Skip to main content

Slik oppretter du lagrede søkemapper på Windows, Linux og Mac OS X

Slik oppretter du lagrede søkemapper på Windows, Linux og Mac OS X

Geoffrey Carr

Alle vanlige stasjonære operativsystemer inkluderer kraftige søkefunksjoner. De tilbyr alle muligheten til å opprette et "lagret søk", som fungerer som en virtuell mappe. Den lagrede søkemappen ser ut til å inneholde filene som samsvarer med søket ditt.

Du kan bruke dette til å vise alle dokumenter, bilder, musikk eller videofiler på harddisken din i en enkelt mappe, sortert etter hvor nye de er. Mulighetene er endeløse.

Windows

For å opprette et lagret søk i Windows 7 eller 8, åpne et Windows Utforsker-vindu eller Filutforsker-vinduet, naviger til mappen du vil søke, og utfør et søk. Hvis du for eksempel vil bruke en lagret søkemappe som ser på alle filene i brukerkatalogen, navigerer du til C: Users YourName og skriver inn et søk i søkeboksen.

Fortsett å endre søket ditt til du får søkeresultatene du vil se. Bruk Windows 'avanserte søkoperatører til å begrense søket ditt, om nødvendig. For eksempel kan du legge til type: bilde for å søke etter alle bilder, enten de har JPG, JPEG, PNG, GIF, BMP eller en annen filtillegg.

Klikk Søkverktøy-knappen på båndet og klikk på Lagre søk på Windows 8, eller klikk på Lagre søk-knappen på Windows Utforskerens verktøylinje på Windows 7 når du er ferdig. Windows lagrer søket til filsystemet som en fil med filnavne .search-ms.

Klikk på det lagrede søket i favorittene dine, eller dobbeltklikk på .search-ms-filen, og Windows vil umiddelbart utføre søket, og presentere resultatene som innholdet i en virtuell mappe. Du kan bla og åpne filer herfra. Sorter listen over filer, og Windows vil huske hvordan du sorterte den - du kan for eksempel sette søket for å vise de nyeste matchende filene først.

Linux

Ulike Linux-skrivebordsmiljøer fungerer på forskjellige måter, og noen - spesielt mer lette, små - vil ikke ha mulighet til å opprette et lagret søk. For dette eksempelet brukte vi Ubuntu 14.04 som inkluderer Nautilus filbehandling. Enhver Linux-distribusjon med GNOME standard Nautilus filbehandling fungerer på samme måte, og andre Linux-skrivebordsmiljøer skal fungere på samme måte.

Åpne Nautilus filbehandling, bla til mappen du vil søke inne i, klikk søkeikonet på verktøylinjen, og utfør søket. Bruk + -knappen til å justere søket, legge til flere søkekriterier som filtype og -sted.

For å lagre søket, klikk på Fil-menyen og velg Lagre søk som. Oppgi et navn for søket ditt og lagre det et sted, for eksempel i din hjemmemappe.

Det lagrede søket vises som en virtuell mappe med filleverandøren .savedSearch. Dobbeltklikk det for å utføre søket raskt igjen, og se en virtuell mappe som inneholder filene som samsvarer med søket ditt. Du kan også klikke på Bokmerk-menyen og velge "Bookmark this Location" for å bokmerke den for rask tilgang i fremtiden. Den vises i Nautilus filbehandlerens sidebjelke.

Mac OS X

Mac OS X tilbyr lagrede søk, som det heter "Smartmapper." Åpne et Finder-vindu og bla til en mappe du vil søke. Utfør et søk og juster det etterpå, eller klikk på Fil> Ny smart mappe.

Bruk + -knappen i søkevinduet for å legge til filtre i søket ditt og justere resultatene.

Klikk på Lagre-knappen for å lagre søket når du er ferdig.

Mac OS X vil som standard lagre søket i mappen Lagrede søk. Det vil også legge til det lagrede søket i sideglasset under Favoritter, slik at du kan få tilgang til det med ett enkelt klikk.


Avhengig av operativsystemet kan du redigere det lagrede søket og lagre endringene eller slette det og starte om igjen. Hvis du vil slette et lagret søk, sletter du den lagrede søkefilen og fjerner snarveier til den.

Denne funksjonen vil ikke bruke flere ressurser, da den er avhengig av søke- og indekseringsfunksjonene som operativsystemet allerede inneholder. Hvis et lagret søk er sakte, kan det være at du må aktivere søkeindeksering eller legge til flere steder i operativsystemets søkeindekser.

Link
Plus
Send
Send
Pin