Skip to main content

ARM vs Intel: Hva betyr det for Windows, Chromebook og Android-programvarekompatibilitet

ARM vs Intel: Hva betyr det for Windows, Chromebook og Android-programvarekompatibilitet

Geoffrey Carr

Intel x86 eller x64-prosessorer har tradisjonelt blitt funnet i bærbare datamaskiner og stasjonære maskiner, mens ARM-prosessorer har blitt funnet i low-power-innebygde enheter, smarttelefoner og nettbrett. Men du kan nå kjøpe bærbare datamaskiner med ARM-sjetonger og smarttelefoner med Intel-chips.

ARM og Intel tilbyr to helt forskjellige og inkompatible arkitekturer. Enten du velger en Windows-, Android- eller Chrome OS-enhet, kan du velge mellom ARM eller Intel x86 / x64 - og valget gjelder for programvarekompatibilitet.

ARM vs Intel: En rask historieleksjon

Intel-chips har historisk hatt den beste ytelsen, men har hatt det høyeste strømforbruket og prisen. ARM-sjetonger har historisk hatt det laveste strømforbruket og vært betydelig billigere, men har ikke vært i stand til å konkurrere med Intel på ytelse. Dette er ikke en ny forskjell - en mobiltelefon fra ti år siden vil trolig ha en ARM-chip, mens en stasjonær PC ville ha en Intel-chip.

Legg merke til at vi inkluderer AMD-chips sammen med Intel-chips her. AMD-chips bruker også Intels x86 - nå x64, fordi det er 64-biters arkitektur.

ARM-sjetonger har forbedret seg raskt når det gjelder ytelse. iPhones og iPads sammen med de fleste Android-smarttelefoner og -tabletter har alle ARM-chips i dem for å oppnå lav strømforbruk. ARM startet med en billig, lavkraftarkitektur og har forbedret ytelsen, og vi kan se at hvor mye raskere smarttelefoner og nettbrett har blitt de siste årene.

Intel x86 og x64-chips har blitt bedre i strømforbruket da Intel innså at de hadde falt bak ARM på mobile enheter, med Intels nyeste Haswell-chips, som gir store batterilevetid forbedringer til bærbare datamaskiner. Intel startet med en dyrere, høyytelsesarkitektur og har senket strømforbruket og gjort lavere-sjetonger mer konkurransedyktig.

ARM og Intel-sjetonger vokser nærmere hverandre, så det er ingen overraskelse at linjene begynner å bli uskarpe. Enten du kjøper en Windows-enhet, en Chromebook eller en Android-enhet, betyr denne forskjellen.

Her er hvorfor du bør bry deg: Programvare Uforlikeligheter

ARM og Intel-chips har forskjellige prosessorarkitekturer og instruksjonssett. Dette betyr at du ikke kan kjøre et program som er kompilert for Intel-arkitekturen på en ARM-datamaskin, og du kan ikke kjøre kode kompilert for ARM på Intel-datamaskiner. Dette har viktige implikasjoner for Windows-enheter, Chromebooks som kjører desktop Linux-programmer, og til og med Android-enheter.

Windows 8 vs Windows RT

De fleste av Windows-enhetene du finner i det wild, kjører fullversjonen av Windows 8 på en Intel-prosessor. Noen enheter - inkludert Microsofts Surface 2, Surface RT, og Nokias Lumia 2520-nettbrett - har en ARM-prosessor inne i dem. Disse ARM-enhetene kjører Microsofts Windows RT.

Windows RT er svært begrenset og kan ikke kjøre noen ikke-Microsoft desktop programmer i det hele tatt. Microsoft valgte å låse den ned på denne måten - de kunne ha gitt utviklere muligheten til å endre og kompilere sine applikasjoner for Windows på ARM. Hvis de gjorde det, ville du bare kunne installere Windows-skrivebordsprogrammer spesielt utviklet for ARM. Alle Windows-skrivebordsprogrammene der ute ville ikke kjøre på Windows RT.

Microsoft ville ha startet fra kvadrat en her, bygge en ny Windows på ARM desktop programvare økosystem. De visste også at mange ville ha blitt forvirret, forsøker å installere Windows på Intel-programvare på deres Windows på ARM-systemer. Til slutt bestemte de seg for å ta en pause fra fortiden og låse ned skrivebordet helt. De vil sannsynligvis fjerne skrivebordet fra Windows RT helt, men de har ennå ikke gitt ut en versjon av Office som kjører i det nye grensesnittet, tidligere kjent som Metro.

