Skip to main content

Slik bruker du Windows Advanced Search Funksjoner: Alt du trenger å vite

Slik bruker du Windows Advanced Search Funksjoner: Alt du trenger å vite

Geoffrey Carr

Du må aldri jakte på en tapt fil på moderne versjoner av Windows - bare utfør et raskt søk. Du trenger ikke engang å vente på en tegneseriehund for å finne filene dine, som i Windows XP.

Windows Search Indexer kjører kontinuerlig i bakgrunnen for å muliggjøre rask lokal søking. Dette gjør det mulig for den typen kraftige søkefunksjoner du vil bruke på Google eller Bing - men for dine lokale filer.

Kontrollerer indekseren

Som standard ser Windows Search Indexer alt under brukermappen din - det er C: Users NAME. Det leser alle disse filene, oppretter en indeks av navn, innhold og andre metadata. Når de endres, oppdager og oppdaterer den indeksen. Indeksen lar deg raskt finne en fil basert på dataene i indeksen. Hvis du for eksempel vil finne filer som inneholder ordet "beluga", kan du søke etter "beluga" og du får et veldig raskt svar da Windows ser opp ordet i søkeindeksen. Hvis Windows ikke brukte en indeks, må du sitte og vente da Windows åpnet hver fil på harddisken din, så å se om filen inneholdt ordet "beluga" og flyttet videre.

De fleste bør ikke måtte endre denne indekseringsadferansen. Men hvis du lagrer viktige filer i andre mapper, kan du kanskje lagre viktige data i en separat partisjon eller stasjon, for eksempel ved D: Data - du vil kanskje legge til disse mappene i indeksen din. Du kan også velge hvilke typer filer du vil indeksere, tvinge Windows til å gjenoppbygge indeksen helt, pause indekseringsprosessen, slik at den ikke vil bruke noen systemressurser, eller flytte indeksen til et annet sted for å spare plass på systemstasjonen.

For å åpne vinduet Indekseringsalternativer, trykk på Windows-tasten på tastaturet, skriv inn "indeks", og klikk på snarveien for indekseringsalternativer som vises. Bruk Modify-knappen til å kontrollere mappene som Windows indekserer eller Avansert-knappen for å kontrollere andre alternativer. For å forhindre Windows i å indeksere helt, klikk på Endre-knappen og fjern merket for alle inkluderte steder. Du kan også deaktivere søkeindekseren helt fra vinduet Programmer og funksjoner.

Søker etter filer

Du kan søke etter filer direkte fra Start-menyen på Windows 7 eller Start-skjermen på Windows 8. Bare trykk på Windows-tasten og utfør et søk. Hvis du vil finne filer relatert til Windows, kan du utføre et søk etter "Windows". Windows vil vise deg filer som heter Windows eller inneholder ordet Windows. Herfra kan du bare klikke på en fil for å åpne den. I Windows 7 blir filer blandet med andre typer søkeresultater.

På Windows 8 eller 8.1 kan du velge å søke bare etter filer. Hvis du vil utføre et søk uten å forlate skrivebordet i Windows 8.1, trykker du på Windows-tast + S for å åpne et søkefelt.

Du kan også starte søk direkte fra Windows Utforsker - det er Filutforsker på Windows 8. Bare bruk søkeboksen øverst til høyre i vinduet. Windows søker etter stedet du har surfet til. Hvis du for eksempel leter etter en fil relatert til Windows og vet at den er et sted i Dokumenter-biblioteket, åpner du Dokumenter-biblioteket og søker etter Windows.

Bruk av avanserte søkoperatører

På Windows 7 vil du legge merke til at du kan legge til "søkefiltre" i søkefeltet, slik at du kan søke etter størrelse, dato endret, filtype, forfattere og andre metadata.

På Windows 8 er disse alternativene tilgjengelige fra kategorien Søkeverktøy på båndet. Disse filtrene lar deg begrense søkeresultatene dine.

Hvis du er en nerd, kan du bruke Windows Advanced Query Syntax til å utføre avanserte søk hvor som helst, inkludert Start-menyen eller Start-skjermen. Vil du søke etter "windows", men bare ta opp dokumenter som ikke nevner Microsoft? Søk etter "windows -microsoft". Ønsker du å søke etter alle bilder av pingviner på datamaskinen din, enten de er PNG, JPEG eller en annen type bildefil? Søk etter "penguin type: bilde".

Vi har sett på Windows 'avanserte søkoperatører før, så sjekk ut vår dybdeveiledning for mer informasjon. Avanserte spørringssyntaxen gir deg tilgang til alternativer som ikke er tilgjengelige i det grafiske grensesnittet.

Opprette lagrede søk

Windows lar deg ta søk du har laget og lagre dem som en fil. Du kan deretter raskt utføre søket senere ved å dobbeltklikke på filen. Filen fungerer nesten som en virtuell mappe som inneholder filene du angir.

For eksempel, la oss si at du ønsket å opprette et lagret søk som viser alle nye filene som er opprettet i indekserte mapper i løpet av forrige uke. Du kan utføre et søk etter "datecreated: this week", og klikk deretter Lagre søk-knappen på verktøylinjen eller båndet. Du vil ha en ny virtuell mappe du kan raskt sjekke for å se de nyeste filene dine.


En av de beste tingene med Windows-søk er at den er tilgjengelig helt fra tastaturet. Bare trykk på Windows-tasten, start å skrive navnet på filen eller programmet du vil åpne, og trykk Enter for å åpne det raskt. Windows 8 gjorde dette mye mer motbydelig med det ikke-enhetlige søket, men samlet søk returneres til slutt med Windows 8.1.

Link
Plus
Send
Send
Pin