Skip to main content

Slik bruker du alle sikkerhetskopierings- og gjenopprettingsverktøy i Windows 10

Slik bruker du alle sikkerhetskopierings- og gjenopprettingsverktøy i Windows 10

Geoffrey Carr

Windows 10 inneholder flere forskjellige typer sikkerhetskopierings- og gjenopprettingsverktøy. Og vi skal se på dem alle.

Noen ganger skjer dårlige ting med gode datamaskiner. Heldigvis inneholder Windows en rekke verktøy du kan bruke for å sikre at filene dine er riktig sikkerhetskopiert og for å gjenopprette datamaskinen din hvis du trenger det. På baksiden av ting er File History det primære sikkerhetskopieringsverktøyet i Windows 8 og 10. Det tilbyr ikke bare fulle sikkerhetskopier, men også en måte å gjenopprette tidligere versjoner av filer på. Microsoft inkluderer også den gamle Windows 7 Backup and Restore i både Windows 8 og 10, og den fungerer på samme måte som den alltid har, slik at du kan utføre selektive eller fullstendig bildebaserte sikkerhetskopier. Og mens det egentlig ikke er en ekte backup-løsning, kan inkluderingen av OneDrive gjør at du bygger litt redundans i filoppbevaring.

På gjenopprettingssiden av ting tilbyr Windows et fullt utvinningsmiljø som du kan bruke til feilsøking og gjenoppretting, samt muligheten til å fullstendig tilbakestille PCen til standardinnstillingene. Slik går det sammen.

Innebygd sikkerhetskopieringsverktøy i Windows

Du har hørt rådene en million ganger, men det er fortsatt overraskende hvor mange som ikke tar seg tid for å sikre at filene deres er tilstrekkelig sikkerhetskopiert. Vi har dekket alle slags måter for å sikre at datamaskinen din er sikkerhetskopiert, og vi har til og med snakket om hvilke filer du skal sikkerhetskopiere. Den gode nyheten er at Windows selv gir noen ganske solide verktøy for å få jobben gjort. Bare husk, det handler ikke bare om å sikkerhetskopiere en ekstern harddisk. Du bør også skape offsite-sikkerhetskopier - eller i det minste lagre en kopi av sikkerhetskopiene dine på et annet sted.

Filhistorikk

Filhistorikk ble først introdusert i Windows 8 og fortsetter å være den primære innebygde sikkerhetskopieringsløsningen i Windows 10. Filhistorikk gir ikke full sikkerhetskopiering av hele PCen. I stedet fokuserer det på å sørge for at dine personlige filer er sikkerhetskopiert. Du konfigurerer filhistorikk for å sikkerhetskopiere alle filene dine til en ekstern stasjon, og du kan virkelig bare la den gjøre jobben sin. Det lagrer ikke bare regelmessig filer, det beholder også tidligere versjoner av filer som du enkelt kan gjenopprette.

Filhistorikk sikkerhetskopierer som standard viktige mapper i brukermappen din - ting som skrivebord, dokumenter, nedlastinger, musikk, bilder, videoer og deler av AppData-mappen. Du kan ekskludere mapper du ikke vil sikkerhetskopiere og legge til mapper fra andre steder på PCen du vil ha sikkerhetskopiert.

Når du trenger å gjenopprette filer, kan du bla gjennom hele samlingen av sikkerhetskopierte filer og mapper.

Eller du kan gjenopprette tidligere versjoner av filer fra rett innenfor File Explorer.

Filhistorikk gir deg en ganske pålitelig måte å sikre at dine personlige filer regelmessig sikkerhetskopieres. Pass på at du sjekker ut vår fullstendige veiledning for å bruke Filhistorikk for instruksjoner om hvordan du konfigurerer den og bruker den.

Sikkerhetskopiering og gjenoppretting (Windows 7)

Microsoft holdt også den gamle Backup and Restore-funksjonen fra Windows 7 rundt. Den var tilgjengelig i Windows 8, fjernet i Windows 8.1, og er tilbake i Windows 10. Verktøyet Backup and Restore (Windows 7) lar deg gjenopprette noen av de gamle Windows 7-sikkerhetskopiene på Windows 10-datamaskinen din, sannsynligvis hvorfor verktøyet er fortsatt rundt, men du kan også bruke den til å sikkerhetskopiere din Windows 10-PC på samme måte som du vil sikkerhetskopiere en Windows 7-PC.

I motsetning til den nyere filhistoriske backup-løsningen kan du bruke Backup and Restore for å enkelt lage en sikkerhetskopi av praktisk talt alt på harddisken din. Den inneholder imidlertid ikke filhistorikkens evne til å opprettholde eldre versjoner av filene dine.

