Skip to main content

6 Kommende Linuxbaserte Smartphone Operativsystemer som ikke er Android

6 Kommende Linuxbaserte Smartphone Operativsystemer som ikke er Android

Geoffrey Carr

Android, iOS, Windows Phone og BlackBerry 10 er ikke de eneste smarttelefonoperativsystemene som kjører til et sted i lommen. Det er andre smarttelefonoperativsystemer i utvikling - og de er alle Linux-baserte.

Googles Android-operativsystem er også basert på Linux, selv om det er svært forskjellig fra typiske Linux-distribusjoner. Andre smarttelefonplattformer - spesielt Canonical's Ubuntu Phone - er mye nærmere et typisk Linux-system.

Firefox OS

Firefox OS er Mozillas forsøk på å lage sitt eget smarttelefonoperativsystem. Den er basert på Firefox-nettleseren og Gecko-renderingsmotoren, med hver app ved hjelp av webteknologier som HTML5. Mozilla lanserer Firefox OS-enheter i å utvikle markeder først.

Mozilla ser på nettet som den fremtidige applikasjonsplattformen for hver enhet. De fleste datamaskinbrukere bruker en nettleser for de fleste ting, men folk pleier å bruke innfødte programmer på smarttelefoner. Disse programmene er begrenset til et enkelt operativsystem eller til og med en enkelt appbutikk. Mozilla vil bringe den åpne nettsiden til smarttelefoner og erstatte de innfødte applikasjonene med webapplikasjoner.

Googles Chrome OS er et Chrome-basert operativsystem for bærbare datamaskiner som er avhengige av webapper. Firefox OS er litt som Chrome OS for smartphones.

Ubuntu Phone

Ubuntu ønsker å skape et touch-optimert grensesnitt som fungerer på smarttelefoner, tabletter og til og med TVer. Dette er ikke ment å være et eget operativsystem. Snarere er hensikten å ha en enkelt versjon av Ubuntu Linux-distribusjonen. Når du er installert på en smarttelefon, ser du et touch-optimert grensesnitt designet for skjermstørrelsen. Når du er installert på en PC, ser du et skrivebordssnitt som er optimalisert for et tastatur, en mus og et stort skjermbilde. Det er viktig at Ubuntus visjon er at samme enhet desktop og Linux-programvare kjører på begge enhetene. Enhet vil automatisk endre størrelse og tilpasse seg skjermstørrelsen og enheten.

Dette betyr at du kan sømløs legge en Ubuntu-telefon og få tilgang til et fullt Linux-skrivebord som kjører på den enheten. Det er en imponerende visjon, en som prøver å kombinere et fullt desktop-operativsystem med et mobilt operativsystem. Det er litt som Microsofts visjon for Windows Phone og Windows 8 - ett operativsystem som kjører de samme appene med forskjellige grensesnitt for forskjellige enheter. Microsoft er ikke der ennå, selvfølgelig.

Amazon Fire OS

Amazon's Fire OS - som først ble brukt på Kindle Fire-tabletter og nå kommer på Fire Phone-smarttelefonen - er faktisk basert på Android. Fire OS er imidlertid ikke bare en annen rebranded versjon av Android Open Source Project (AOSP) -koden med Googles ting fjernet. Fire OS er mer en gaffel av Android, og den beveger seg i sin egen retning. Faktisk, hvis du ser på Amazons spesifikasjonsside, ser du at eldre Kindle Fire-enheter ble vurdert som "basert på Android", mens nyere Kindle Fire-modeller anses å være "kompatible med Android".

Fire OSs Android-røtter gir Amazon en stor mengde apper som lett kan sendes fra Android og plassert på Amazon App Store. Det betyr også at de kan skyve Amazon App Store som en løsning for andre Android-enheter, som konkurrerer direkte med Google Play og selger Android-apper til sine kunder.

For all hensikt synes Kindle Fire og Fire Phones som de driver sitt eget unike operativsystem. De har ikke tilgang til Googles tjenester eller alle appene i Google Play, men de har egne funksjoner som passer med Amazonas styrker. For eksempel tilbyr Fire OS en Mayday-funksjon som lar deg videochatte med en supportrepresentant innen femten sekunder og en app som raskt kan skanne produkter, slik at du kan kjøpe dem på Amazon.

Samsung Tizen

Tizen er en åpen kildekodeplattform som vanligvis er forbundet med Samsung. Tizen er faktisk paraplyen til Linux Foundation, og både Samsung og Intel er på styrekomiteen. Samsungs egne Android-Galaxy-enheter kjører TouchWiz-huden med Samsungs eget utseende, og Tizen ser veldig ut som TouchWiz.

Dette er tydelig et backup operativsystem for Samsung. Hvis de ønsket å forlate Google Android og gå i egen retning, kunne de begynne å presse Tizen på neste Galaxy S-telefon. Tizen er tross alt designet for å se nesten akkurat som de Galaxy-telefonene gjør i dag. Samsung begynner å sende en håndfull Tizen-smarttelefoner, og Samsung Galaxy Gear 2 smartwatch kjører også Tizen.

