Skip to main content

Hvordan avslutte og prioritere prosesser for å få Windows-PCen til å kjøre jevnere

Hvordan avslutte og prioritere prosesser for å få Windows-PCen til å kjøre jevnere

Geoffrey Carr

Hva gjør hver nerd når datamaskinen begynner å løpe sakte eller gi dem problemer? De åpner oppgavebehandleren og ser på løpende prosesser. Denne veiledningen vil lære deg hva du skal se etter og hvordan du prioriterer kjøringsprosesser for å få datamaskinen til å kjøre jevnere.

Verktøyene som trengs

Oppgavebehandleren som er innebygd i Windows, vil være tilstrekkelig for de fleste formål, og kan lett nås i den velkjente Ctrl + Alt + Del-menyen. Geeks som ofte tilbringer oppgavesjefen for feilsøking, kan være kjent med den enklere snarveien: Ctrl + Shift + Esc. Hvis ikke annet, kan du høyreklikke på oppgavelinjen og velge Start oppgavebehandling.

Oppgavebehandling i Windows 8:

Oppgavebehandling i Windows 7:

Skjermbildene ovenfor kan være litt lure, for ved første øyekast ser det ut til at oppgavelederen i Windows 7 er mer nyttig og informativ. Tvert imot oppdaget Microsoft den ganske klassiske oppgavebehandleren og pakket den med flere funksjoner for å gjøre prioritering og feilsøking enda enklere i Windows 8.

Den aller første skjermen - skjermbildet "Færre detaljer" - som vist i Windows 8 skjermbilde, er alt du trenger når et program begynner å henge og nekter å lukke. På samme måte er applikasjonsfanen i oppgavebehandling i Windows 7 alt du trenger for å avslutte et plagsomt program. Bare uthev det problematiske programmet, og klikk End Task.

Hvis du bruker Windows 7, anbefaler vi Microsofts Prosesutforsker å få et lignende nivå av kontroll over kjørende prosesser, som Windows 8 gir. Vi har tidligere skrevet en veiledning på Process Explorer hvis du bestemmer deg for å gå den ruten og vil ha mer detaljer om det.

Sluttprosesser

Nå vet du hvordan du får tilgang til verktøyene du trenger for å drepe en løpende prosess, og vi har gått over den vanligste / grunnleggende måten å avslutte et program på. Men noen ganger kan det hende du har en veldig sorglig applikasjon som nekter å lukke selv etter at du gjentatte ganger har spammet "End oppgave" -knappen.

Det er et par måter å gå et skritt videre i å prøve å få disse ulempene til å lukke. I Windows 8 kan du prøve å klikke på "Flere detaljer", som skal ta deg til prosessen-fanen. Dette gir deg en mye mer detaljert visning av hver kjøringsprosess, inkludert de som kjører i bakgrunnen (noen ganger er den problematiske prosessen som lagrer systemet ditt ikke vist under kategorien "Apps").

På fanen Prosesser kan du prøve å markere den mistenkte appen / prosessen og trykke på Sluttoppgave. Enda enklere kan du høyreklikke på det og trykke End-oppgave.

Trinnene er stort sett de samme for Windows 7:

Avslutter et prosess-tre

I skjermbildet ovenfor kan du se muligheten til å avslutte prosesstreet rett under "Avslutt prosess." Dette vil ikke bare drepe den valgte prosessen, men alle prosesser som direkte eller indirekte ble startet av den prosessen. Dette er vanligvis ikke en nyttig funksjon, men du kan finne deg selv under noen ekstreme forhold.

Alternativet "End Process Process Tree" finner du i Windows 8-oppgavebehandling under fanen Detaljer, der du vil se en rå liste over kjørende prosesser, ligner Prosess-fanen på Windows 7s oppgavebehandling.

Kontrollerer ytelses- og prioriteringsprosesser

Å sette prioritet på en prosess er ikke noe som de fleste geeks trenger å gjøre veldig ofte. Endring av prioritet i kjørende prosesser er spesielt nyttig når datamaskinens ressurser blir maksimert allerede, og du vil manuelt velge hvilke prosesser du vil ha mer oppmerksomhet til datamaskinen.

Overvåker datamaskinens ytelse

I skjermbildet nedenfor kan du se at datamaskinens CPU-bruk blir maksimalt og tipping av skalaen ved 99%. Som et resultat kan det være utrolig treg å åpne nye applikasjoner eller bare prøve å bruke datamaskinen generelt. En tid som dette ville være perfekt for å avslutte eller prioritere prosesser.

Bitcoin mining, Folding @ home, Prime95 og andre lignende applikasjoner kan maksimere CPU-bruken din, men utnytte prosessprioritering, slik at sluttbrukeren (deg) ikke merker noen endring i datamaskinens ytelse.

For å endre prioriteringen av en prosess på Windows 8, må du være på fanen Detaljer og høyreklikke på en av de kjørende prosessene. Samme instruksjon for Windows 7, men du må være på fanen Prosesser.

Litt under alternativet "Angi prioritet" i bildet ovenfor, kan du se en annen som heter "Set affinity." Med dette alternativet kan du kontrollere hvilken kjerne (e) av prosessoren din brukes til den valgte prosessen.

For de fleste hensikter og formål, vil innstillingen prioritet være go-to-alternativet, men det er hyggelig å vite om affinitetsalternativet og ha det i verktøybeltet.

Hvordan bruker jeg dette i virkeligheten?

Vi har vist deg i detalj hvordan du avslutter og prioriterer prosesser. Som en geek er det hyggelig å eksperimentere med disse typer ting, men det kan likevel være vanskelig å finne ut hvordan noe av dette vil komme til nytte i et reelt scenario.

Overvåke datamaskinens ytelse er noe du burde gjøre mye. Utførelsesfanen på Windows 7 og 8 gir god innsikt i hvordan datamaskinens ressurser blir tildelt. Å holde faner på denne informasjonen, vil hjelpe deg med å ta avgjørelser som om en minneoppgradering kan være nødvendig (hvis du alltid ser minnebruk over 80% eller så, kan det være lurt å utvide).

Når et program henger i mer enn noen sekunder, bør du drepe det (hvis du har ubehandlede endringer, kan du prøve å "vente det"). Dette er viktig å vite, slik at du kan unngå unødvendige effektsykluser eller bortkastet CPU-tid på et program som nekter å lukke.

En av prosessene som henger mest, er Windows Utforsker. Microsoft må ha anerkjent dette problemet fordi de inneholdt muligheten til å starte prosessen på nytt i Windows 8s oppgavebehandling. Mesteparten av tiden du finner deg selv å trekke opp oppgavebehandleren, vil det trolig være for dette.

Hvis du bruker Windows 7, kan du prøve denne håndboken for å starte Explorer på nytt.

Til slutt endrer prioriteten i kjørende prosesser noe å huske på når Windows ikke tildeler datamaskinens fysiske ressurser på samme måte som du vil. For eksempel kan det tilbringe mye CPU på å kjøre bakgrunnsbilder som du ikke bruker for øyeblikket, men ikke vil lukke ennå, mens du sliter med å spille et laggy videospill fordi PCen din kveler på applikasjonene du bruker ikke akkurat nå.

Disse situasjonene kan ikke oppstå som ofte (da er det Windows det vi snakker om), men i hvert fall vil du være forberedt på når de gjør det.

Link
Plus
Send
Send
Pin