Skip to main content

Slik oppretter du en separat datapartisjon for Windows

Slik oppretter du en separat datapartisjon for Windows

Geoffrey Carr

Windows installerer vanligvis seg til en enkelt partisjon på harddisken. Du kan imidlertid dele harddisken i flere forskjellige partisjoner og lagre datafilene dine separat fra systemfilene dine.

Dette kan være spesielt nyttig når det er på tide å oppgradere eller installere Windows på nytt - du kan utføre en ren installasjon, tørke bort dine personlige filer fra hovedstasjonen, og la den sekundære stasjonen ligge med dine personlige filer.

Når du installerer Windows

Hvis du vil opprette en egen datapartisjon mens du installerer Windows 7 eller Windows 8, må du velge alternativet Tilpasset installasjon. Gå gjennom installeringsprosessen normalt til du kommer til "Hvilken type installasjon vil du?" Og klikk på Tilpass-alternativet.

På neste skjermbilde klikker du koblingen Diskalternativer (avansert).

Opprett flere partisjoner ved å klikke på Ny knappen og angi en størrelse for hver partisjon.

Når du er fornøyd med partisjonsstørrelsene dine, velger du partisjonen du vil installere Windows til, og klikker på Neste-knappen. Windows installerer til den partisjonen. Plassen på den andre partisjonen vil være tilgjengelig som eget separat stasjonsbrev i Windows.

Etter installering av Windows

Det er en god sjanse at du allerede har Windows installert til en enkelt partisjon på harddisken din. I så fall kan du endre størrelsen på den eksisterende systempartisjonen for å lage ledig plass og opprette en ny partisjon i det ledige rommet. Du kan gjøre alt dette fra Windows.

Du må få tilgang til Disk Management-verktøyet fra Windows for å gjøre dette. I Windows 8 trykker du på Windows Nøkkel + X eller høyreklikk nederst til venstre på skjermen, og velg Diskbehandling. I Windows 7, trykk på Start-knappen på tastaturet, skriv inn administrere disker i Start-menyen, og trykk Enter.

I Disk Management-vinduet høyreklikker du C: partisjonen og velger Shrink Volume.

Advarsel: Før du snakker med partisjonene dine, bør du alltid sørge for at du har sikkerhetskopier av viktige filer. Du bør ikke støte på noen problemer mens du gjør dette, men datatap er alltid en potensiell trussel når du endrer partisjonene dine.

Skriv inn hvor mye plass du vil krympe partisjonen i, i MB. For eksempel, hvis du vil ha en 100 GB data partisjon, skriv inn 102400 i boksen og klikk på krympeknappen.

Selvfølgelig må du ha nok ledig plass på partisjonen for å krympe den. Hvis du bare har 20 GB ledig plass, kan du ikke krympe partisjonen med mer enn 20 GB. Hvis du trenger å frigjøre plass, men ikke vil slette filer, kan du midlertidig kopiere dem til en ekstern harddisk, slette originaler og kopiere filene tilbake til data partisjonen din etterpå.

Etter at prosessen er fullført, høyreklikker du inne i Ikke-allokert plass og velger Ny enkelt volum for å opprette en ny partisjon fra det ikke-partisjonerte rommet.

Følg veiviseren, og tilordne ønsket stasjonsbokstav til den nye partisjonen. Når prosessen er fullført, har du en egen datapartisjon.

Bruke din separate datapartisjon

For å få mest mulig ut av din egen datapartisjon, lagre dine personlige datafiler på den. For å gjøre dette enklere kan du flytte brukerdata-mappene dine - Dokumenter, nedlastinger, musikk, bilder og videoer, for eksempel - til din eksterne harddisk ved å høyreklikke på hver mappe i Windows Utforsker (eller Filutforsker på Windows 8 ) og bruke alternativene på fanen Plassering.

Det er ingen grunn til å installere de fleste programmer til datapartisjonen, da de må installeres om du noen gang installerer Windows på nytt. Noen programmer kan imidlertid plasseres på datapartisjonen og brukes selv etter at du har installert Windows på nytt. For eksempel lar Valve's Steam service og Blizzards spill deg å kjøre sine spill fra en mappe uten å måtte laste ned og installere dem etter at du har installert Windows på nytt. Bare kjør .exe-filen fra mappen, og du er god til å gå.

Når du installerer Windows på nytt, kan du formatere systemstasjonen på en ren måte og ha alle filene på data-partisjonen din på samme sted. Hvis du dobbeltstarter flere versjoner av Windows, kan hver av dem bruke dataene på den separate datapartisjonen uten å få tilgang til hverandres systempartisjoner.

Selvfølgelig kan du alltid få en egen datapartisjon ved å legge til en ekstra harddisk på datamaskinen. En annen harddisk vil vises akkurat som en andre partisjon i Windows Utforsker eller File Explorer, med eget stasjonsbrev.

Følg våre tips for å bruke en annen harddisk med Windows for flere måter å sette en andre partisjon eller harddisk på for å bruke i Windows.


Er dette noe hver Windows-bruker bør gjøre? Vel, sannsynligvis ikke - spesielt nå, da Windows 8 gir en enkel måte å effektivt installere Windows på nytt uten å miste dine personlige filer, kalt "Oppdater PCen." Men hvis du regelmessig installerer Windows eller dual-boot flere versjoner av Windows, kan dette være et nyttig triks.

Link
Plus
Send
Send
Pin