Skip to main content

Slik skjuler du filer og mapper på hvert operativsystem

Slik skjuler du filer og mapper på hvert operativsystem

Geoffrey Carr

En skjult fil eller mappe er bare en vanlig fil eller mappe med et "skjult" alternativsett. Operativsystemer gjemmer disse filene som standard, så du kan bruke dette trikset til å skjule noen filer hvis du deler en datamaskin med noen andre.

Dette trikset er langt fra idiotsikkert. Det er trivielt å aktivere alternativet "Vis skjulte filer" og finne en skjult fil. Operativsystemer gjemmer mange systemfiler som standard - bare for å få dem ut av veien.

Skjul en fil eller mappe på Windows

Hvis du vil skjule en fil eller mappe på Windows, åpner du en Utforsker for Windows Utforsker eller Filutforsker og finner filen eller mappen du vil gjemme. Høyreklikk på det og velg Egenskaper.

Aktiver avkryssingsboksen Skjult i Generelt-panelet i Egenskaper-vinduet. Klikk på OK eller Bruk, og filen eller mappen din vil bli skjult.

Windows har også en annen type skjult fil eller mappe, kjent som en "systemfil." Det er et eget alternativ for å aktivere visning av systemfiler og mapper. Du kan lage en ekstra skjult fil ved å markere den som en systemfil - folk må gå ut av deres måte å deaktivere "Skjul beskyttet operativsystemfiler (anbefalt)" for å finne det. Du kan ikke gjøre dette fra det grafiske grensesnittet, så følg vår guide til merking av filer og mapper som systemfiler på Windows hvis du vil gjøre dette.

Se skjulte filer og mapper på Windows

Hvis du vil vise en skjult fil eller mappe i Windows 8 eller 10, klikker du Vis-kategorien på båndet øverst i Filutforsker-vinduet og aktiverer merket Hidden Items under Vis / skjul. Skjulte filer og mapper vil ha delvis gjennomsiktige ikoner, slik at du enkelt kan fortelle hvilke som er skjulte og som er normalt synlige.

I Windows 7 klikker du på Organiser-knappen på verktøylinjen og velger Mappe og søkealternativer.

Klikk over til Vis-fanen og velg Vis skjulte filer, mapper og stasjoner. Klikk på OK eller Bruk for å lagre endringene dine.

Skjul en fil eller mappe på Linux

Linux gjemmer filer og mapper som har en periode ved starten av navnet sitt. For å skjule en fil eller mappe, bare endre navn på den og plasser en periode ved starten av navnet. For eksempel, la oss si at du hadde en mappe som heter Secrets du ville gjemme. Du vil omdøpe den til. Sikringer, med perioden foran. Filbehandlere og andre verktøy vil gjemme det fra visning som standard.

Se Skjulte filer og mapper på Linux

Klikk på alternativet "Vis skjult" i filvalgeren du ønsker å vise skjulte filer og mapper på Linux. For eksempel, i Nautilus-filbehandleren som brukes på Ubuntu og andre GNOME-baserte Linux-distribusjoner, klikker du Vis-menyen og velger Vis skjulte filer.

Alternativet viser bare filer en mappe med en periode ved starten av navnet sitt.

Du kan også se skjulte filer i en dialogboksen Åpne eller Lagre. På Ubuntu og andre GNOME-baserte Linux-distribusjoner, høyreklikker du bare på listen over filer og velger alternativet Vis skjulte filer.

Skjul en fil eller mappe på Mac OS X

Macer skjuler også filer og mapper som begynner med a. karakter. Det er også en spesiell "skjult" attributt Finder vil adlyde. Å gjemme en fil eller mappe er litt vanskeligere på en Mac. Prøv å gi nytt navn til en fil eller en mappe slik at den begynner med en periode, og Finder vil fortelle deg at "disse navngitte er reservert for systemet." Det er heller ikke mulig å raskt bytte det skjulte attributtet i Finder grafiske grensesnitt.

Du kan raskt markere en fil eller mappe som skjult med chflags-kommandoen i terminalen. Først åpner du et Terminal-vindu ved å trykke på Command + Space, skriver Terminal i Spotlight-søkedialogen, og trykker Enter.

Skriv inn følgende kommando i terminalen, men trykk ikke på Enter:

chflags hidden

Pass på å skrive inn et mellomrom etter "skjult".

Deretter finner du filen eller mappen du vil gjemme i Finder. Dra og slipp det til terminalen. Filen eller mappens eksakte bane vises i terminalen.

Trykk Enter for å kjøre kommandoen. Dette markerer filen som skjult.

Bruk samme kommando til å avdekke en fil eller mappe i fremtiden, ved å bruke "chflags nohidden" i stedet for "chflags hidden".

Se skjulte filer og mapper på Mac OS X

Mac OS X har en hemmelig hurtigtast for å vise skjulte mapper og filer i et hvilket som helst programmets Åpne eller Lagre-dialog. Bare trykk på Command + Shift + Periode. Merk at dette bare fungerer i Åpne og Lagre dialoger - ikke i Finder selv. Dette kan imidlertid være den mest praktiske måten å raskt få tilgang til de skjulte filene dine når du trenger dem.

Finderen har ikke et grafisk alternativ for visning av skjulte filer og mapper. I stedet må du bruke en kommando. Først åpner du et Terminal-vindu på samme måte som ovenfor. Kjør følgende kommandoer på Mac OS X 10.9 Mavericks. Disse kommandoene vil sette Finder for alltid å vise skjulte filer og starte Finderen, slik at endringene dine blir effektive. Skriv hver kommando inn i terminalen og trykk Enter etter hver.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

killall Finder

(På eldre versjoner av Mac OS X før Mavericks - 10,8 Mountain Lion. 10.7 Lion og 10.6 Snow Leopard - bruk de samme kommandoene som ovenfor, men endre "com.apple.finder" til "com.apple.Finder" - F her må kapitaliseres på disse operativsystemene.)

Finder vil vise skjulte filer. De vil være delvis gjennomsiktige slik at du kan se hvilke filer som er skjult og som er normalt synlige.

For å skjule filer igjen, kjør følgende kommandoer i et terminalvindu:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE

killall Finder

(På eldre versjoner av Mac OS X, husk å bruke "com.apple.Finder" i stedet).


For å forhindre folk i å få tilgang til dine hemmelige filer og mapper, vil du kryptere dem i stedet. Filer og mapper som er skjult på ovennevnte måter, er tilgjengelige med noen få klikk - de er skjult for visning, men lett å finne om noen ser etter dem. Kryptering sikrer at filene og mappene dine ikke kan nås med mindre noen har krypteringsnøkkelen.

Link
Plus
Send
Send
Pin