Det er et stort problem for Samsung her - Tizen har i utgangspunktet ingen apps, da det ikke er kompatibelt med Android-apper. Samsung måtte overbevise Android-apputviklere for å lage apps for Tizen hvis de ønsket å forlate Android bak og presse sin egen plattform. De ville heller ikke ha Googles apps. For alt vi vet kan Samsung bare holde Tizen i vingene som en forhandlingsbrikke i forhandlingene med Google.

Jolla Sailfish

Før de satse stor på Windows Phone, utviklet Nokia et Linux-basert smarttelefonoperativsystem kjent som Maemo. Dette prosjektet fusjonerte til slutt med Intels Moblin-prosjekt og ble omdøpt til MeeGo.Nokia N9 var den eneste MeeGo-telefonen Nokia noensinne utgitt, og mange ser fremdeles tilbake på det med glede i dag. Nokia avsluttet utviklingen på MeeGo-prosjektet og valgte å gå med Microsofts Windows Phone.

Til gjengjeld forlot mange medlemmer av MeeGo-teamet Nokia og dannet et selskap med navnet Jolla. De tok de åpen kildebitene fra MeeGo-koden - fra community-developer Mer-prosjektet - og opprettet Sailfish-operativsystemet med det, og skrev om de lukkede kildebitene de ikke kunne bruke.

Teknisk sett er Jolla Sailfish ikke en etterfølger til MeeGo. Nokia lisensierte aldri MeeGo-navnet eller den intellektuelle eiendommen til Jolla og eier den fortsatt. I ånd er Sailfish i utgangspunktet en fortsettelse av MeeGo, sett på Nokia N9-telefonen.

Seilfisk og MeeGo før det er interessant fordi de er mer av et standard Linux-system. Apper kan opprettes med Qt, og du kan starte en terminal og installere Linux-pakkefiler. Sailfish har nå noen kompatibilitet med Android apps, også.

Åpne webOS

Palm's webOS, som sett på Palm Pre og Palm Pixi, er allment vurdert før sin tid. HP kjøpte Palm og webOS sammen med det i 2010. HP hadde store planer for WebOS - de skulle bruke den på smarttelefoner, tabletter og til og med skrivere. HP skulle til og med lansere PCer som kjører webOS!

Den mest berømte webOS-enheten HP som noen gang ble utgitt, var HP TouchPad-nettbrettet. HP TouchPad $ 500 kunne ikke konkurrere med iPad, og HP kutte til slutt $ 99 for å selge dem så raskt som mulig. HP annonserte også at de planla å selge sin forbruker-PC-produktgruppe helt, komme seg ut av virksomheten med å lage PCer, tabletter og smarttelefoner. HP hadde tydeligvis mistet sin iver for webOS.

HP til slutt endret seg, og bestemte seg for at de ønsket å fortsette å selge PCer og tabletter. Men de ble fremdeles ferdig med webOS. De åpnet til slutt mye av koden som "WebOS Community Edition", og det åpne webOS-prosjektet tok denne koden og fortsatte å utvikle den som et fellesskapsprosjekt.

I 2013 lisensierte LG webOS til LG for bruk på LG smarte TVer. Dette ga dem et glatt grensesnitt for å erstatte de forferdelige grensesnittene som ble funnet på de fleste smarte TV-er. LG sponser nå det åpne webOS-prosjektet. De har ikke kunngjort planer om å bringe webOS fra TV-apparater tilbake til smarttelefoner, men webOS ble opprinnelig opprettet for smartphones - det kan vises på en LG-smarttelefon en dag.

WebOS var et operativsystem som avhenger av webapps. Mange av funksjonene var uovertrufne på den tiden, og lignende funksjoner vises fremdeles i moderne operativsystemer i dag. Apples iOS 7 multitasking-grensesnitt ser for eksempel forferdelig ut som webOS multitasking-kort, som ble introdusert fire år tidligere.


Microsofts Nokia X-plattform fortjener en ærverdig omtale. Dette operativsystemet er utformet for å ligne Windows Phone, men det er ikke Windows Phone - det er bare en konstruksjon av Android Open Source Project (AOSP) -koden uten Googles tjenester og med Microsofts egne tjenester på dette stedet. Det er en Microsoft-laget telefon som kjører Android-apper, men den har ikke tilgang til Google Play-butikken.

I motsetning til Fire OS - som Amazon synes å være forpliktet til - er det vanskelig å se Nokia X-plattformen, hvor som helst. Microsoft er klart forpliktet til Windows Phone. Vi vil sannsynligvis se dem vind ned utvikling på Nokia X til fordel for Windows Phone.

Link
Plus
Send
Send
Pin