Du finner verktøyet ved å trykke på Start, skrive "backup" og deretter velge "Sikkerhetskopiering og gjenoppretting (Windows 7)."

Sette opp sikkerhetskopien er ganske enkel. Du velger en ekstern stasjon (eller nettverksplassering), velger mappene du vil sikkerhetskopiere, og angir en tidsplan. Etter det er alt automatisk. Sørg for å sjekke ut vår komplette guide til Windows 7 Sikkerhetskopiering og gjenoppretting for mer detaljerte instruksjoner, skjønt.

System Image Backups

Finnes også i verktøyet Sikkerhetskopiering og gjenoppretting (Windows 7), finner du et alternativ for å lage en fullstendig systemavbildningskopiering i stedet for bare å lage en sikkerhetskopi av utvalgte mapper.

Dette verktøyet oppretter et øyeblikksbilde av hele systemet, personlige filer, installerte apper, operativsystemfiler og alt annet. Fordelen med å bruke et bilde backup ligger i utvinningen. Skulle harddisken din mislykkes, må du bare erstatte den og deretter gjenopprette bildet. Du kommer til å være der du sluttet, uten å måtte installere Windows på nytt, alle programmene dine, og deretter kopiere sikkerhetskopierte filer over.

Mens de høres bra ut - og de er for det meste - det er noen få ulemper å bruke et bilde backup. Sikkerhetsprosessen i seg selv er litt tregere, men fortsatt skal skje lett over natten. Siden du sikkerhetskopierer alt, trenger du en større stasjon for å lagre sikkerhetskopiene. Og hvis du trenger å gjenopprette alt du har sikkerhetskopiert, kan du ikke pålidelig få individuelle mapper eller filer fra sikkerhetskopien. Det er mer en all-eller-en-situasjon.

Også bildesikkerhetskopier er ikke helt nødvendige i Windows 8 og 10 som de pleide å være.Du kan få datamaskinens operativsystem tilbake til sin opprinnelige tilstand ved hjelp av Tilbakestill PC-funksjonen (som vi snakker om senere i denne artikkelen). Du må bare installere appene på nytt og gjenopprette individuelle filer. Så det er virkelig opp til deg å veie fordeler og ulemper og bestemme hva som passer best for deg.

Hvis du vil bruke bildebackupfunksjonen, finner du den i Kontrollpanel for sikkerhetskopiering og gjenoppretting (Windows 7). Bare klikk på "Opprett et systembilde" på venstre side av vinduet.

Du velger hvor du skal lagre sikkerhetskopierings-ekstern harddisk, DVDer eller en nettverksplassering - og hvilke stasjoner som skal inkluderes. Etter at sikkerhetskopieringen er fullført, blir du også bedt om å opprette en systemreparasjonsplate som du kan bruke til å starte en datamaskin og deretter gjenopprette bildesikkerhetskopien. Igjen, sørg for å sjekke ut vår fullstendige veiledning for å lage et systembilde for flere detaljer.

OneDrive

Vi hører deg. OneDrive er egentlig ikke en backup løsning. Og du har rett - det er ikke, i det minste i tradisjonell forstand. OneDrive er imidlertid fullt integrert i Windows. Filer du lagrer i OneDrive, lagres lokalt, i skyen, og også på andre enheter du har synkronisert med OneDrive-kontoen din. Så hvis du skulle blåse Windows bort og starte på nytt, trenger du bare å logge på OneDrive for å få tilbake alle filer du har lagret der.

Så, selv om det ikke er en ekte backup-løsning, kan OneDrive gi deg litt fred i det at du i det minste har dine personlige filer lagret på flere steder.

Innebygd gjenopprettingsverktøy i Windows

Sikkerhetskopier er avgjørende, men Windows inneholder også en rekke gjenopprettingsverktøy som bare kan hjelpe deg med å unngå å gjenopprette disse sikkerhetskopiene.

Systemgjenoppretting

Når du har Windows-problemer som vanlig feilsøking stammer bare ikke fikse, bør Systemgjenoppretting være neste på listen over ting du skal prøve. Det er flott å fikse visse typer problemer, for eksempel når en nyinstallert app eller maskinvare driver ødelegger ting.

Systemgjenoppretting fungerer ved å lage "gjenopprettingspunkter" hver så ofte. Gjenopprett punkter er øyeblikksbilder av Windows-systemfiler, bestemte programfiler, registerinnstillinger og maskinvaredrivere. Du kan opprette et gjenopprettingspunkt når som helst, men Windows oppretter automatisk et gjenopprettingspunkt en gang per uke. Det oppretter også et gjenopprettingspunkt rett før en større systemhendelse, for eksempel å installere en ny enhetsdriver, app eller kjører Windows-oppdatering.

