Skip to main content

Slik avinstallerer du programvare ved hjelp av kommandolinjen i Linux

Slik avinstallerer du programvare ved hjelp av kommandolinjen i Linux

Geoffrey Carr

Linux gir forskjellige metoder for å installere programvare. Du kan installere programvare fra standard Ubuntu-programvarebeholdninger ved hjelp av Ubuntu Software Center, fra utenfor Ubuntu-programvarelagerene, eller ved å samle kildekoden. Men hva om du trenger å avinstallere et program?

Hvis du har installert programvare fra Ubuntu-programvarebehandlingene ved hjelp av Ubuntu Software Center, kan du også bruke Ubuntu Software Center til å avinstallere denne programvaren. Men hvis du er mer komfortabel med å bruke kommandolinjen, viser vi deg en enkel måte å se hva som er installert på systemet ditt og avinstallere programmer.

Hvis du har en ide om hva du vil avinstallere, men du ikke vet det eksakte navnet, kan du se vår artikkel om hvordan du finner ut nøyaktige pakkenavn på Linux. Du kan også bruke kommandoen "dpkg" for å se en liste over alle installerte pakker på datamaskinen din, trykk "Ctrl + Alt + T" for å åpne et Terminal-vindu. Skriv inn følgende kommando ved spørringen og trykk "Enter".

dpkg --liste

MERK: Det er to bindestreker før "liste".

Bla gjennom listen over installerte pakker i Terminal-vinduet for å finne den du vil avinstallere. Merk hele pakkenes navn.

For å avinstallere et program, bruk "apt-get" -kommandoen, som er den generelle kommandoen for installering av programmer og manipulering av installerte programmer. Følgende kommando fjerner for eksempel Gimp og sletter alle konfigurasjonsfiler, ved å bruke "--rens "(det er to bindestrekk før" rens ") kommandoen.

sudo apt-get --rens fjern gimp

Skriv inn passordet ditt når du blir bedt om det, og trykk på "Enter".

MERK: Passordet vises ikke når du skriver det. Du kan imidlertid velge å vise stjerner når du skriver inn passordet.

Avinstalleringsprosessen starter og et sammendrag av handlingene som skal tas, vises. Når du blir spurt om du vil fortsette, skriv inn en "y" og trykk "Enter".

Installasjonsprosessen fortsetter. Når det er gjort, skriv "exit" ved spørringen og trykk "Enter" for å lukke Terminal-vinduet, eller klikk "X" -knappen øverst til venstre i vinduet.

Hvis du ikke vil fjerne konfigurasjonsfilene, slipper du bare ut "--ren "kommando, som vist i følgende kommando.

sudo apt-get remove gimp

Som diskutert i denne artikkelen, er programmer installert i Linux avhengig av andre pakker for å fungere. Når du avinstallerer et program, kan det være pakker som det avinstallerte programmet avhenger av som ikke lenger er brukt. For å fjerne ubrukte pakker, bruk kommandoen "autoremove", som vist i kommandoen nedenfor.

sudo apt-get autoremove

Du kan kombinere de to kommandoene for å fjerne et program og fjerne avhengigheter som ikke lenger blir brukt til ett, som vist nedenfor (igjen, to bindestreker før "auto-fjern").

sudo apt-get purge --auto-fjern gimp

Hvis du har liten plass, kan du bruke kommandoen "ren" for å fjerne nedlastede arkivfiler, som vist nedenfor.

sudo apt-get clean

Denne kommandoen fjerner aptitude cachen i "/ var / cache / apt / archives". Når du installerer et program, lastes pakkefilen og lagres i den katalogen. Du trenger ikke å beholde filene i den katalogen. Den eneste ulempen ved å slette dem er imidlertid at hvis du bestemmer deg for å installere noen av disse programmene igjen, må pakkene lastes ned igjen.

"Apt-get" er et praktisk verktøy som gjør det enkelt å laste ned, installere og avinstallere programmer. For mer informasjon om bruk av "apt-get" -kommandoen, skriv "apt-get" ved spørringen og trykk "Enter".

Link
Plus
Send
Send
Pin