Skip to main content

Hva er et lokalnettverk (LAN)?

Hva er et lokalnettverk (LAN)?

Geoffrey Carr

Enkelt sagt er et lokalnettverk (LAN) en gruppe datamaskiner og andre enheter som er koblet sammen via et nettverk, og alle er på samme sted, vanligvis i en enkelt bygning som et kontor eller hjemme. Men la oss ta en nærmere titt.

Hva er et LAN?

Så vi kjenner to ting om et LAN bare fra navnet "Local Area Network" - enhetene på dem er nettverk og de er lokale. Og det er den lokale delen som virkelig definerer et LAN og skiller det fra andre typer nettverk som Wide Area Networks (WANs) og Metropolitan Area Networks (MANs).

LAN er vanligvis begrenset i et lite område, vanligvis en bygning, men det er ikke et fast krav. Det området kan være ditt hjem eller en liten bedrift, og det kan bare inneholde noen få enheter. Det kan også være et mye større område, som en hel kontorbygning som inneholder hundrevis eller tusenvis av enheter.

Men uavhengig av størrelse er det enkelt definerende kjennetegn ved et LAN at den forbinder enheter som er i et enkelt, begrenset område.

Fordelene med å bruke et LAN er de samme fordelene som å ha noen enheter som er sammenkoblet sammen. Disse enhetene kan dele en enkelt Internett-tilkobling, dele filer med hverandre, skrive ut til delte skrivere og så videre.

På større LANer finner du også dedikerte servere som verts tjenester som globale brukerkataloger, e-post og tilgang til andre delte selskapsressurser.

Hvilke typer teknologi brukes i et LAN?

Typer teknologien som brukes i et LAN, er egentlig avhengig av antall enheter og tjenestene som tilbys på nettverket. De to grunnleggende tilkoblingstyper som brukes på moderne LAN-uansett størrelsen, er Ethernet-kabler og Wi-Fi.

På et typisk hjem eller et mindre kontor LAN, kan du finne et modem som gir en Internett-tilkobling (og en grunnleggende brannmur mot inntrenging fra Internett), en ruter som lar andre enheter dele den forbindelsen og koble til hverandre, og et Wi-Fi-tilgangspunkt som lar enheter få tilgang til nettverket trådløst. Noen ganger blir disse funksjonene kombinert til en enkelt enhet. For eksempel gir mange Internett-leverandører en kombinasjonsenhet som fungerer som modem, router, og trådløst tilgangspunkt. Noen ganger kan du også finne enheter som heter brytere som lar deg dele opp en enkelt Ethernet-tilkobling til flere tilkoblingspunkter.

På større LAN finner du vanligvis de samme nettverksutstyrene, bare på en mye større skala, både når det gjelder hvor mange enheter som brukes og hvor kraftige de er. Profesjonelle rutere og svitsjer kan for eksempel betjene mange flere samtidige tilkoblinger enn deres hjemmotstand gjør, gi mer robuste sikkerhets- og overvåkingsalternativer, og la en god del mer tilpasning. Profesjonelt nivå Wi-Fi-tilgangspunkter tillater ofte administrasjon av mange enheter fra et enkelt grensesnitt, og gir bedre tilgangskontroll.

Så, hva er WAN og MAN?

Wide Area Networks (WAN) og Metropolitan Area Networks (MAN) er faktisk ganske like. Du ser til og med at begrepet Campus Area Networks (CANs) dukker opp noen ganger. De er alle noe overlappende vilkår, og ingen er virkelig enige om et fast skille. I hovedsak er de nettverk som kobler sammen flere LAN.

For personer som gjør forskjellen, er en MAN et nettverk bestående av flere LAN som er koblet sammen via høyhastighetsnett og er alle inneholdt i samme by eller storbyområde. En WAN består også av flere LAN, men spenner over et område som er større enn en enkelt by, og kan være forbundet med ulike typer teknologier, inkludert internett. Og en CAN er selvfølgelig et nettverk bestående av flere LAN som spenner over en skole campus.

Egentlig, hvis du bare vil tenke på dem alle som WAN, er det greit med oss.

For et klassisk eksempel på et WAN, tenk på et selskap som har grener på tre forskjellige steder over hele landet (eller verden). Hvert sted har sitt eget LAN. Disse LANene er koblet sammen som en del av det samme overordnede nettverket. Kanskje de er koblet til via dedikerte, private forbindelser, eller kanskje de er koblet sammen på internett. Poenget er at forbindelsen mellom LANene ikke betraktes som rask, pålitelig eller sikker som forbindelsene mellom enheter på samme LAN.

Faktisk er internett i seg selv bare verdens største WAN, og koble sammen tusenvis av LAN over hele verden.

Link
Plus
Send
Send
Pin