Skip to main content

Trådløse displaystandarder forklart: AirPlay, Miracast, WiDi, Chromecast og DLNA

Trådløse displaystandarder forklart: AirPlay, Miracast, WiDi, Chromecast og DLNA

Geoffrey Carr

HDMI gjør det mulig å koble til nesten hvilken som helst enhet til en TV eller en annen ekstern skjerm, men HDMI krever en kablet tilkobling. Du kan anta at det ville være en godt støttet standard for trådløse skjermer, men du hadde feil.

Når det gjelder å speile en enhetens skjerm trådløst eller bruke den som en fjernkontroll for media som vises på en annen skjerm, er det fortsatt et bredt spekter av konkurrerende standarder som bekjemper det i markedet.

AirPlay

AirPlay er Apples trådløse displaystandard. Den lar deg streame video fra en iPhone, iPad eller Mac til en Apple TV. Ved å bruke AirPlay kan du vise innholdet på Mac-skrivebordet ditt, starte en video i en app på iPhone og "trykke" den på TVen din, eller spille et spill på iPad og speil på skjermen på TVen din.

Apples AirPlay-standard er fleksibel nok til å fungere på to forskjellige måter. Det kan bruke speilvisning for å speilrekke innholdet på en enhetens skjerm, eller bruke en streaming-modus som er smartere. For eksempel kan du spille av en video i en app på en iPhone, og bruk avspillingskontrollene på iPhone for å kontrollere videoen på TVen din. Selv når du flapper med avspillingskontrollene på iPhone-skjermen, vil de ikke vises på TV-en din. AirPlay er smart nok til å streame bare innholdet du vil se på skjermen.

AirPlay fungerer veldig bra, men det har en stor begrensning - det fungerer bare med Apple-enheter. Hvis du har en Mac, iPhone, iPad og Apple TV, vil du være fornøyd med det. Hvis du vil streame fra en Windows-bærbar datamaskin eller til en enhet som ikke er en Apple TV, har du lykke til.

Miracast

Miracast er en industristandard standard som i hovedsak er et svar på Apples AirPlay. Miracast-støtte er bygd inn i Android 4.2+ og Windows 8.1, slik at Android-smarttelefoner, Windows-tabletter og bærbare datamaskiner og andre enheter kan strømme trådløst til Miracast-kompatible mottakere.

I teorien er Miracast flott. I praksis har Miracast ikke fungert så bra. Mens Miracast er teoretisk en standard, er det bare en håndfull Miracast-mottakere der ute som faktisk fungerer bra i praksis. Mens enheter skal grensesnitt med andre enheter som støtter standarden, fungerer mange Miracast-sertifiserte enheter bare ikke (eller fungerer ikke bra) med Miracast-sertifiserte mottakere. Standarden ser ut til å ha kollapset i praksis - det er egentlig ikke en standard. Sjekk ut denne tabellen med testresultater for å se hvor mye av et uforenlig rot som Miracast ser ut til å være.

Et annet problem er at standarden ikke krever at enheter blir merket med "Miracast" -merket. Produsenter har tatt for å ringe sine Miracast-implementeringer andre ting. For eksempel kaller LG sin Miracast-støtte "SmartShare", Samsung kaller det "AllShare Cast", Sony kaller det "skjermspeiling", og Panasonic kaller det "display mirroring." Du kan hente en ny Samsung TV, se "AllShare Cast "-logoen på boksen, og ikke vær klar over at dette er teoretisk et Miracast-kompatibelt TV. Du antar antagelig at det bare virket sammen med andre Samsung-enheter som støtter AllShare Cast - og du kan ikke være feil, vurderer hvor mange teoretisk kompatible Miracast-enheter som er uforenlige med hverandre!

Du kan anta at siden Xbox har lagt inn innebygd Miracast-støtte til Windows 8.1, vil Xbox One-konsollen fungere som en Miracast-mottaker. Dette ville gjøre streaming fra en Windows 8.1-nettbrett til din TV via Xbox One mulig og enkelt. Du ville ha galt - Xbox One kan ikke fungere som en Miracast-mottaker.

Med andre ord, Miracast gjør det ikke så bra. Selv om det var, er det et annet problem: Miracast tilbyr bare speilvisning på displayet. Du ville ikke kunne streame en video fra telefonen din på din TV uten at avspillingskontrollene som vises på TVen din, mens du brukte dem, for eksempel.

