Skip to main content

Hva er Sketchup (og hvordan bruker jeg det)?

Hva er Sketchup (og hvordan bruker jeg det)?

Geoffrey Carr

Sketchup (tidligere Google Sketchup) er 3D-modelleringsprogramvare som er enkel å bruke og har en omfattende database med brukeropprettede modeller tilgjengelig for nedlasting. Du kan bruke den til å skissere (eller importere) modeller for å hjelpe deg med alle slags prosjekter - møblerbygging, videospillskaping, 3D-utskrift, interiørdesign og alt annet du kan tenke på.

Hva er sketchup?

SketchUp er et intuitivt 3D-modelleringsprogram som lar deg lage og redigere 2D- og 3D-modeller med en patentert "Push and Pull" -metode. Push and Pull-verktøyet gjør det mulig for designere å ekstrudere en hvilken som helst flat overflate til 3D-former. Alt du trenger å gjøre er å klikke på et objekt og deretter begynne å trekke det til du liker det du ser.

SketchUp er et program som brukes til et bredt spekter av 3D-modelleringsprosjekter som arkitektonisk, interiørdesign, landskapsarkitektur og videospilldesign, for å nevne noen av brukenes bruk.

Programmet inkluderer tegneoppsettfunksjonalitet, overflategengivelse og støtter tredjepartsplugger fra Extension Warehouse. Appen har et bredt spekter av applikasjoner, blant annet i arkitektur, interiørdesign, landskapsarbeid og videospilldesign. Sketchup har også funnet suksess med folk som vil lage, dele eller laste ned 3D-modeller for bruk med 3D-skrivere.

Sketchup ble opprettet i 1999 av @Last Software. I 2006 kjøpte Google SketchUp etter @Last Software opprettet et plugin for Google Earth som fikk øye på tech giant. I 2012 kjøpte Trimble Navigation (nå Trimble Inc.) Sketchup fra Google og utvidet appen ved å lansere et nytt nettsted som er vert for plugins og utvidelser.

Hva er de forskjellige versjonene av sketchup?

SketchUp kommer i tre forskjellige versjoner som passer til forskjellige behov:

  • SketchUp Lag: SketchUp Make er en freeware versjon som du kan laste ned etter å ha registrert deg for en gratis konto. Make er gratis å bruke til hjemme, personlig og pedagogisk bruk, og det begynner med en gratis 30-dagers prøveversjon av SketchUp Pro. Selv om Make ikke lenger oppdateres etter utgivelsen i november 2017, kan du likevel laste ned installasjonsprogrammet som skal brukes på datamaskinen.
  • SketchUp Pro: SketchUp Pro ($ 695) er premiumversjonen av programvaren. Den inneholder tilleggsfunksjonalitet som muligheten til å importere og eksportere forskjellige filformater, tilgang til en 2D-dokumentasjonsprogramvare, layoutverktøy og en stilbygger som lar deg lage tilpassede kantstiler for modeller.
  • SketchUp Free: Etterfølgeren til Make, SketchUp Free ble utgitt i november 2017 som en web-basert applikasjon. For å bruke den må du registrere deg for en gratis Timble-ID med en gyldig e-postadresse. SketchUp Free mangler mange av funksjonene Pro har, men hvis du bare bygger og ser på 3D-modeller for personlig bruk (eller ser etter noe som kan skrive ut til 3D-skriveren), er dette et flott sted å starte.

Slå opp Sketchup 3D Warehouse

Nå som du har installert SketchUp, er det på tide å komme i gang ved å søke gjennom 3D Warehouse, hvor du kan se og laste ned stort sett alt som noensinne er opprettet på plattformen.

3D Warehouse er en database med brukeropprettede modeller tilgjengelig for alle å få tilgang til. Bare gå videre til deres nettside og begynn å søke gjennom det tilsynelatende uendelige lageret av modeller. Jeg snublet ikke da jeg sa at du kunne finne ganske mye noe her. De har alt fra enkle bygninger til en helt middelalderby!

Her er noen interessante ting du kan finne ved hjelp av lageret:

  • Spillstykker
  • sofaer
  • Varmvannsberedere
  • Terning for brettspill
  • En iPhone
  • New York City

Det er bare et eklektisk utvalg, men du kan finne modeller for å hjelpe deg med det prosjektet du har på vei.

Hvordan bruker jeg Sketchup?

Når du har registrert deg for en Timble ID og åpnet enten den web-baserte appen på skrivebordet, er du klar til å komme i gang med din første modell.

Jeg bruker den web-baserte applikasjonen, da dette er retningen Timble er på vei til gratis brukere, men funksjonaliteten mellom begge versjoner er den samme hvis du er en gratis abonnent.

Når du åpner søknaden, blir du møtt med din første modell, Josh. Josh har lange turer på fjellet, spiller fotball, kickball, disk golf, og vel ... hvilken sport eller bakgårdsspill der ute. Han er bare en plassholder, og du kan bli kvitt ham hvis du vil. Eller la ham gå og nyte sitt firma.

Fra verktøylinjen på venstre side kan du klikke på et av disse tre verktøyene for å begynne å tegne en egen modell. Du kan bruke blyanten til å tegne linjer, lysbueverktøyet for å lage bue / sirkler, og det firkantede verktøyet for å lage firkanter.

Hvis tegning ikke er din ting, kan du alltid gå over til 3D Warehouse og importere en modell som allerede eksisterer. På verktøylinjen til høyre klikker du på "Objects" -knappen (tre blokker) og klikker deretter 3D Warehouse-knappen øverst. Skriv inn beskrivelsen av en modell som du skal søke etter, og klikk deretter på objektet du vil importere.

Hvis du allerede har en modellfil på datamaskinen, kan du dra og slippe den inn i vinduet for å oppnå de samme resultatene.

Avhengig av modellens størrelse kan det ta et øyeblikk å laste. Etterpå er alt du trenger å gjøre, å plassere objektet, og du er klar til å jobbe med den.

Selv om den gratis versjonen mangler noen funksjoner, kan du fremdeles eksportere noen modeller til enten PNG eller STL-format ved å klikke på mappen øverst i vinduet, klikke på "Eksporter" og deretter velge hvilket format du foretrekker.


Nå som du har det grunnleggende nede og vet hva slags ting det er i lageret, kan du begynne å jobbe med noen av dine egne modeller og laste dem opp slik at alle andre kan nyte.

Link
Plus
Send
Send
Pin