Skip to main content

Forstå last gjennomsnittet på Linux og andre Unix-lignende systemer

Forstå last gjennomsnittet på Linux og andre Unix-lignende systemer

Geoffrey Carr

Linux, Mac og andre Unix-lignende systemer viser "last gjennomsnitt" tall. Disse tallene forteller deg hvor opptatt systemets CPU, disk og andre ressurser er. De er ikke selvforklarende først, men det er lett å bli kjent med dem.

Enten du bruker et Linux-skrivebord eller en server, en Linux-basert router-firmware, et NAS-system basert på Linux eller BSD, eller Mac OS X, har du sannsynligvis sett en "gjennomsnittlig" måling et sted.

Last inn mot last gjennomsnitt

På Unix-lignende systemer, inkludert Linux, er systembelastningen en måling av det beregningsarbeidet systemet utfører. Denne måling vises som et tall. En fullstendig tomgangsdator har et belastnings gjennomsnitt på 0. Hver løpeprosess, enten ved bruk eller venter på CPU-ressurser, legger til 1 til last gjennomsnittet. Så hvis systemet har en belastning på 5, bruker fem prosesser enten å bruke eller vente på CPU.

Unix-systemer teller tradisjonelt bare prosesser som venter på CPU, men Linux teller også prosesser som venter på andre ressurser - for eksempel prosesser som venter på å lese fra eller skrive til disken.

På egen hånd betyr lastnummeret ikke for mye. En datamaskin kan ha en belastning på 0 en delt sekund, og en belastning på 5 neste splitt-sekund, ettersom flere prosesser bruker CPU. Selv om du kunne se lasten til enhver tid, ville dette nummeret i utgangspunktet være meningsløst.

Derfor viser Unix-lignende systemer ikke gjeldende belastning. De viser last gjennomsnittet - et gjennomsnitt av datamaskinens belastning over flere tidsperioder. Dette lar deg se hvor mye arbeid datamaskinen har utført.

Finne last gjennomsnittet

Last gjennomsnittet vises i mange forskjellige grafiske og terminale verktøy, inkludert i toppkommandoen og i det grafiske GNOME System Monitor-verktøyet. Den enkleste og mest standardiserte måten å se belastnings gjennomsnittet er imidlertid å kjøre oppetidskommandoen i en terminal. Denne kommandoen viser datamaskinens belastnings gjennomsnitt og hvor lenge den er blitt slått på.

Oppetidskommandoen fungerer på Linux, Mac OS X og andre Unix-lignende systemer. Hvis du bruker en Linux- eller BSD-basert enhet med et webgrensesnitt - for eksempel DD-WRT-routerens fastvare eller FreeNAS NAS-systemet - ser du sannsynligvis belastningsgenomsnittet et sted i statussiden.

Forstå belastnings gjennomsnittlig utgang

Første gang du ser et last gjennomsnitt, ser tallene ganske meningsløst ut. Her er et eksempel på gjennomsnittlig utlasting av lasten:

load average: 1.05, 0.70, 5.09

Fra venstre til høyre viser disse tallene gjennomsnittlig belastning i løpet av det siste minuttet, de siste fem minuttene og de siste femten minuttene. Med andre ord betyr ovennevnte utgang:

load average over the last 1 minute: 1.05

load average over the last 5 minutes: 0.70

load average over the last 15 minutes: 5.09

Tidsperiodene er utelatt for å spare plass. Når du er kjent med tidsperioder, kan du raskt se på lastenes gjennomsnittlige tall og forstå hva de betyr.

Hva betyr tallene, nøyaktig?

La oss bruke tallene ovenfor for å forstå hva last gjennomsnittet faktisk betyr. Forutsatt at du bruker et enkelt CPU-system, forteller tallene oss at:

over the last 1 minute: The computer was overloaded by 5% on average. On average, .05 processes were waiting for the CPU. (1.05)

over the last 5 minutes: The CPU idled for 30% of the time. (0.70)

over the last 15 minutes: The computer was overloaded by 409% on average. On average, 4.09 processes were waiting for the CPU. (5.09)

Du har sannsynligvis et system med flere CPUer eller en multi-core CPU. Lastens gjennomsnittlige tall virker litt annerledes på et slikt system. Hvis du for eksempel har et gjennomsnitt på 2 på et CPU-system, betyr dette at systemet ditt var overbelastet med 100 prosent - hele prosessen brukte CPU mens en annen prosess ventet. På et system med to CPUer, ville dette være fullstendig bruk - to forskjellige prosesser brukte to forskjellige CPUer hele tiden. På et system med fire CPUer, ville dette være halv bruk - to prosesser brukte to CPUer, mens to CPUer satt i tomgang.

For å forstå last gjennomsnittlig antall, må du vite hvor mange CPUer systemet ditt har. Et last gjennomsnitt på 6,03 vil indikere at et system med en enkelt CPU var massivt overbelastet, men det ville være fint på en datamaskin med 8 CPUer.


Last gjennomsnittet er spesielt nyttig på servere og innebygde systemer. Du kan se på det for å forstå hvordan systemet fungerer. Hvis det er overbelastet, kan det hende du må håndtere en prosess som spilder ressurser, gir mer maskinvareressurser, eller flytte litt av arbeidsbelastningen til et annet system.

Link
Plus
Send
Send
Pin