Skip to main content

Hvordan kan du gjøre DVDer ser bedre ut på HDTV?

Hvordan kan du gjøre DVDer ser bedre ut på HDTV?

Geoffrey Carr

Selv om vi lever i en alder av HD-video, betyr det ikke at alle av oss har oppgradert våre gamle DVDer til HD-innhold. La oss se på hvordan du kan forbedre utseendet til standarddefinisjonsinnhold på HD-fjernsynet ditt.

Dear How-To Geek,

I finally got around to getting an HDTV complete with a new cable box that has HD capability and, based on the reviews and articles I read on HTG no less, a really sweet Chromecast. I can’t get over how great it looks. It’s not like I didn’t see a HDTV set at friends’ houses or sports bars before this but seeing it in your living room and watching whatever you want is a different experience.

In fact the only thing I’m not happy with is watching old DVDs. I have tons of DVDs purchases over the last twenty or so years, and I’m in no hurry to replace them with Blu-ray discs or digital downloads but when I watch them with my old DVD player hooked up to my new TV they look terrible. I don’t just mean “Oh, hah hah, this isn’t Blu-ray” terrible,  I mean I feel like I’m watching home movies from the 1980s. If it helps any, the DVD player is (or I suppose I should way) a very highly rated DVD player purchased back around 2004 or so. It’s still going strong and the output still looks great on standard definitions sets for what that’s worth.

Is there anything I can do? Am I just becoming acclimated to the quality of new HD content and DVDs will simply never look the same again?

Sincerely,

DVD Dismayed

Som en god lege, skal vi gi det til deg rett. Når du har sett nok HD-innhold, kan du aldri se på SD-innhold på samme måte igjen. Det er akkurat som den generelle teknologiske teknologien: Vi hadde en veldig søt Palm-basert smarttelefon for omtrent ti år siden, det var på det tidspunkt helt fantastisk, men hvis du sammenligner det med den moderne quad-core-smarttelefonopplevelsen, er det som å bruke telegraf.

I den forbindelse må du bare akseptere at SD-innholdet, uansett hvor godt forberedt, ikke kan konkurrere med det samme innholdet remastered fra samme høykvalitets kilde i HD. Når det er sagt, er det noen veldig praktiske skritt du kan ta for å forbedre kvaliteten på gammelt innhold når det vises på en nyere HD-skjerm. Først må vi se på de tekniske aspektene ved de forskjellige mediumene, og hvorfor akkurat gammelt innhold ser så forferdelig ut på nye HDTV-sett. Fra den grunnleggende oversikten kan vi se på måter å forbedre innholdet på.

480 versus 1080 innhold

Den enkleste måten å forstå problemene ved å vise godt utseende på standard definisjon på en HD-skjerm, er å se på de iboende begrensningene i standarddefinisjonsformatet.

Sende- og fjernsynsskjermstandarden fra 1950-tallet til dens nedleggelse i 2009 var NTSC-analogstandarden som dikterte skjermoppløsningen på alle NTSC-kompatible skjermer. NTSC ble erstattet av HD-vennlig ATSC-standarden.

Oppløsningen av analoge overføringer og displayer som er skissert av NTSC-standarder, refereres vanligvis til som 480i og 480p nå. -I og -p-suffikset refererer til interlaced eller progressive og er relatert tilhvordan Informasjonen gjengis og vises på skjermen, men begge har nøyaktig samme totale oppløsning: 640 horisontale linjer og 480 vertikale linjer for en total oppløsning på 337 920 piksler.

I motsetning 1080i og 1080p innholdet har 1.920 horisontale linjer og 1.080 vertikale linjer for en total oppløsning på 2.073.600 piksler. Det er en ting å sammenligne shorthandnavnene til SD og HD-innhold, 480 og 1080, og si: "Oh, det er klart mer", men det er en annen ting å gjøre matematikken på den faktiske pixeltellingen og se at et HDTV-sett kan vise ~ 500 prosent mer informasjon enn et standarddefinisjonssett. Forskjellen i visningsområdet blir tydelig når du sammenligner totaloppløsningen på 1080p, 720p og 480p visuelt.

Når det er lagt ut som det er i grafikken ovenfor, blir det åpenbart at du enkelt kan stable pikslene som følger med gammelt standarddefinisjonsinnhold flere ganger på samme skjermplass som leveres av HDTV-sett.

