Skip to main content

Slik reduserer du størrelsen på WinSXS-mappen på Windows 7 eller 8

Slik reduserer du størrelsen på WinSXS-mappen på Windows 7 eller 8

Geoffrey Carr

WinSXS-mappen på C: Windows WinSXS er massiv og fortsetter å vokse jo lenger du har Windows installert. Denne mappen bygger opp unødvendige filer over tid, for eksempel gamle versjoner av systemkomponenter.

Denne mappen inneholder også filer for avinstallerte, deaktiverte Windows-komponenter. Selv om du ikke har en Windows-komponent installert, vil den være tilstede i WinSXS-mappen din og ta opp plass.

Hvorfor WinSXS-mappen blir for stor

WinSXS-mappen inneholder alle Windows-systemkomponenter. Faktisk er komponentfiler andre steder i Windows bare koblinger til filer som finnes i WinSXS-mappen. WinSXS-mappen inneholder alle operativsystemfilene.

Når Windows installerer oppdateringer, slipper den den nye Windows-komponenten i WinSXS-mappen og holder den gamle komponenten i WinSXS-mappen. Dette betyr at hver Windows Update du installerer, øker størrelsen på WinSXS-mappen din. Dette gjør det mulig å avinstallere operativsystemoppdateringer fra kontrollpanelet, noe som kan være nyttig i tilfelle en buggy-oppdatering - men det er en funksjon som sjelden brukes.

Windows 7 behandlet dette ved å inkludere en funksjon som gjør at Windows kan rydde opp gamle Windows-oppdateringsfiler etter at du har installert en ny Windows-oppdateringspakke. Tanken var at systemet kunne rengjøres regelmessig sammen med servicepakker.

Men Windows 7 så bare en service pack - Service Pack 1 - utgitt i 2010. Microsoft har ingen intensjon om å lansere en annen. Dette innebærer at Windows-oppdateringsavinstallasjonsfiler i mer enn tre år har vært å bygge opp på Windows 7-systemer og ikke kunne fjernes lett.

Oppryd oppdatafiler

For å fikse dette problemet, har Microsoft nylig tilbakestilt en funksjon fra Windows 8 til Windows 7. De gjorde dette uten mye fanfare - det ble rullet ut i en typisk mindre operativsystemoppdatering, den typen som vanligvis ikke legger til nye funksjoner.

For å rydde opp slike oppdateringsfiler, åpne veiviseren for opprydding (pek på Windows-tasten, skriv "diskopprydding" i Start-menyen, og trykk Enter). Klikk på "Ryd opp systemfiler" -knappen, aktiver alternativet "Windows Update Cleanup" og klikk "OK". Hvis du har brukt Windows 7-systemet i noen år, vil du sannsynligvis kunne frigjøre flere gigabyte av rom.

Neste gang du starter på nytt etter dette, tar Windows noen minutter å rydde opp systemfiler før du kan logge på og bruke skrivebordet.

Hvis du ikke ser denne funksjonen i Diskopprydding-vinduet, er du sannsynligvis bak på oppdateringene dine - installer de nyeste oppdateringene fra Windows Update.

Windows 8 og 8.1 inneholder innebygde funksjoner som gjør dette automatisk. Faktisk er det en StartComponentCleanup planlagt oppgave inkludert i Windows som automatisk vil kjøre i bakgrunnen, rydde opp komponenter 30 dager etter at du har installert dem. Denne 30-dagers perioden gir deg tid til å avinstallere en oppdatering hvis det forårsaker problemer.

Hvis du vil manuelt rydde opp oppdateringer, kan du også bruke Windows Update Cleanup-alternativet i Diskbruk-vinduet, akkurat som du kan på Windows 7. (For å åpne det, trykk på Windows-tasten, skriv "diskopprydding" til utfør et søk, og klikk på "Frigjør diskplass ved å fjerne unødvendige filer" snarvei som vises.)

Windows 8.1 gir deg flere alternativer, slik at du kan tvinge alle tidligere versjoner av avinstallerte komponenter, selv de som ikke har eksistert i mer enn 30 dager, til å fjerne. Disse kommandoene må kjøres i en forhøyet kommandoprompt - med andre ord, start Kommandoprompt-vinduet som administrator.

Følgende kommando vil for eksempel avinstallere alle tidligere versjoner av komponenter uten den planlagte oppgavens 30-dagers grace periode:

DISM.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Følgende kommando fjerner filer som trengs for avinstallasjon av servicepakker. Du vil ikke kunne avinstallere noen oppdaterte oppdateringspakker etter at du har kjørt denne kommandoen:

DISM.exe /online /Cleanup-Image /SPSuperseded

Følgende kommando fjerner alle gamle versjoner av hver komponent. Du vil ikke kunne avinstallere oppdaterte oppdateringspakker eller oppdateringer som er installert etter at dette er fullført:

DISM.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Fjern funksjoner på etterspørsel

Moderne versjoner av Windows lar deg aktivere eller deaktivere Windows-funksjoner på forespørsel. Du finner en liste over disse funksjonene i vinduet Windows-funksjoner du kan få tilgang til fra Kontrollpanel.

Selv funksjoner du ikke har installert - det vil si funksjonene du ser ukontrollert i dette vinduet - lagres på harddisken i WinSXS-mappen din. Hvis du velger å installere dem, blir de tilgjengelige fra WinSXS-mappen din. Dette betyr at du ikke trenger å laste ned noe eller gi Windows installasjonsmedia for å installere disse funksjonene.

Imidlertid tar disse funksjonene opp plass. Selv om dette ikke har betydning for typiske datamaskiner, kan brukere med ekstremt lave mengder lagringsplass eller Windows-serveradministratorer som ønsker å slanke sine Windows-installasjoner ned til det minste mulige sett med systemfiler, kanskje ønske å få disse filene fra harddiskene sine.

Av denne grunn har Windows 8 lagt til et nytt alternativ som lar deg fjerne disse avinstallerte komponentene fra WinSXS-mappen helt, og frigjøre plass. Hvis du velger å installere de fjernede komponentene senere, vil Windows be deg om å laste ned komponentfiler fra Microsoft.

For å gjøre dette, åpne et kommandopromptvindu som administrator.Bruk følgende kommando for å se funksjonene som er tilgjengelige for deg:

DISM.exe /Online /English /Get-Features /Format:Table

Du vil se et bord med funksjonsnavn og deres tilstander.

Hvis du vil fjerne en funksjon fra systemet ditt, bruker du følgende kommando, erstatter NAME med navnet på funksjonen du vil fjerne. Du kan få det funksjonsnavnet du trenger fra tabellen ovenfor.

DISM.exe /Online /Disable-Feature /featurename:NAME /Remove

Hvis du kjører kommandoen / Get-Features igjen, ser du nå at funksjonen har statusen "Deaktivert med nyttelast fjernet" i stedet for bare "Deaktivert." Slik vet du at det ikke tar opp plass på datamaskinens harddisk .


Hvis du prøver å slanke et Windows-system så mye som mulig, må du sjekke ut våre lister over måter å frigjøre diskplass på Windows og redusere plassen som brukes av systemfiler.

Link
Plus
Send
Send
Pin