Skip to main content

Hva er en loggfil (og hvordan åpner jeg)?

Hva er en loggfil (og hvordan åpner jeg)?

Geoffrey Carr

Noen ganger er den beste måten å feilsøke og operativsystem, program eller tjeneste å konsultere loggfilen / -filene som appen eller tjenesten genererer når det gjelder virksomheten. Men hva er en LOG-fil, og hvordan ser du hva som er i det?

Hva er en loggfil?

LOG er filtypen for en automatisk produsert fil som inneholder en oversikt over hendelser fra visse programvare og operativsystemer. Selv om de kan inneholde en rekke ting, brukes loggfiler ofte til å vise alle hendelser knyttet til systemet eller programmet som opprettet dem. For eksempel kan backupprogrammet holde loggfiler som viser nøyaktig hva som skjedde (eller ikke skjedde) under en sikkerhetskopiering. Windows holder alle slags loggfiler for sine ulike tjenester.

Poenget med en loggfil er å holde rede på hva som skjer bak kulissene, og hvis noe skulle skje i et komplekst system, har du tilgang til en detaljert liste over hendelser som fant sted før feilen. I utgangspunktet må det registreres hvilken applikasjon, server eller OS som helst.

Mens de fleste loggfiler inneholder filtypen .log, kan noen ganger applikasjoner bruke .txt-utvidelsen eller en annen proprietær utvidelse, i stedet.

Hvordan åpner jeg en?

Fordi de fleste loggfilene er lagret i ren tekst, vil bruken av noen tekstredigerer gjøre det bra for å åpne den. Som standard bruker Windows Notisblokk til å åpne en LOG-fil når du dobbeltklikker på den.

Du har nesten sikkert en app som allerede er innebygd eller installert på systemet ditt for å åpne LOG-filer. Til å begynne med, hvis du har noen tekstbehandlingsapp installert-Microsoft Word, LibreOffice, OpenOffice, Notepad ++, og så videre, kan du åpne en LOG-fil med den.

Hvis du ikke har en tekstredigerer, støtter noen nettlesere også visning av loggfiler. Alt du trenger å gjøre er å dra og slipp filen du vil åpne i en ny fane.

Nettleseren din vil da vise alt som finnes i filen i den nye kategorien.

Hvis du foretrekker at LOG-filer åpnes med et annet program enn gjeldende standard, kan du endre det. På både Windows eller MacOS, høyreklikker du bare filen og velger "Åpne med" -kommandoen for å velge programmet du vil bruke.

Her er vinduet som vil dukke opp i Windows (MacOS er likt) etter at du har klikket på det. Alt du trenger å gjøre er å velge programmet du vil bruke, velg "Bruk alltid denne appen for å åpne .LOG-filer", og klikk "OK".

Vær også oppmerksom på at enkelte operativsystemer og applikasjoner har egne verktøy for visning av logger de genererer. For eksempel er hendelser som er loggført av Windows og mange forskjellige Windows-apper, enklere å se i Event Viewer-et verktøy som lar deg søke etter og feilsøke gjennom alle slags forskjellige Windows-problemer.

Link
Plus
Send
Send
Pin