Ville det ikke vært bra hvis du bare kunne strekke ut det gamle 480-signalet fra DVD-spilleren for å passe til høyere oppløsning? Du kan, om enn med blandede resultater. La oss ta en titt på hvordan.

Oppskalering: Problemet og løsningen

Vi lærte i det siste avsnittet at standarddefinisjonsvideo har en oppløsning på 640 × 480 og 1080 HD-innhold har en oppløsning på 1920 × 1080. Video ser best ut når kildevideoen vises på en skjerm som deler sin opprinnelige oppløsning. Dette er grunnen til at DVDene dine ser best ut i ditt øye når de vises på den gamle standarddefinisjonsskjermen. De er 480 oppløsning innhold designet i en 480 oppløsning æra for en 480 oppløsning skjerm.

Med adventen av HDTV sett, ble det imidlertid nødvendig å gjøre gammelt innhold tilpas nyere skjermer. Dette er hvor video skalering kommer inn. Ingen ønsker å se standarddefinisjoner av X-Files, for eksempel hvor skjermen ser slik ut.

Men uten video skalering, det er akkurat det det ville se ut. Hvis HDTV-settet ditt bare gikk forbi dataene det ble gitt uten forsøk på å skalere alt du vil ha et lite lite 480p bilde som tok opp ca 16 prosent av det totale visningsområdet, er 1080p HDTV-settet i stand til å bruke.

I stedet skjer det at en videoskalingsalgoritme er ansatt, og at 480p video blir utvidet for å fylle skjermen. Som vi nevnte i tittelen på denne delen, er imidlertid denne mekanismen både et problem og en løsning, avhengig av hvordan den brukes.

Alle moderne HDTV-sett utfører video skalering, i dette programmet kjent som oppskalering som de tar et lite bilde og skalerer det opp til en stor. Uansett hvilken videoinngang de får, skaler de opp til deres opprinnelige oppløsning (1.920 x 1080 når det gjelder 1080 resolusjonssett).

Bare fordi alle HDTV-sett utfører oppskalering for å presentere videokilder med lavere oppløsning i en størrelse som dekker hele skjermen, betyr ikke at de gjør en god jobb skjønt. De fleste sett har mangelfulle skaleringsalgoritmer og gjør en dårlig jobb som forstørrer bildet. Det er problemet med oppskalering: det meste er det gjort veldig dårlig.

Problemet her er imidlertid også løsningen. Du kan omgå oppskalingsalgoritmer i HDTV-settet ved å gi et signal som allerede er oppskalert av en overlegen oppskalingsalgoritme. Hvis HDTV-settet ditt mottar et signal for en videokilde allerede i sitt eget format, vil det blindt akseptere signalet og ingen skaleringsalgoritme vil bli brukt.

Til den måten må du erstatte den gamle DVD-spilleren som, basert på alderen du nevnte, ble opprettet før den utbredte adopsjonen av HDTV-sett og mest sannsynlig har ikke en oppskalingsalgoritme som den ble designet for selve 480-oppløsningen innhold vi har diskutert.

Hvis du sjekker manualen til DVD-spilleren eller gjør en liten søkemotor, og finner ut at det ikke er oppskalere (eller har dårlig oppskalering), bør du vurdere å plukke opp en ny spiller. Prisen på DVD-spillere har gått ned og du kan nå hente en veldig høyt oppgraderingsspiller for under $ 50 (som $ 40 Sony DVPSR510H). Hvis du er interessert i å kjøpe Blu-ray-medier, kan du alltid plukke opp en Blu-ray-spiller med godt anmeldt DVD-oppskalering som $ 80 Sony BDPS32000. Mens mer enn noen få forbrukere har glemt Blu-ray helt, hvis du allerede planlegger å kjøpe en ny diskbasert mediespiller, får du den ekstra $ 40 for den nevnte Blu-ray-spilleren også tilgang til en rekke moderne funksjoner som Netflix, Amazon, og Hulu streaming samt lokale innhold streaming over Wi-Fi.

Ingen mengde ønsker eller wizardry vil gjøre det gamle DVD-innholdet ditt til en bunke med Blu-ray-plater, men en god oppskalere DVD-spiller kan gjøre underverk for bildet. Lykke til!


Har du et presset teknisk spørsmål? Skyt oss en e-post på [email protected], og vi vil gjøre vårt beste for å svare på det.

Link
Plus
Send
Send
Pin