Skip to main content

Hva er en RTF-fil (og hvordan åpner jeg)?

Hva er en RTF-fil (og hvordan åpner jeg)?

Geoffrey Carr

En fil med filtypen .RTF er en fil med Rich Text Format. Mens en vanlig tekstfil lagrer bare ren tekst, kan RTF-filer inneholde ekstra informasjon om skrifttypestil, formatering, bilder og mer. De er gode for dokumentdeling på tvers av plattformene fordi de støttes av mange apper.

Hva er en RTF-fil?

RTF ble opprettet av Microsoft Word-teamet tilbake på 1980-tallet. Det var ment som et universelt format som kunne brukes av de fleste tekstbehandlere, noe som gjør det lettere for folk å dele Word-dokumenter med personer som ikke bruker Word. Den ble også innlemmet som standardformatet som brukes av Windows 'innebygde WordPad-app, en lett tekstbehandler.

Før de ble erstattet av HTML-filer, ble RTF også brukt som grunnlag for Windows-hjelpefilene.

Med de fleste tekstbehandlere som kan lese og skrive en RTF-fil, betyr dette at hvis du oppretter en på Windows, så kan du sende den til en kollega som bruker MacOS eller Linux uten å oppleve problemer. Den brukes også mye i andre typer apper, for eksempel e-postklienter.

Microsoft avsluttet utviklingen av RTF i 2008, men den støttes fortsatt av apps på nesten alle operativsystemer.

Hvordan åpner jeg en RTF-fil?

Det første du må prøve er å dobbeltklikke (eller trykke på mobilen) for å åpne RTF-filen direkte.

Du har nesten sikkert en app som allerede er innebygd eller installert på systemet ditt for å åpne RTF-filer. Til å begynne med, hvis du har noen tekstbehandlingsapp installert-Microsoft Word, LibreOffice, OpenOffice, AbiWord og så videre, kan du åpne en RTF-fil med den.

De fleste filsynkroniseringstjenester, som Dropbox, OneDrive og Google Drive, har innebygd seere som lar deg i det minste lese en RTF-fil, selv om du ikke kan redigere det. Google Docs lar deg redigere RTF-filer, skjønt.

Og de fleste operativsystemer har en innebygd editor som kan åpne RTF-filer. I Windows er det WordPad. I macOS kan du bruke Apple TextEdit eller Apple Pages. Og med mindre du har installert noe annet (som Microsoft Word), vil disse appene være standard for å åpne RTF-filer. For eksempel, selv på en ny installasjon av Windows, åpnes dobbeltklikk på en RTF-fil den helt opp i WordPad.

Merk: Og mens det ikke er en innebygd RTF-editor i de fleste Linux distros, kan du sikkert installere noe som LibreOffice.

Hvis du foretrekker at RTF-filer åpnes med en annen app enn den som nå er angitt som standard, er det enkelt nok. På Windows eller MacOS, høyreklikker du bare på filen, og du vil se en "Åpne med" -kommando eller noe lignende for å plukke appen du vil bruke.

Her er vinduet som dukker opp når du gjør det i Windows (MacOS er lik). Den viser en liste over programmer som kan åpne RTF-filer. Bare velg den du vil bruke. Og du kan velge "Bruk alltid denne appen til å åpne .rtf filer" alternativet for å få den appen til å bli standard.

Slik konverterer du en RTF-fil

Mens mange applikasjoner støtter RTF-filer, kan du kanskje konvertere dem til noe annet. Du kan ikke bare endre filens utvidelse for å gjøre det - du må konvertere filen. Vanligvis vil du konvertere den til formatet som brukes av tekstbehandleren. Den enkleste måten å gjøre det på er å åpne RTF-filen i den appen, og deretter bruke den appen for å lagre den i et annet format.

Hvis du for eksempel åpner RTF-filen i Microsoft Word, og deretter bruker kommandoen Lagre som, kommer du til dialogboksen Lagre som. Du kan deretter bruke rullegardinmenyen Lagre som type for å velge mellom en rekke forskjellige formater.

Hvis du ikke har en full tekstbehandler installert, kan du også prøve hva som kommer med ditt operativsystem. WordPad Save As-vinduet tilbyr for eksempel ikke så mange formater som Microsoft Word gjør, men det er fortsatt noen få nyttige.

Link
Plus
Send
Send
Pin