Skip to main content

Hva betyr de forvirrende lyspærekodene?

Hva betyr de forvirrende lyspærekodene?

Geoffrey Carr

Det er så mange typer lyspærer tilgjengelig på markedet at det er vanskelig å holde styr på dem alle, men hver type har sin egen "kode" av sorter som forteller deg alt du trenger å vite om det.

Enten du har handlet rundt for smarte lyspærer eller bare vanlige pærer, har du sannsynligvis kommet over pærer som har noe som "A19" eller "E26" i navnet. Dette er ikke modellnummeret til pæren, men heller typen pære, som er et universelt standardkodesystem i belysningsindustrien.

En pære er kategorisert av tre forskjellige faktorer: form, størrelse og base. Disse tre faktorene er alle definert i pærekode, men den koden er ganske ubrukelig dersom du ikke kan dekode den i utgangspunktet. Heldigvis er vi her for å hjelpe.

Definere en pære s form og base

Som du kanskje allerede vet, kommer lyspærer i alle slags forskjellige former. Enkeltbrevet i pærekoden representerer disse figurene.

En av de vanligste figurene som du sannsynligvis forholder seg til en lyspære, er "A" -serien pære med en "E" seriebase, "A" som står for vilkårlig og "E" som betyr Edison.

En annen vanlig pæreform er B-serien pære, som står for Blunt tips, og brukes i dekorative lysarmaturer når du vil ha et stearinlysaktig utseende. C- og CA-seriepærer er også like, som betyr henholdsvis Stearinlys og Stearinlys. De bruker fortsatt samme E-serien base, om enn med mindre diameter.

Deretter er det G-serien (Globe) pærer, som er helt sfæriske.

Du finner også mange BR-serien (Bulging Reflector) pærer i innfelte lysarmaturer, og PAR (Parabolic Aluminized Reflector) seriepærer i utendørs flomlysarmaturer. Begge har lignende former, men leverer svært forskjellige typer lys.

Det finnes også forskjellige typer andre baser enn bare E-serien. For eksempel bruker G-serien (ikke å forveksles med G-serien pæren selv) base to pins i stedet for en skrueform for lavspente lysarmaturer (sporbelysning, etc.).

Selvfølgelig er det mange flere typer pærer enn de jeg nevnte, men Bulbs.com har en fantastisk grafikk som viser deg alle de forskjellige typer pærer og deres brevkoder, samt en for alle de forskjellige typer baser .

Hva tallene betyr

Så nå som du vet hva bokstavene betyr, kan tallene være like forvirrende. I utgangspunktet tilsvarer tallet imidlertid pærens diameter på sitt bredeste punkt. Måten den måles på, er imidlertid forskjellig for pærens størrelse og dens størrelse.

En pære størrelse er målt i 1/8-tommers trinn, så en A19 pære ville være 2-3 / 8 "i diameter fordi det er nitten 1/8-tommers trinn. En enklere måte å bestemme diameteren på er imidlertid å ta tallet og dele det med 8. Så 19 divisjonert med 8 er 2.375, eller 2-3 / 8 som en brøkdel.

Pærens base måles forskjellig, men på en mye enklere måte. Tallet refererer til diameteren av basen i millimeter. Så en pære med en E26 base er 26 millimeter.

Eller hvis vi snakker om G-serien to-pinners basen, ville det være avstanden mellom de to pinnene målt i millimeter.

Slik bruker du disse kodene når du bytter pærer

Oftere enn ikke, trenger du sannsynligvis ikke koden til pæren når du finner en erstatning. Et flertall av lysarmaturer bruker E26-basen, og nesten hver lampe og lysarmatur i huset ditt bruker en A19-pære.

Men hvis du har et unikt lysarmatur som aksepterer en annen type lyspære og ikke er sikker på den eksakte typen du trenger å erstatte den, er det et par ting du kan gjøre.

Først er det sjeldent når koden er trykt på selve pæren. Vanligvis kan du finne den på pæreemballasjen når du kjøper den, men det er sannsynlig at du ikke beholder emballasjen etter at du har kjøpt en ny pære.

Hvis du ikke kjenner koden til en pære som du må bytte ut, er det ikke et stort problem. Du kan alltid ta den gamle pæren i butikken og sammenligne den med andre pærer for å finne en kamp. Lyspærer liming standarder er forskjellige nok til at det er enkelt å se riktig størrelse bare ved å loooking på dem. Det er absolutt ikke som skruer og bolter hvor det å være en enkelt millimeter kan gjøre hele forskjellen.

Link
Plus
Send
Send
Pin