Skip to main content

Hvorfor viser harddisker den feil kapasiteten i Windows?

Hvorfor viser harddisker den feil kapasiteten i Windows?

Geoffrey Carr

Hvis du noen gang har kjøpt en datamaskin med en harddiskkapasitet på 500 GB og kun åpnet Windows Explorer for å finne ut at kapasiteten var mer som 440 GB, lurer du kanskje på hvor alle disse gigabytene gikk.

Det er flere grunner til at Windows kan vise feil mengde ledig plass, fra usynlige skyggefiler, formatering av overhead og skjulte gjenopprettingspartisjoner til villedende (men teknisk nøyaktige) lagringskapasiteter annonsert av harddiskprodusenter.

Bildekreditt: Norlando Pobre

Hvorfor Harddisken din viser mindre plass enn annonsert

Hvis du har lagt merke til harddisker, USB-minnepinner og andre lagringsenheter, har du kanskje lagt merke til at de alltid har mindre plass enn lovet når de er formatert. Årsaken til denne forskjellen ligger i hvordan harddiskprodusenter annonserer sine enheter, i motsetning til hvordan Windows-datamaskiner faktisk bruker lagringsenhetene. Det er også noen overhead nødvendig når Windows formaterer stasjonen, for filsystemet og oppstartsdata, men i forhold til dagens store harddisker, er det ikke mye.

Til en harddiskprodusent er en KB 1000 byte, en MB er 1000 KB, og en GB er 1000 MB. I hovedsak, hvis en harddisk er annonsert som 500 GB, inneholder den 500 * 1000 * 1000 * 1000 = 500.000.000.000 byte plass. Harddiskprodusenten annonserer dermed disken som en 500 GB harddisk.

Imidlertid selger produsenter av RAM ikke i like grupper på 1000 - de bruker grupper på 1024. Når du kjøper minne, er en KB 1024 byte, en MB er 1024 KB, og en GB er 1024 MB. Å jobbe tilbake fra 500.000.000.000 byte over:

500,000,000,000 / (1024*1024*1024) = 465.66 GB

Husk at harddiskprodusentene bruker den nøyaktige beskrivelsen av vilkårene - prefikset giga betyr for eksempel en kraft på 1000, mens den korrekte termen for 1024 er gibibyte, selv om den ikke brukes ofte. Dessverre har Windows alltid beregnet harddisker som krefter på 1024, mens harddiskprodusenter bruker kraft på 1000.

Det er en forskjell på nesten 35 GB over hva den gjennomsnittlige kjøperen ville bli ledet til å tro at en harddisk inneholder. Hvis harddisker ble annonsert i forhold til hvor mye plass de faktisk inneholdt da du koblet dem til Windows-datamaskinen, ville en 1 TB harddisk bli merket en 931 GB harddisk i stedet.

Alternativt kan Windows oppdatere brukergrensesnittet for å bruke den riktige definisjonen av andre operativsystemer med gigabyte, for eksempel OS X, har allerede endret representasjonen for å riktig angi riktig mengde plass.

Hvorfor datamaskinen viser feil mengde ledig plass

Du vil sikkert merke noe uvanlig om hvor mye ledig plass harddisken din inneholder, hvis du ser nøye ut. Hvis du høyreklikker på C: -drevet i Windows, ser du en viss plass som kalles "brukt plass" - i skjermbildet nedenfor inneholder harddisken 279 GB filer.

Men hvis du velger alle filene på C: -drevet (inkludert skjulte filer og Windows-systemfiler), høyreklikker du dem og velger Egenskaper, du vil legge merke til noe merkelig. Mengden plass brukt av filer stemmer ikke overens med mengden brukt plass på harddisken. Her har vi 272 GB verdt av filer på vår C: -drev - men Windows bruker 279 GB plass. Det er en forskjell på 7 GB eller så - hvor gikk alle de GBs?

Det viser seg at visse typer filer ikke vises i Windows Utforsker. Filer i Windows 'passende navn "skyggeoppbevaring", også kjent som "skyggekopier", vises ikke her. Skyggeoppbevaring inneholder systemgjenopprettingspunkter og tidligere versjoner av filer for funksjonen tidligere versjoner i Windows Utforsker.

For å vise nøyaktig lagringsplass som brukes av skyggefiler på hver harddisk som er koblet til systemet ditt, kan du kjøre kommandoen nedenfor. Du må kjøre den som administrator - for å åpne et kommandopromptvindu som administrator, søk etter kommandoprompt i startmenyen, høyreklikk snarveien Kommandoprompt, og velg Kjør som administrator.

Kjør følgende kommando i kommandoprompt-vinduet:

vssadmin list shadowstorage

Som vi ser i kommandoen nedenfor, brukes rundt 9 GB plass på harddisken vår i Windows Shadow Copy Storage. Forskjellen ovenfor så mer ut som 7 GB, men det kan forklares ved avrunding.

For å justere hvor mye harddiskplass som brukes av skyggekopitjenesten (Systemgjenoppretting og tidligere versjoner av filer), følg denne veiledningen: Gjør systemgjenoppretting bruk mindre diskplass i Windows 7

Andre partisjoner

Bærbare datamaskiner og stasjonære datamaskiner kommer ofte med flere partisjoner, inkludert en skjult gjenopprettingspartisjon. Hvis du lurer på hvorfor en ny datamaskin har mindre ledig plass enn harddiskens spesifikasjoner, ville få deg til å tro, er det en god sjanse for at noe av det tas opp av en separat gjenopprettingspartisjon.

For å sjekke om partisjoner, bruk Disk Management-programmet som følger med Windows. Klikk på Start, skriv inn partisjoner, og velg Opprett og formater harddiskpartisjoner snarvei for å åpne den.

Harddisken skal rapportere den riktige størrelsen i Disk Management-vinduet. Som vi ser på skjermbildet under, er nesten 11 GB av harddiskens plass forbeholdt en skjult gjenopprettingspartisjon. Dette er ganske typisk for bærbare datamaskiner og andre datamaskiner du ikke bygger deg selv.


Hver av disse faktorene kan ta en bit av ledig plass på harddisken, slik at du får mindre plass enn forventet til eget bruk.

Link
Plus
Send
Send
Pin