Skip to main content

Slik Rip Audio CD-er til din PC eller Mac

Slik Rip Audio CD-er til din PC eller Mac

Geoffrey Carr

Hvis du ikke har revet musikk-CDene dine til lydfiler på datamaskinen din, er det ikke for sent. Alt du trenger er en CD-stasjon og litt tid. Når du er ferdig, blir din fysiske musikksamling din digitale musikksamling.

Du kan da høre på musikken på datamaskinen eller kopiere den til smarttelefonen. Det er enda mange gratis tjenester som lar deg lagre musikken på nettet og streame den fra hvor som helst.

Få en CD-stasjon

Mange moderne bærbare datamaskiner - og til og med stasjonære PCer - inneholder ikke lenger CD-stasjoner. Hvis din valgfrie datamaskin inkluderer en CD-stasjon, er du god til å gå. (DVD-stasjoner doble som CD-stasjoner, selvfølgelig.)

Hvis du ikke har en CD-stasjon i datamaskinen din, er det heller ikke noe problem. Du kan kjøpe CD-stasjoner som kobler til en bærbar PC eller annen datamaskin via USB. Du kan kjøpe eksterne CD- og DVD-stasjoner for så lite som $ 12 på Amazon. Når du har den stasjonen, kan du holde den på hånden og bruke den når du trenger å bruke en CD eller DVD på en datamaskin som ikke har en CD-stasjon.

Velg din Ripping Software

Nå må du velge rippingsprogramvaren du vil bruke. Mange populære programmer du allerede bruker, har CD-ripping-muligheter. iTunes på Mac og PC har dette innebygd - som standard når du setter inn en CD mens iTunes kjører, vil den be om å "importere" CDen til iTunes, og rippe musikken på den i digitale filer. Kodingsinnstillinger kan styres ved å klikke på "Import Settings" -knappen i iTunes Preferences-vinduet.

Windows Media Player har også dette innebygd og er enda ikke inkludert som standard på Windows 10. Start Windows Media Player, og du vil kunne bruke "Rip" -knappen for å rippe filene på den til datamaskinen. Men du er sannsynligvis bedre ute med å bruke iTunes eller en av de mer avanserte programmene nedenfor enn Windows Media Player. Hvis du bruker Windows Media Player, må du ikke rippe til WMA-filer og sikre at kopibeskyttelse er deaktivert, slik at du ikke lager DRM'd-filer som er begrenset til hvordan du kan bruke dem.

Bare å bruke iTunes - eller til og med Windows Media Player - vil nok være bra for de fleste. Men hvis du vil ha mer kontroll og avanserte alternativer, er mer avanserte verktøy også tilgjengelige.

Mange lydfiler sverger ved Exact Audio Copy på Windows, også kjent som EAC, som inneholder avanserte feilkorrigeringsfunksjoner for nesten perfekte ripper. Du må også laste ned LAME MP3-encoderen separat og gi den til EAC. CDex fungerer kanskje ikke like bra som EAC, men kan være enklere å bruke. Mac-brukere bør sannsynligvis prøve Max, som også inneholder feilsøkingsfunksjoner. LAME er den beste i MP3-koderen, og EAC, CDex og Max kan alle bruke den.

Velg et format og bithastighet

Når du ripper plater, må du velge et format og bitrate. Ulike formater har forskjellig kompatibilitet. MP3 er den mest kompatible med det bredeste utvalget av enheter, men AAC er mer effektivt og produserer mindre filer på samme kvalitetsnivå.

Du må også velge bitrate eller kvalitetsnivå - høyere kvalitetsnivåer betyr større filer. Noen typer lydfiler er "lossless" og gir maksimal lydkvalitet på bekostning av større filstørrelser. Open-source FLAC og Apples Lossless Audio Codec (ALAC) er eksempler på dette.

Denne delen av beslutningen er opp til deg. Folk som ikke bryr seg om filstørrelser og bare ønsker å arkivere sin musikksamling på høyeste kvalitetsnivå, foretrekker å rippe musikk til tapsless FLAC- eller ALAC-filer for arkivformål. Tross alt kan du alltid bruke et lydkonverteringsverktøy for å gjøre mindre MP3 eller AAC-filer fra disse, om nødvendig. Men det går ikke fra en lossy MP3- eller AAC-fil til en lossless fil - du må revidere de originale platene for å få dem.

Hvis du bare vil rive til en samling som høres bra ut og vil spille på nesten alt, er MP3 trolig den beste innsatsen. Når du ripper til MP3, vil du sannsynligvis bruke LAME-encoderen og velge 256 kbps VBR som kvalitetsinnstilling - det er det som folk flest synes å anbefale i disse dager.

Hvis du primært bruker Apple-programvare og -utstyr, er AAC eller Apple Lossless sikkert et bra alternativ som vil fungere for deg. Selv Android-smarttelefoner spiller AAC-filer - men ikke alle enheter gjør det.

Merk dine sanger automatisk

Rippeprogrammet du bruker, skal kunne registrere platene du har satt inn, se dem opp på nettet og automatisk fylle ut de aktuelle kodene for hver sang - artistnavn, albumnavn, sportittel, utgivelsesår og så videre - for deg. iTunes har dette innebygd, og det heter "automatisk hente CD-spor navn fra Internett."

Avhengig av hvilket program du bruker, må du kanskje tilpasse innstillingene for metadataleverandøren og bekrefte at programmet automatisk merker musikken for deg. Dette vil spare deg for mye tid.

Du kan også ønske å endre mappe- og filnavngivningssystemene. iTunes håndterer dette for deg ved å legge til den rippede musikken i iTunes-bibliotekets mappe, men programmer som EAC og CDex gir deg mer kontroll.


Sørg for å sikkerhetskopiere musikksamlingen din når du har revet den - til en ekstern harddisk, for eksempel.Du vil ikke gå gjennom hele prosessen igjen hvis harddisken din dør, og du mister filene.

Link
Plus
Send
Send
Pin