WiDi

WiDi er kort for Intel Wireless Display, en funksjon som er forbundet med Intels Wi-Fi Direct-standard. Dette er Intels forsøk på å tilby et trådløst video- og lydavspillingssystem som kan konkurrere med Apples AirPlay. WiDi så aldri mye opptak.

Intel Wireless Display 3.5 gjør WiDi Miracast-kompatibel, og gjør i hovedsak WiDi til en annen merket Miracast-kompatibel standard. Intel har i utgangspunktet brettet WiDi i Miracast.

Chrome

Da Google lanserte Nexus 4 med Android 4.2 i 2012, snakket de opp med støtte fra Miracast. Snart sa de at du kunne kjøpe billige Miracast-kompatible mottakere som du kunne koble til HDMI-porten til TVen din. Det trådløse displayproblemet ville bli løst, noe som muliggjør enkel visningspeil fra Android- og Windows-enheter.

Disse billige, kompatible mottakere kunne ikke materialiseres. I stedet, et år senere, lanserte Google Chromecast. En Chromecast er en billig mottaker som plugger inn i TV-en HDMI-porten, men bruker noe som kalles DIAL (DIscover And Launch) -protokollen. Hvis du vil bruke Chromecast, åpner du en app på Android-telefonen din - Netflix, for eksempel. Du forteller Netflix å spille av en video til Chromecast. Chromecast kobler seg til Internett og spiller videoen, slik at du kan styre avspillingen via appen på smarttelefonen.

På denne måten kan smarttelefonen din oppdage videoer, starte dem på Chromecast, og kontrollere avspillingen. Chromecast viser ikke bare innholdet på enhetens skjerm. Chromecast tilbyr imidlertid også en funksjon som lar deg streame hele skrivebordet eller innholdet i en Chrome-kategori til TVen din via Chromecast - akkurat som AirPlay.

Som Microsofts Xbox One støtter Googles Chromecast ikke Miracast i det hele tatt. Chromecast er tydelig et eksempel på at Google kaster hendene i luften og gir opp på Miracast, i hvert fall på kort sikt. Med tanke på alle problemene med Miracast og hvor godt Chromecast fungerer, ser Google ut til å ha tatt den riktige avgjørelsen.

Spill til, DLNA, UPnP

DLNA står for "Digital Living Network Alliance." DLNA bruker Universal Plug and Play (UPnP) - men ikke typen UPnP som lar deg automatisk videresende porter på ruteren din.

Forvirret ennå? Prøv å ikke være - denne standarden er et rot av forskjellige vilkår, men DLNA-aktiverte enheter vises som "Play To" mål. Det er vanligvis hvordan du ser dem.

DLNA er egentlig ikke en trådløs skjermløsning. I stedet er det ganske enkelt en måte å ta innhold på en enhet og spille den på en annen. Du kan for eksempel åpne Windows Media Player på PCen og bruke Play To-funksjonen til å spille av en videofil fra datamaskinens harddisk til en lyd / video-mottaker som er koblet til TVen, for eksempel en spillkonsoll. Kompatible enheter annonserer automatisk seg på nettverket slik at de vil vises i Play To-menyen uten noen annen konfigurasjon som trengs. Enheten vil da koble til datamaskinen din over nettverket og strømme mediet du valgte.

Du kan fortsatt bruke DLNA til å streame media fra en Windows 8.1-PC til en Xbox One. Standarden ble imidlertid klart utformet for mange år siden - det antas at du har lokale medier. Spille slik at du bare kan spille lokale mediefiler som bilder, videoer og musikk på harddisken din. Det er ingen måte å spille av videoer fra Netflix eller YouTube, streame musikk fra en onlinetjeneste, vise en presentasjon og kontrollere den på skjermen, eller bare vise innholdet på skrivebordet ditt.


AirPlay ankom i 2010 og andre selskaper sliter fortsatt med å matche den. Hvis du er en av de mange som ønsker å se en åpen standard som gjør at ikke-Apple-enheter kan dele sine skjermer trådløst, har Miracast-rotet vært vanskelig å se på.

Link
Plus
Send
Send
Pin