Skip to main content

Nybegynnere Linux-brukere: Ikke vær redd for terminalen

Nybegynnere Linux-brukere: Ikke vær redd for terminalen

Geoffrey Carr

Linux-brukere bruker ofte terminalen til å utføre oppgaver. Dette kan være skremmende hvis du er en ny Linux-bruker som ønsker et grafisk miljø som er lett å ta tak i, men du bør ikke bli slått av Linux-terminalen.

Linux-terminalen er et kraftig verktøy som gjør det mulig å utføre noen oppgaver mye raskere enn du kunne med grafiske verktøy. Men i disse dager kan du oppnå de fleste ting grafisk. Bruk av terminalen er ikke obligatorisk.

Terminal er valgfritt

Enten du vil installere programvare, konfigurere nettverket ditt eller justere andre systeminnstillinger, kan du gjøre det fra terminalen - men du kan også gjøre det fra det grafiske grensesnittet. De fleste innstillingene du vil endre, er lett tilgjengelige i standard grafiske kontrollpaneler.

Hvis du aldri har prøvd å bruke Linux, kan du ha forventning om at du må lære terminalkommandoer å komme seg rundt, men dette har blitt mindre og mindre sant med hvert passerende år. Gi Ubuntu et forsøk, og du kan bli overrasket over hvor lite du må bruke terminalen. Mange brukere trenger ikke å berøre terminalen i det hele tatt.

(Det kan hende at hvis maskinvaren ikke er godt støttet, kan det hende du må bruke terminalkommandoer. Med riktig støttet maskinvare, bør du ikke rotere med terminalen for å få ting til å fungere.)

... Men terminalen kan være mer effektiv

Til tross for hvor brukbare Linux grafiske verktøy nå er, bruker nettsteder som våre kontinuerlig terminalkommandoer når du skriver instruksjoner for Linux-brukere. På den annen side inkluderer vi trinnvise grafiske instruksjoner for bruk av det grafiske grensesnittet i Windows i våre artikler.

Hvis du lurer på hvorfor nettsteder som How-To Geek fortsatt bruker terminalkommandoer, er det enkelt: Terminalkommandoer er kraftige og kan gjøre ting mye raskere. Hvis du ikke kjenner en kommando, kan det være raskere å bruke det grafiske grensesnittet. Men hvis du kjenner riktig kommando, kan du bruke terminalen til å øke hastigheten.

La oss prøve å illustrere dette ved å skrive noen instruksjoner for å utføre en oppgave ved hjelp av både det grafiske grensesnittet og terminalen. La oss si at vi nettopp har installert Ubuntu, og vi vil installere Pidgin og Chromium.

Slik gjør vi oppgaven ved hjelp av det grafiske brukergrensesnittet:

Åpne Ubuntu Software Center, skriv Pidgin i søkeboksen, klikk Pidgin Internet Messenger, klikk Installer og skriv inn passordet ditt. Skriv inn krom i søkeboksen, klikk på Chrome nettleser, og klikk på Installer.

Dette er en ganske enkel prosess som uerfarne brukere burde finne ut av seg selv, men det er ikke den mest konsise forklaringen, og det krever ganske få klikk. Hvis vi ønsket å installere mange flere programmer samtidig, ville dette ta for alltid.

Slik gjør vi den samme oppgaven ved å bruke en terminal:

Åpne et terminalvindu, kopi-lim inn følgende linje inn i terminalen, og trykk Enter:

sudo apt-get install pidgin chromium-browser

Den andre linjen er mye raskere. Det er også lett for leserne - alt de trenger å gjøre er kopi-lim. Merk at vi bruker en enkelt kommando for å installere to programmer - vi kan til og med installere 50 forskjellige programmer med en enkelt kommando. Når du installerer en stor mengde programvare eller gjør flere systemjusteringer, kan dette være en mye raskere prosess enn å lede folk gjennom en lang klikkprosess for hver oppgave.

I begge tilfeller er dette raskere enn tilsvarende Windows-prosess for nedlasting av installatører fra flere nettsteder og klikke gjennom installasjonsveivisere.

Windows har skremmende lavnivåinnstillinger, også

Ikke alle innstillinger på Linux er tilgjengelige i brukervennlige kontrollpaneler, men ikke alle innstillinger på Windows er tilgjengelige i brukervennlige kontrollpaneler. Vi har dekket mange registerhack du kan bruke til å tilpasse skjulte innstillinger i Windows. Gruppepolicyredaktøren inneholder mange flere.

Du må kanskje bruke terminalen på Linux, men det kan også hende du må gå inn i registerredigering på Windows. Med begge operativsystemene kan du installere tredjeparts grafiske tweaking-applikasjoner som hjelper til med å automatisere noen av de mest populære tilpasningene.

Microsoft prøver å få tak i den kraftige Linux-terminalen - derfor skapte de Windows PowerShell, et kraftigere kommandolinjeskall enn den tradisjonelle DOS-lignende Command Prompt. Hvis du bare er kjent med DOS og Windows Command Prompt, ville du med rette være skeptisk til kommandolinjegrensesnitt, men Linux-terminalen er så mye kraftigere og mer fleksibel enn DOS eller Windows Command Prompt.

Lære Linux Terminal

Det er åpenbart en lærekurve å gå gjennom før du kan bruke terminalen til å komponere dine egne kommandoer. Du kan finne ganske mange opplæringsprogrammer for å lære Linux-terminalen her på How-To Geek:

  • Slik administrerer du filer fra Linux-terminalen: 11 kommandoer du trenger å vite
  • Slik får du hjelp med en kommando fra Linux-terminalen: 8 triks for nybegynnere og fordelere
  • Bli en Linux Terminal Power User med disse 8 triksene
  • Slik installerer du programmer i Ubuntu på kommandolinjen
  • Slik administrerer du prosesser fra Linux-terminalen: 10 kommandoer du trenger å vite
  • Slik jobber du med nettverket fra Linux-terminalen: 11 kommandoer du trenger å vite

Oppsummert: Ikke vær redd for Linux-terminalen.Det er et valgfritt, kraftig verktøy. Hvis mange Linux-geeks ende opp med å bruke det, er det fordi det er mer effektivt for mange oppgaver. Akkurat som nøkler bruker tastatursnarveier til å øke hastigheten i stedet for å klikke på alt, kan terminalkommandoer være raskere enn grafiske verktøy, etter at du har lært dem.

Link
Plus
Send
Send
Pin