Deretter, hvis noe går galt, kan du kjøre Systemgjenoppretting og peke det til et nylig gjenopprettingspunkt. Det vil gjenopprette disse systeminnstillingene, filene og driverne, og returnere det underliggende Windows-systemet til den tidligere tilstanden.

Husk å sjekke ut vår fullstendige veiledning for å bruke Systemgjenoppretting, for informasjon om hvordan Systemgjenoppretting fungerer, hvilke filer og programmer det kan påvirke, og hvordan du kontrollerer at den er aktivert på systemet.

Avanserte oppstartsmuligheter

Windows har alltid tilbudt noen form for gjenopprettingsmiljø for å hjelpe deg med å feilsøke ting når datamaskinen ikke starter. I Windows 7 kan du få tilgang til visse avanserte oppstartsalternativer, for eksempel å starte opp i sikker modus eller komme til en kommandoprompt ved å trykke F8 når systemet starter.

I Windows 8 og 10 fungerer de avanserte oppstartsalternativene litt annerledes, men de er fortsatt der. Hvis Windows ikke kan lastes normalt, ser du disse oppstartsalternativene automatisk. For å få tilgang til dem ellers, gå til Innstillinger> Oppdater og sikkerhet> Gjenoppretting> Avansert oppstart og klikk "Start omstart nå." Du kan også holde Shift-tasten mens du klikker på Start på nytt i Start-menyen.

Herfra kan du gjenopprette Windows fra et systembilde du opprettet, bruker Systemgjenoppretting for å rette opp problemer og utføre andre vedlikeholdsoppgaver. Hvis du kjører forhåndsvisning av Windows, kan denne menyen gå tilbake til en tidligere bygge hvis den nåværende bygningen ikke starter opp eller fungerer som den skal. Den samme menyen skal også vises hvis PCen ikke kan laste Windows normalt.

Recovery Drive Creator

Windows lar deg også opprette en gjenopprettingsdisk som lar deg få tilgang til disse avanserte oppstartsmulighetene, selv om Windows-installasjonen din blir helt skadet, og du ikke får tilgang til denne menyen, eller hvis du må bytte ut en harddisk og vil ha å gjenopprette et bilde backup.

For å opprette en gjenopprettingsstasjon, trykk Start, skriv "gjenoppretting" og velg deretter "Opprett en gjenopprettingsstasjon."

Alt du trenger til i "Recovery Drive" veiviseren er å velge en stasjon (CD / DVD i Windows 7, USB i Windows 8 eller 10) og la den gjøre kopieringen.

Når det er ferdig, merk stasjonen og lagre den på et trygt sted, slik at du kan bruke den til å starte PCen når Windows ikke laster.

Tilbakestill denne PCen

Funksjonen "Tilbakestill denne PC" har vært en av de fineste tilleggene til Windows 8 og 10. Den brukes til å gjenopprette datamaskinen til standard operativsystemstatus. Dette erstatter i hovedsak behovet for å installere Windows på nytt fra begynnelsen ved hjelp av en installasjons-DVD eller USB-stasjon. Bare fortell Windows for å tilbakestille PCen din i stedet, og det vil gjøre jobben for deg - alt mens du lar deg beholde dine personlige filer på plass hvis du vil.

Vær oppmerksom på at Windows 8 hadde separate "Oppdater din PC" og "Tilbakestill din PC" -alternativene. Oppdatering beholdt alle dine filer og tilpassingsinnstillinger, men still inn PC-innstillingene til standard og avinstallerte skrivebordsprogrammer. Tilbakestill fjernet alt, inkludert filene dine, som å gjøre en komplett Windows-installasjon på nytt fra begynnelsen.Windows 10 forenkler ting ved å bare ha tilbakestillingsalternativet, men lar deg bestemme om du vil beholde dine personlige filer under tilbakestillingsprosessen.

Hvis du fjerner alt, kan du også fortelle at Windows sikkert sletter stasjonen - noe du bør gjøre før du slipper av en Windows 10-PC eller en annen enhet.


Til slutt vil de beste verktøyene for sikkerhetskopiering og gjenoppretting i verden ikke gjøre deg godt hvis du ikke bruker dem. Sikkerhetskopiering av datamaskinen din er så lett i disse dager at det egentlig ikke er noen unnskyldning. Så, lag det opp, hold også en sikkerhetskopiering offsite, og lær hvordan du bruker disse verktøyene for gjenoppretting når du trenger dem.

Link
Plus
Send
Send
Pin