske nyheter er forskjellige. Når vi bruker ordet falske nyheter, betyr det propaganda, hoaxes, disinformation, etc. Forkledd som virkelige nyheter, spredt med hensikt å lure folk.

Falske nyhetssider på internett gjør at de er autoriserte og til tider navngir sine nettsteder i likhet med kjente nyhetsmyndighets merker. Eg. Bloomberg.ma å etterligne Bloomberg.com. I mange tilfeller kopierte den falske nettsiden alt fra logoen til nettstedets struktur.

Takket være den sosiale medierrevolusjonen har falske nyhetswebsteder en stor tilnærming til publikum nå. De har til hensikt å riste grunnlaget for demokrati. Eg. Mange falske nyhetswebsteder mushroomed under 2016 amerikanske presidentvalg til side med politiske partier.

Overdrivne nyheter

En ting som ble lagt merke til under de amerikanske presidentvalgene i 2016 var at media ble polarisert med ulike medier, og skrev nyhetsinnspillet mot ulike politiske partier. Standarden for gode nyheter er å dekke nyheter om viktighet og sette prioritetskriterier. For hva som helst nyheter er dekket, bør begge sider av historien rapporteres.

Overdrivne nyheter vil bety at du ikke rapporterer en del av hovednyheter og overdriver hva som er sagt å favorisere en person eller ideologi. Som de sier, er en halv sannhet verre enn en fullstendig løgn; overdrevne nyheter er skadelige for et sant demokrati.

Det kan være verre enn nyheter publisert på falske nyheter nettsteder fordi leseren kan tro det blindt å vurdere at den har blitt publisert på et autoritetssted.

Typer av falske nyheter nettsteder

  • Bruk navn som ligner på kjente nyhetsmerker: Dette er noe som har blitt gjort med nesten alle kjente nyhetssider. Nettstedets eier ville lage et duplikat nettsted med en lignende logo og litt annet navn. Til tider er den personlige informasjonen til nettstedet eieren skjult fra online databasen. Hensikten er å få leserne til å tro at informasjonen som er publisert på disse falske nyhetssider er fra myndighetsstedet de etterligner.
  • Skape forutinntatte politiske nettsteder: En sterk hensikt med mange nyhetswebsteder er å forutse den politiske mening til fordel for et bestemt parti. Dette skyldes at politiske partier representerer politiske meninger som kan favorisere eller være mot bestemte samfunn og deres interesser. Politikken er i mange land en enorm mani, og dermed skaper folk nyhetsnettsteder som grovt favoriserer visse politiske meninger.
  • Clickbait nettsteder: Annet enn å spre propaganda, er økonomisk avkastning en grunn til det blomstrende av så mange falske nyheter nettsteder. Nyhetene de skriver, er akkurat det de tror folk vil lese. Når folk åpner sine nettsteder og sjekker annonsene, hjelper det nettstedets eiere å bygge inn omsetning.

Falsk nyhetssider liste

Listen er uendelig og sannsynligvis så mange nye falske nyheter nettsteder lanseres som de er stengt. Det du trenger å observere for å identifisere et falskt nyhetsnettsted er dets domene. De kopierer vanligvis navnet på noen store virkelige nyhetssider. Noen eksempler på slike nettsteder er - cnn-trending.com, bloomberg.ma, drudgeReport.com.co, usatoday.com.co, washingtonpost.com.co, og så videre. Det er derfor viktig at du lærer å spot falske nyhetssider.

Tiltak for å kontrollere falske nyheter nettsteder

Ethvert nyhetsnettsted har to måter å nå massene. Den første er å bli godkjent for Google News eller Bing News og rangert for søkemotoren. Det er det samme med andre søkemotorer. Dette er imidlertid tøft på grunn av de strenge kvalitetskriteriene og overvåking. Den andre metoden er å nå folk gjennom sosiale medier som Facebook og Twitter. Som nylig har Facebook innført et alternativ til å rapportere falske nyheter, og Twitter kan følge trenden snart.

Til tross for lovene som støtter pressefriheten, er falske nyheter ulovlige i de fleste land. For å hindre at problemet sprer seg videre, er det mange land som går sammen for å krysse på de falske nyhetene.

EU-kommisjonen bidrar med flere ressurser til å kontrollere falske nyheter. Tyskland setter opp et senter for å overvåke disinformation. 17 nyhetslokaler i Frankrike går også sammen med Facebook og Google for å overvinne problemet.

Den menneskelige tendensen er å umiddelbart dele noe hvis "nyheten" er noe personen liker eller vil være sann! Men før du deltar uansett, må vi som brukere kontrollere alle nyhetene som er tilgjengelige på nettet, ved å sammenligne det med alt som er publisert på autorisasjonswebsteder.

Link
Plus
Send
Send
Pin