Du kan bare installere nye "Windows 8-stil" -apper fra Windows Store på en Windows RT-enhet. De fleste Windows Store-apper fungerer fordi de er utformet for å være kryssplattform, men det kan bare kjøres på Intel-prosessorer.

Kort oppsummert: Windows RT på ARM er begrenset, og du kan ikke installere noen stasjonær programvare på det i det hele tatt.

Intel Chromebooks vs ARM Chromebooks

Noen Chromebooks bruker Intel-sjetonger, mens andre Chromebooks bruker ARM-sjetonger. Samsungs populære serie 3 Chromebook bruker en ARM-chip, og den nye HP Chromebook 11. Mange andre Chromebooks bruker Intel-chips.

På Chrome OS, betyr dette ikke noe for mye. Du kan fortsatt kjøre samme Chrome-nettleser og webapper på en ARM-prosessor. Flash og Netflix fungerer alle sammen på ARM Chromebooks. Chrome OS har ikke den lange historien Windows gjør, slik at du ikke får problemer med programmer som ikke kan kjøres på ARM.

Dette gjelder imidlertid mye hvis du planlegger å sette Chromebook i utviklermodus og installere desktop Linux. Desktop Linux har historisk kjørt på Intel-prosessorer, så det er mye mer begrenset når det kjøres på ARM-prosessorer. Flertallet av programvaren du bruker, er åpen kildekode og kan rekompileres for ARM-prosessorer, men alle de lukkede programmene du kanskje vil kjøre, kjøres kun på Intel-chips.

Den stasjonære Linux-versjonen av Adobe Flash-plugin-modulen, Steam og biblioteket med hundrevis av Linux-spill, Microsofts Skype for Linux, Minecraft. Alle disse programmene kan installeres i utviklermodus på en Intel Chromebook, men fungerer ikke på alt på en ARM en. Hvis du planlegger å bruke Chromebook som et Linux-system, vil du sannsynligvis få en Intel-basert, med mindre du bare trenger noen åpen kildekodeverktøy.

Du leser det riktig - mens Flash fungerer i Chrome OS på en ARM Chromebook, kan du ikke installere Flash i et desktop Linux-miljø på en ARM Chromebook.

Kort oppsummert: Chrome OS har det bra med en ARM-chip, men du har et mye mer begrenset Linux-Linux-system i utviklermodus.

Android på Intel vs Android på ARM

Android-smarttelefoner og -tabletter har historisk kjørt på ARM-sjetonger, selv om Intel har forsøkt å endre dette i mange år. De har vist seg - og utgitt - Android-telefoner og -tabeller med Intel-chips innvendig. Intel sier nå at mange Android-tabletter med sine Bay Trail-sjetonger kommer fram snart. Disse enhetene kan tilby høyere ytelse enn ARM-tabletter, men det er også en programvarekompatibilitetsproblemer her.

De fleste Android-apper bruker Android SDK og kjører på virtuell Dalvik-maskin, så de fleste Android-apper er kompatible med både ARM- og Intel-prosessorer. Noen apper bruker imidlertid Android NDK - innfødt utviklingssett - for å bruke innfødt ARM-kode og klemme mer ytelse ut av appene sine. Disse appene vil generelt være ytelsesfølsomme, som spill. Apper med ARM-spesifikk kode vil ikke kjøre på Intel x86 eller x64-baserte Android-enheter.

I 2012 sa Intel at de var sammenlignbare med 95% av Android apps [Source]. Dette er et godt nummer, men 95% er ikke alle Android-apper - med den grad av kompatibilitet vil en av de tjue Android-appene ikke fungere. Hvis et spill du vil spille ikke vil kjøre på en Intel-basert Android-enhet du kjøper, kan dette være frustrerende.

Kort oppsummert: Android-enheter med Intel-sjetonger vil kjøre de aller fleste Android-apper, men ARM-enheter vil kjøre dem alle.


Arkitekturen til brikken i enheten din betyr at du må være oppmerksom på det når du kjøper en ny enhet. Du vil ikke ende opp med en Windows-enhet du ikke kan installere programmer på, en Chromebook som du ikke kan kjøre populære Linux-programmer på, eller en Android-enhet som ikke kan spille favorittspillet ditt.

Apple-enheter er mer klare. For øyeblikket har alle Apples Mac-maskiner Intel-sjetonger og alle deres iPhones, iPads og andre mobile enheter har ARM-chips.

Link
Plus
Send
Send
Pin