Skip to main content

8 tips og triks for surfing med Safari på iPad og iPhone

8 tips og triks for surfing med Safari på iPad og iPhone

Geoffrey Carr

Safari er lett å bruke, men du kan aldri finne alle de nyttige funksjonene med mindre du går og ser etter dem. iPads har mange nyttige navigasjons triks du kan aldri snuble over, og Safari har sine egne triks.

Skjermbildene her ble tatt på en iPad, men Safari fungerer veldig likt på en iPhone. Safari for Mac er en fullstendig nettleser og fungerer annerledes, selv om alle versjoner av Safari synkroniseres med hverandre.

Finn i side

Safari har en Find in Page-funksjon, selv om den er litt skjult. For å søke etter ord på den nåværende siden, trykk på adressefeltet og skriv søket. Trykk på Finn-alternativet under På denne siden nederst i listen for å søke på den aktuelle siden. Hvis du ikke ser dette alternativet, ruller du ned - det kan være skjult av tastaturet på skjermen.

Sveip for å gå tilbake og fremover

Du kan gå tilbake til en side eller gå videre en side ved å sveipe fra hver side av skjermen. For eksempel å gå tilbake til forrige side, legg fingeren til venstre på skjermen og skyv den mot midten av skjermen.

Aktiver lesermodus

Safari tilbyr en spesiell lesermodus som forenkler artikler på nettsider. Reader Mode fjerner alle navigasjonselementene og viser bare de essensielle brikkene i artikkelen - artikkelen og bildene. For å vise den aktuelle nettsiden i Reader Mode, trykk bare på ikonet til venstre i Safari adresselinje - det ser ut som flere horisontale svarte linjer.

Lagre nettsider for offline lesing

Den innebygde Reading List-funksjonen i Safari lar deg lagre en liste over nettsider du vil lese senere. Det fungerer som Pocket, Instapaper og lignende applikasjoner. I likhet med disse andre programmene laster ned leseliste også en offlinekopi av sidene som legges til for senere lesing, slik at du kan vise dem frakoblet.

Hvis du vil legge til en nettside i din leseliste, klikker du på Del-knappen på verktøylinjen og klikker på Legg til i leseliste.

For å få tilgang til leselisten, trykk på bokikonet på verktøylinjen og trykk på brillene. For å fjerne en artikkel fra denne listen, sveip den til venstre og trykk på Slett-knappen som vises.

Bruk bokmerker som nettleserutvidelser

Safari for iOS støtter ikke nettleserutvidelser, men det støtter bookmarklets. Bookmarklets er små biter av JavaScript som kan lagres som et bokmerke. Når du åpner bokmerkene fra bokmerkene dine, vil JavaScript bli utført på den nåværende siden. Bookmarklets kan erstatte mange nettleserutvidelser.

Hvis du for eksempel bruker Pocket, kan du normalt ikke dele sider fra Safari direkte til Pocket. Installer Pocket bookmarklet og du kan åpne bokmerkene dine og trykke på Lagre til Pocket for å legge til den aktuelle siden i Pocket-køen din for senere å lese. Bookmarklets kan brukes på mange, mange andre måter.

Slett private data og endre innstillinger

Safari-innstillingene blir ikke eksponert i Safari selv. Hvis du vil slette dine private nettleserdata, endre standard søkemotor eller justere eventuelle andre innstillinger, må du gjøre det fra det hele systemet.

For å få tilgang til Safari-innstillingene, gå tilbake til startskjermen, trykk på Innstillinger-ikonet, og velg Safari-kategorien i sidefeltet.

Synkroniser nettleserdata med iCloud

Safari's iCloud-integrasjon lar deg synkronisere de lagrede passordene dine, åpne faner, favoritter og andre nettleserdata med iCloud-kontoen din. Disse dataene synkroniseres frem og tilbake med Safari-nettleseren på iOS og Mac OS X, så det fungerer bra hvis du har Apple-maskinvare. Bare trykk på skyikonet på Safaris verktøylinje for å se åpne faner fra de andre enhetene dine.

Apple støtter ikke lenger Safari for Windows, men de gir en annen løsning for Windows-brukere. Installer Apples ICloud-kontrollpanel, og du vil kunne synkronisere bokmerker med Mozilla Firefox, Google Chrome eller Internet Explorer.

Aktiver privat lesemodus

Safari tilbyr en privat nettlesermodus. Enhver surfing du gjør i privat nettlesingsmodus, vil ikke etterlate noen "spor" - historikkoppføringer, informasjonskapsler og andre lignende bruksdata. Fordi det ikke lagrer noen informasjonskapsler, sikrer det deg også at du vil bli logget ut av nettsteder du logget på så snart du forlater privat nettlesingsmodus.

For å aktivere privat nettlesingsmodus, åpne en ny fane med + -knappen på verktøylinjen og trykk på Privat-knappen nederst på Favoritter-siden. Safari s verktøylinjer og grensesnitt vil bli fra hvitt til nær svart, noe som indikerer at du surfer privat. For å gå til privat nettlesingsmodus, åpne en ny kategori igjen og trykk på Privat-alternativet nederst på siden.


Hvis du har en iPad, iPhone eller iPod Touch som barna bruker, kan du også aktivere begrensninger. Begrensninger fungerer som foreldrekontroll, blokkerer tilgang til nettsteder du ikke godkjenner, og lar deg låse enheten din på andre måter.

Link
Plus
Send
Send
Pin