Skip to main content

Beginner Geek: Slik installerer du programvare på Linux

Beginner Geek: Slik installerer du programvare på Linux

Geoffrey Carr

Installering av programvare fungerer annerledes på Linux. I stedet for å besøke et nettsted, trenger du vanligvis å ta tak i programvaren fra Linux-distribusjonens programvarebeholdninger med pakkebehandling. Dette høres komplisert, men er faktisk enklere enn å installere programvare på Windows.

En typisk Linux-distribusjonens programvareinstallasjonssystem har mye felles med en appbutikk. Det er ett sted du går for å installere det meste av programvaren din og programvareoppdateringer kommer på en konsistent måte.

Installer programvare fra distribusjonslagrene dine

Det meste av programvaren du vil installere på Linux-distribusjonen din, er tilgjengelig i programvarelagerene. Din Linux-distribusjon gir sannsynligvis en fin grafisk frontend for dette systemet. Velg ønsket pakke, og pakken din vil automatisk laste ned pakken, ta tak i andre programvarepakker det krever, og installer dem alle.

På Ubuntu er den medfølgende pakkebehandleren Ubuntu Software Center - se etter det oransje handbagsikonet på din dock. Bruk dette grensesnittet til å søke etter pakker og installere dem. Du kan søke etter en type applikasjon som "videospiller" eller et bestemt programnavn som "VLC." Klikk på nedlastningsknappen, skriv inn passordet ditt, og pakkeleder vil gjøre resten.

Hver Linux-distribusjon har sine egne programvarebeholdere og pakkebehandling, men praktisk talt alle Linux-distribusjoner bruker et programvarebehandlingssystem som fungerer på denne måten. For eksempel, på Linux Mint, vil du bruke Programvarebehandling i stedet.

Det ganske grafiske grensesnittet er bare en frontend til den virkelige pakkebehandleren, som du kan få tilgang til på andre måter. For eksempel kan du installere pakker fra terminalen med apt-get-kommandoen på Ubuntu. Det grafiske grensesnittet og terminalkommandoen gjør det samme.

Installer proprietær programvare

Noen programmer er ikke plassert i Linux-distribusjonens programvarelagre. Dette inkluderer populære proprietære programmer som Google Chrome, Skype, Steam og Opera. Din Linux-distribusjon har vanligvis ikke lisensen for å distribuere denne programvaren, så du må hente den fra kilden.

For å laste ned programvare som dette, besøk prosjektets offisielle nettsted og klikk på Last ned-knappen. Du ser vanligvis en side som peker deg på forskjellige nedlastingskoblinger fra Linux. For eksempel, her er Skype for Linux nedlastingsside.

Du blir bedt om å velge riktig pakke for Linux-distribusjonen din. Du bør velge pakken som matcher Linux-distribusjonen din så tett som mulig. For eksempel tilbyr Skype en "Ubuntu 12.04 (multiarch)" pakke. Det er det nyeste versjonnummeret på listen, så det er den ideelle pakken som skal brukes på Ubuntu 14.04.

Ulike distribusjoner bruker forskjellige typer pakker med forskjellige filutvidelser. Ubuntu, Linux Mint, Debian og lignende distribusjoner bruker Deb-pakker med .deb filtypen. Fedora, Red Hat, openSUSE, og noen andre distribusjoner bruker .rpm-pakker.

Bare dobbeltklikk på den nedlastede pakken, og den skal åpnes i en pakkeinstallatør som håndterer alt det skitne arbeidet for deg. Du vil for eksempel dobbeltklikke på en nedlastet .deb-fil, klikke på Installer og skrive inn passordet ditt for å installere en nedlastet pakke på Ubuntu.

Nedlastede pakker kan også installeres på andre måter. For eksempel kan du bruke kommandoen dpkg -I til å installere pakker fra terminalen i Ubuntu. Det grafiske verktøyet er det enkleste.

Flere måter å installere programvare på

De to metodene ovenfor er det grunnleggende hver Linux bruker trenger å vite. Med disse tipsene kan du installere de fleste - om ikke alle - programvaren du trenger. Men her er noen andre måter å installere programvare på Linux på:

Bruk Tredjeparts Repositories: Alle kan lage sine egne programvarebeholdere, pakkeprogramvare og distribuere det derfra. Du kan noen ganger bruke et tredjepartsregister for å installere programvare du ikke kan få i Linux-distribusjonens repositorier. For eksempel gjør Ubuntu det ganske enkelt å sette opp "personlige pakkearkiver" (PPAer). Du kan legge til disse PPAene til pakkebehandleren din, og pakkene i PPA vil vises i Ubuntu Software Center og andre pakkehåndteringsgrensesnitt. Det er en vanlig måte å få pakker som ikke er i Linux-distribusjonens offisielle arkiver.

Pakke ut et binært arkiv: Noen Linux-programvare distribueres i forkompilert form som er designet for å kjøre på Linux-distribusjon uten installasjon. For eksempel, "Dynamic" nedlasting Skype tilbyr er en .tar.bz2 fil. Dette er bare et arkiv, som en ZIP-fil - du vil trekke den ut i en mappe på datamaskinen din og dobbeltklikke på kjørbarheten inne i den for å kjøre den. Mozilla tilbyr også nedlastinger av den nyeste versjonen av Firefox i .tar.bz2-skjemaet, slik at du kan laste ned og kjøre den uten installasjon. Bare pakk arkivet til en mappe hvor du vil, og dobbeltklikk firefox-filen i den. Du bør foretrekke programvare i pakket form for bedre kompatibilitet med systemet og enklere oppdatering.

Kompilere fra Kilde: Typiske Linux-brukere trenger ikke å kompilere og installere programvare fra kilde lenger.All programvare du vil ha, bør være tilgjengelig i pakket form. Når det er sagt, distribuerer de fleste Linux-programvareprosjekter deres programvare i kildekodeform og lar Linux-distribusjoner stå for emballasje og distribuere det til deg. Hvis Linux-distribusjonen din ikke har en pakke du vil ha eller ikke har den nyeste versjonen av en pakke du trenger, kan du kompilere den fra kilden. Sammenligning fra kilde er ikke noe vanlig Linux-skrivebordsbrukere bør gjøre, men det er heller ikke så vanskelig som det kan høres ut.

Installer Windows-programvare: Windows-programvare kjører ikke på Linux. Det finnes flere måter å installere og kjøre Windows-programvare på Linux, inkludert Vin-kompatibilitetslaget (som ikke er perfekt) og ved å installere Windows selv i en virtuell maskin (som legger til mye overhead.) Bruk Linux-programvare hvis det er mulig. Disse løsningene er designet for å kjøre den appen du bare ikke kan leve med - for eksempel å se Netflix på Linux eller kjøre Microsoft Office på Linux - men du får en mye bedre og mer stabil opplevelse med innfødt Linux-programvare.


Din pakkebehandling kontrollerer jevnlig sin programvarebeholdning for nye versjoner av pakker og oppdateringen vises når nye versjoner er tilgjengelige. (Dette er Update Manager-programmet på Ubuntu.) Slik kan all programvare på systemet oppdateres fra ett sted.

Når du installerer en tredjepartspakke, kan den også installere sitt eget programvarearkiv for lettere oppdatering. For eksempel installerer Google Chrome filer som peker på det offisielle Google Chrome-depotet når du installerer det på Ubuntu. Når nye versjoner av Chrome blir utgitt, vises de i Update Manger-programmet sammen med alle de andre oppdateringene. Hver applikasjon trenger ikke sin egen integrerte oppdaterer, som de gjør på Windows.

Link
Plus
Send
Send
Pin