Skip to main content

Slik aktiverer du HDMI-CEC på TVen, og hvorfor du bør

Slik aktiverer du HDMI-CEC på TVen, og hvorfor du bør

Geoffrey Carr

"HDMI-CEC", kort for HDMI Consumer Electronics Control, er en HDMI-funksjon som mange TVer og eksterne enheter har. Denne funksjonen gjør at enhetene dine fungerer bedre sammen, men deaktiveres ofte som standard.

For å gjøre ting enda mer forvirrende, gjør produsentene ofte ikke denne funksjonen "HDMI-CEC". Som med Miracast, vil alle produsenter kalle det sitt eget merkevare navn, selv om det er en interoperabel standard.

Hvorfor du vil ha HDMI-CEC

HDMI-CEC lar enheter koblet til TV-en din via HDMI-porter for å kommunisere frem og tilbake med TVen din. Enhetene kan ha litt kontroll over TVen, og TV-en kan ha litt kontroll over enhetene. Dette betyr at du kan styre Blu-ray-spilleren via TV-fjernkontrollen, for eksempel. Eller enheter kan automatisk endre TV-inngangen når de trenger å gjøre noe.

La oss for eksempel si at du har en Chromecast koblet til TVen din, men du bruker ikke Chromecast akkurat nå. I stedet ser du på TV eller spiller Xbox. Med HDMI-CEC kan du starte casting til Chromecasten din fra en annen enhet, og Chromecast sender et signal til TVen, og tvinger TVen til å bytte til Chromecasts inngang. Du trenger ikke å fumle med TVens fjernkontroll og bytte til riktig inngang på egen hånd.

HDMI-CEC har også fordeler med spillkonsoller. For eksempel, med en PlayStation 4, kan du trykke på knappen på kontrolleren eller spillkonsollen selv for å få spillkonsollen ut av hvilemodus. Når du gjør det, kan PlayStation 4 automatisk skifte TVen til riktig HDMI-inngang, slik at du sparer problemer. Eller hvis du bytter TV til PlayStation 4-inngangen mens PlayStation er i hvilemodus, forstår PlayStation at du vil bruke den og automatisk slå på. Dessverre støtter ikke Xbox One eller Wii U HDMI-CEC på dette tidspunktet.

Enheter kan også merke sine innganger, slik at Chromecast-en din automatisk vises som "Chromecast" i stedet for bare "HDMI 2." Ja, du kan vanligvis skrive inn din egen etikett, men enheten kan gjøre det for deg når du bruker HDMI-CEC .

HDMI-CEC Handelsnavn

Du vil ofte ikke se "HDMI-CEC" trykt på en spesifikasjonsliste. I stedet ser du et merket "handelsnavn". Disse navnene refererer alle til HDMI-CEC, så de eksisterer bare for å forvirre kunder. Hvis din TV har noen av disse funksjonene, støtter den HDMI-CEC. Du må vite navnet navnet på produsenten av TV-en bruker, slik at du kan jakte på og aktivere den skjulte HDMI-CEC-alternativet på TVen din.

 • AOC: E-link
 • Hitachi: HDMI-CEC (Takk, Hitachi!)
 • LG: SimpLink eller SIMPLINK (HDMI-CEC)
 • Mitsubishi: NetCommand for HDMI
 • Onkyo: RIHD (ekstern interaktiv over HDMI)
 • Panasonic: HDAVI Control, EZ-Sync, eller VIERA Link
 • Philips: EasyLink
 • Pioneer: Kuro Link
 • Runco International: RuncoLink
 • Samsung: Anynet +
 • Skarp: Aquos Link
 • Sony: BRAVIA Sync
 • Toshiba: CE-Link eller Regza Link
 • Vizio: CEC (takk, Vizio!)

Slik aktiverer du HDMI-CEC på TVen

Dette alternativet finner du i TV-menyen, alternativene eller innstillingene. Bruk TV-fjernkontrollen til å velge innstillingsmenyen og se etter alternativet. Du vil kanskje også se på TV-apparatets bruksanvisning, eller bare prøve å utføre et nettsøk for modellen på TVen din og "Aktiver HDMI-CEC."

På en Vizio TV vi nylig opprettet, var alternativet plassert under Meny> System> CEC. Dette var i det minste lett å finne og godt forklart, selv om det var deaktivert som standard av en eller annen grunn.

Slik aktiverer du HDMI-CEC på enhetene dine

Enkelte individuelle enheter har ikke standard HDMI-CEC som standard, så du vil kanskje sjekke hver enhetens innstillinger. For eksempel blir HDMI-CEC automatisk aktivert på Chromecast, så dette vil "bare fungere" så lenge TV-en har HDMI-CEC aktivert.

På PlayStation 4 er den også deaktivert som standard av en eller annen grunn. Vi måtte gå inn i Innstillinger> System og aktivere "HDMI Device Link" -alternativet. Du må kanskje se på et lignende sted på enheten din, eller bare utføre et nettsøk for navnet på enheten din og "HDMI-CEC" for å finne ut om enheten støtter HDMI-CEC og hvordan du aktiverer den hvis den ikke er aktivert som standard.


HDMI-CEC er ganske nyttig, selv om du kanskje må vite om det og aktivere det selv. Pass på å gjøre dette på nye TVer og enheter du har satt opp for å spare deg litt tid og problemer, i hvert fall når du skifter mellom innganger.

Flere avanserte funksjoner, som å kontrollere vedlagte enheter med fjernsynets fjernkontroll, kan eller ikke fungerer, avhengig av hvordan TV-produsenten og enhetsprodusenten implementerte HDMI-CEC. Uansett gjør inngangsswitchen alene HDMI-CEC verdt å aktivere.

Link
Plus
Send
Send
Pin