Skip to main content

Hva er en Windows-systemfil?

Hva er en Windows-systemfil?

Geoffrey Carr

Teknisk sett er en Windows-systemfil en hvilken som helst fil med det skjulte systemattributtet slått på. I praksis er systemfiler de filene som Windows avhenger av, for å fungere skikkelig. Disse spenner fra maskinvaredrivere til konfigurasjons- og DLL-filer og til og med de forskjellige hive-filene som utgjør Windows-registret.

Disse filene endres ofte automatisk under systemoppdateringer eller applikasjonsinstallasjoner, men generelt sett er det best å forlate systemfiler alene. Slette, flytte, endre navn eller endre disse filene kan føre til en fullstendig systemfeil. På grunn av dette, ofte er de skjult og er laget skrivebeskyttet. Når det er sagt, er det mange hack og tweaks der ute, inkludert en gjeng som vi har omtalt på dette nettstedet, som innebærer å endre systemfiler.

Hvis du er forsiktig, og du vet hva du gjør - eller følger du instruksjoner fra en kilde du stoler på - du kan få mye verdi fra disse typer hack.

Hvor lagres systemfiler?

Systemfiler er vanligvis plassert i bestemte mapper som er identifisert som en systemmappe. For å forhindre utilsiktet sletting, er disse filene gjemt som standard i Windows. De vises heller ikke i søk.

Sannheten er at systemfiler kan lagres på mange steder på PCen. Rottemappen til systemstasjonen (C: ), for eksempel, inneholder systemfiler som sidefilen (pagefile.sys) og dvalemodusfilen (hiberfil.sys).

De fleste Windows-systemfiler er lagret i C: Windows, spesielt i undermapper som / System32 og / SysWOW64. Men du vil også finne systemfiler spredt over brukermapper (som appdata-mappen) og appmapper (som ProgramData eller mappene Programfil).

Slik viser du skjulte systemfiler i Windows

Mens systemfiler er skjult som standard i Windows, er det enkelt nok å få Windows til å vise dem.

Bare husk at å slette, flytte, redigere eller omdøpe disse filene kan forårsake alle slags problemer. Vårt råd er å forlate systemfiler gjemt for det meste. Hvis du forsiktig arbeider med systemfiler mens du bruker noen hack eller tweak, viser du dem, og skjul dem igjen når du er ferdig.

For å vise systemfiler i Windows, start ved å åpne et File Explorer-vindu. I Filutforsker, gå til Vis> Valg> Endre mappe og søkealternativer.

I Folder Options-vinduet, bytt til "Vis" -fanen, og fjern deretter krysset på "Skjul beskyttet operativsystemfiler (Anbefalt)" alternativet. Klikk på "OK" når du er ferdig.

Nå kan du se skjulte systemfiler. Merk at ikonene for systemfiler ser mørkere ut enn ikonene for ikke-systemfiler, for å bidra til å bety at de er viktige.

Hva skjer hvis systemfiler blir ødelagt?

Det avhenger egentlig av hvilke systemfiler som er ødelagt, så symptomene kan inkludere alt fra programmer som ikke starter (eller krasjer), skjermfeil eller Windows ikke starter.

Hvis du mistenker ødelagte eller manglende systemfiler, er det et par innebygde systemverktøy som kan hjelpe. Systemfilkontrolleren (SFC) skanner Windows-systemfiler, og kan erstatte alle som den finner å være mangler eller ødelagt. Kommandoen Deployment Image Servicing and Management (DISM) kan brukes til å løse underliggende problemer som hindrer SFC fra å gjøre jobben sin. Ved å bruke dem sammen, bør du kunne reparere manglende eller ødelagte systemfiler.

SFC skanner datamaskinen for alle Windows-systemfiler for korrupsjon eller andre endringer. Hvis det finner en fil som ble endret, vil den automatisk erstatte den med den riktige versjonen.

Hvis alt annet feiler, og ingen av disse alternativene fungerer, kan du alltid oppdatere eller tilbakestille datamaskinen tilbake til standardstatus. Dette alternativet bør kun brukes som en siste utvei. Alle dine personlige filer blir beholdt, men eventuelle nedlastede applikasjoner etter markedsføringen blir fjernet.

Link
Plus
Send
Send
Pin