Skip to main content

Slik bruker du wget, Ultimate Command Line Downloading Tool

Slik bruker du wget, Ultimate Command Line Downloading Tool

Geoffrey Carr

Nyere er ikke alltid bedre, og wget kommando er bevis. Først utgitt tilbake i 1996, er denne applikasjonen fortsatt en av de beste nedlastingsbehandlerne på planeten. Enten du vil laste ned en enkelt fil, en hel mappe, eller til og med speile en hel nettside, lar wget deg gjøre det med bare noen få tastetrykk.

Selvfølgelig er det en grunn ikke alle bruker wget: det er en kommandolinjeprogram, og som sådan tar litt tid for nybegynnere å lære. Her er det grunnleggende, så du kan komme i gang.

Slik installerer du wget

Før du kan bruke wget, må du installere den. Slik gjøres det, varierer avhengig av datamaskinen din:

  • De fleste (om ikke alle) Linux distros kommer med wget som standard. Så Linux-brukere trenger ikke å gjøre noe!
  • macOS-systemer kommer ikke med wget, men du kan installere kommandolinjeverktøy ved hjelp av Homebrew. Når du har satt opp Homebrew, bare løp brew install wget i terminalen.
  • Windows-brukere har ikke lett tilgang til wget i den tradisjonelle kommandoprompt, selv om Cygwin gir wget og andre GNU-verktøy, og Windows 10s Ubuntu's Bash-skall kommer også med wget.

Når du har installert wget, kan du begynne å bruke den umiddelbart fra kommandolinjen. La oss laste ned noen filer!

Last ned en enkelt fil

La oss starte med noe enkelt. Kopier nettadressen for en fil du vil laste ned i nettleseren din.

Gå nå tilbake til Terminal og skriv wget etterfulgt av den limte nettadressen. Filen lastes ned, og du ser fremgang i realtid som den gjør.

Merk at filen lastes ned til Terminalens nåværende mappe, slik at du vil cd til en annen mappe hvis du vil at den skal lagres andre steder. Hvis du ikke er sikker på hva det betyr, sjekk ut vår guide for å administrere filer fra kommandolinjen. Artikkelen nevner Linux, men konseptene er de samme på MacOS-systemer, og Windows-systemer kjører Bash.

Fortsett en ufullstendig nedlasting

Hvis du, uansett grunn, stoppet en nedlastning før den kunne fullføres, ikke vær redd: wget kan hente akkurat der den gikk av. Bare bruk denne kommandoen:

wget -c file

Nøkkelen her er -c, som er et "alternativ" i kommandolinjeparametre. Dette bestemte alternativet forteller wget at du vil fortsette en eksisterende nedlasting.

Speil et hele nettsted

Hvis du vil laste ned et helt nettsted, kan wget gjøre jobben.

wget -m http://example.com

Som standard vil dette laste ned alt på nettstedet example.com, men du vil nok bruke noen flere alternativer for et brukbart speil.

  • --convert-links endrer koblinger inni hver nedlastede side slik at de peker til hverandre, ikke på nettet.
  • --page-requisites laster ned ting som stilark, slik at sidene ser riktig ut offline.
  • --no-parent stopper wget fra nedlasting av foreldresider. Så hvis du vil laste ned http://eksempel.no/seksempel, vil du ikke ende opp med foreldresiden.

Kombiner disse alternativene til smak, og du vil ende opp med en kopi av et nettsted som du kan bla gjennom på datamaskinen din.

Vær oppmerksom på at speiling av et helt nettsted på det moderne Internett skal ta opp en enorm mengde plass, så begrens dette til små sider, med mindre du har nesten ubegrenset lagring.

Last ned en hel katalog

Hvis du surfer på en FTP-server og finner en hel mappe du vil laste ned, kjør du bare:

wget -r ftp://example.com/folder

De r i dette tilfellet forteller wget du vil ha en rekursiv nedlasting. Du kan også inkludere --noparent hvis du vil unngå å laste ned mapper og filer over det nåværende nivået.

Last ned en liste over filer samtidig

Hvis du ikke finner en hel mappe av nedlastingene du vil, kan wget fortsatt hjelpe. Bare sett alle nedlastingsadressene i en enkelt TXT-fil.

pek deretter wget til det dokumentet med -i alternativ. Som dette:

wget -i download.txt

Gjør dette og datamaskinen din laster ned alle filer som er oppført i tekstdokumentet, noe som er nyttig hvis du vil la en haug med nedlastinger kjøre over natten.

Et par flere triks

Vi kunne fortsette: wget tilbyr mange alternativer. Men denne opplæringen er bare ment å gi deg et startpunkt. For å lære mer om hva wget kan gjøre, skriv inn man wget i terminalen og les hva som kommer opp. Du lærer mye.

Når det er sagt, her er noen andre alternativer jeg synes er ryddige:

  • Hvis du vil at nedlastingen skal kjøre i bakgrunnen, må du bare inkludere alternativet -b.
  • Hvis du vil at wget skal fortsette å prøve å laste ned, selv om det er en 404-feil, bruk alternativet -t 10. Det vil prøve å laste ned 10 ganger; Du kan bruke hvilket nummer du liker.
  • Hvis du vil styre båndbredden din, er alternativet--limit-rate=200k vil dekke nedlastingshastigheten din ved 200KB / s. Endre tallet for å endre frekvensen.

Det er mye mer å lære her. Du kan se på å laste ned PHP-kilde, eller sette opp en automatisk nedlasting, hvis du vil bli mer avansert.

Link
Plus
Send
Send
Pin